Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podvodnice: Jednoduché cukroví se zábavným jménem a neobvyklým postupem přípravy

Podvodnice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Podvodnice jsou snadné a rychlé vánoční cukroví, které vás překvapí jemnou chutí, ale také nezvyklou přípravou: těsto se nechává kynout alespoň dvě hodiny ve studené vodě. Z trochy dostupných surovin vykouzlíte plnou krabici delikátních kousků, které určitě brzy zmizí. Uvidíte, že u jednoho nezůstanete! 

Podvodnice patří mezi méně známé druhy vánočního cukroví, ale kdo je jednou ochutná, zpravidla se k nim rád vrací. Recept přinesla do redakce Apetitu před lety redaktorka Darinka: „Upřímně řečeno, tenhle recept mě fascinoval už jako malou – jednak nepochopitelným kynutím pod vodu a jednak názvem značícím nějakou lotrovinu. Dodnes ho dělám i kvůli tomu.“

  • Kromě neobvyklého postupu mají také další zábavné přezdívky: někdy se jim říká hastrmani nebo potápky.

Jak připravit podvodnicE:

Skryt pre seznam

Jak připravit podvodnice:

Budete potřebovat: 1 lžíci vlažného mléka, 40 g čerstvého droždí, 1 lžíci krupicového cukru, 400 g hladké pšeničné mouky + na poprášení válu, 250 g změklého másla, 100 g vlašských ořechů, moučkový cukr na obalování

  • Droždí můžete použít i sušené, obvykle se ho dává třikrát méně než čerstvého. Při použití sušeného smíchejte droždí rovnou s moukou.

  • Pokud chcete, aby bylo cukroví jemnější, zkuste nahradit část hladké mouky špaldovou, která navíc dodá lehce oříškovou chuť.

  • Pracujte s máslem pokojové teploty, aby se lépe zapracovalo.

  • Mleté vlašské ořechy jsou tradiční součástí podvodnic, ale skvěle fungují i lískové oříšky nebo mandle. Pro intenzivnější aroma je předem lehce opražte.

  • Jednotlivé kousky cukroví můžete obalovat i ve vanilkovém či skořicovém cukru.

Postup:

  1. Smíchejte mléko, droždí, cukr a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Pak k němu přidejte ostatní suroviny a vypracujte tužší těsto.
  2. Na válu vytvarujte kouli, položte ji do hlubší mísy a zalijte studenou vodou, aby byla zcela potopená. Nechte kynout 2 hodiny či přes noc v lednici.
  3. Vykynuté těsto vytáhněte z vody a na pomoučněném válu rozválejte na 5 milimetrů tenký plát.
  4. Vykrajujte tvary a na vymazaném plechu pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C (než cukroví vytáhnete ven, rozlomte jeden kousek a zkontrolujte, zda je důkladně propečený).
  5. Horké podvodnice obalujte v moučkovém cukru.
  • Jednotlivým kouskům můžete dát jakýkoli tvar i velikost, dbejte ale na to, aby byly kousky přibližně stejně velké a silné, aby se pekly rovnoměrně.

  • Na plech ukládejte kousky dostatečně daleko od sebe, během pečení zvětší tvar.

Sladké a slané varianty

  • Kakaové podvodnice: Přidejte do těsta 2–3 lžíce kvalitního kakaa. Výsledkem budou tmavé podvodnice s jemnou čokoládovou chutí, které se skvěle kombinují s moučkovým cukrem či cukrovou polevou.

  • Citronové podvodnice: Do těsta přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu a lžičku vanilkového extraktu. Hotové cukroví obalujte ve směsi moučkového cukru citronové kůry.

  • Sýrové podvodnice: Do těsta přidejte najemno nastrouhaný parmazán nebo čedar. Po upečení bude cukroví jemně sýrové, ideální jako chuťovka k vínu.

  • Česnekové podvodnice: Do těsta vmíchejte prolisovaný česnek a sušené bylinky. Před pečením potřete olivovým olejem a posypte sezamem nebo mákem.

  • Paprikové podvodnice: Do těsta přidejte lžičku sladké nebo uzené papriky – skvělá varianta s výraznou chutí, kterou lze doladit špetkou chilli.

  • Slané podvodnice de luxe: Jednotlivé kousky stačí před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat solí, kmínem, sezamovými semínky nebo sušenými bylinkami podle chuti – výborně se hodí například nasekaný rozmarýn či tymián.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem
  • Zajímavosti

Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem

Kynuté knedlíky, které kdysi bývaly jednoduchým postním jídlem, dnes evokují hlavně pohodu alpských horských chat. Naplněné povidly, přelité voňavou vanilkovou omáčkou a posypané mákem – kdo by odolal? A pokud vás právě nečekají zasněžené...