Příprava pizzy bez droždí je rychlá cesta k cíli. Nemusí být nutně špatná, byť pizzu z kynutého těsta překoná jen těžko. Těsto na pizzu bez kvasnic se obvykle kypří práškem do pečiva. To mu dodá jemnou a nadýchanou texturu, i když trochu jinou než je tomu u klasické pizzy.
I když tradiční pizza z kynutého těsta je nepřekonatelná, pizza bez kvasnic je jednodušší alternativou. Proč se vrhout na přípravu pizzy bez droždí? Vedou k tomu i další důvody.
- Potřebujete připravit pizzu rychle. Čas je u přípravy kynutého těsta zásadní, v tomto případě odpadá čekaní na vykynutí. Těsto máte hotové hned po smíchání surovin.
- Nemáte droždí. V takových situacích poskytuje těsto bez kvasnic skvělou alternativu a o pizzu nepřijdete.
- Těsto bez droždí je velmi jednoduché na přípravu a je skvělou volbou pro začátečníky.
- Někteří mohou mít potíže s trávením droždí nebo se droždí vyhýbají z jiných zdravotních důvodů. Pizza bez droždí jim nabízí snesitelnější alternativu.
- Textura těsta a chuť pizzy bez droždí někomu vyhovuje víc. Mnozí ocení jeho jednoduchost a pevnější texturu než je tomu u kynutého těsta.
Recept na pizzu bez kynutí
Suroviny:
-
2 hrnky hladké mouky
-
2 – 3 lžičky prášku do pečiva (zkontrolujte, aby byl čerstvý, tedy nevyprchaný)
-
1/2 lžičky soli
-
2/3 hrnku vody
-
1/4 hrnku olivového oleje
Postup:
V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vodu a olivový olej a promíchejte, aby se suroviny spojily. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Těsto vyklopte na lehce pomoučený pracovní povrch a zpracujte v hladké nelepivé těsto. Dále s ním pracujte jako s běžným těstam na pizzu.
Zdroj informací: časopis Apetit