Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pořiďte si jáhly, pohanku a kulatou rýži. Připravíte z nich skvělé bezlepkové kaše k snídani

Bezlepková kaše
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Taková kaše k snídani dokáže zahřát, zasytit i nastartovat organismus. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli, co máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám proto několik tipů, jak si výbornou  kaši k snídani připravit do pár minut – tentokrát v bezlepkové variantě!

Není instantní jako instantní

Instantní hotové směsi kaší, které se běžně prodávají v mnoha příchutích, bývají plné cukru a éček a na dlouho nezasytí. Jinak to je však s instantními jednodruhovými kašemi, které volají po zalití a dochucení.

  • Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, cukr, čokoláda či přídatné látky.

Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či jeho rostlinnou alternativu, přidejte k němu sypkou směs a do 4 minut probublávání a stálého míchání máte hotovo.

Rýžová kaše

Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje lepek. Rýžová instatní směs se skládá buď výhradně z rýže, nebo do ní přidává kukuřičná krupice. Rýžovou kaši snadno připravíte od píky z běžné rýže povařením v mléce

  • K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, ořechy, čokoláda či semínka

Pohanková kaše

Další bezlepkovou potravinou vhodnou k přípravě kaše je pohanka. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku.

  • Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem. 

Jáhlová kaše

Jáhly koupíte v běžné obchodní síti, jde o tradiční staročeskou surovinu. Jsou snadno stravitelné, obsahují vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vynikají svou přirozeně žlutou barvou. A skvěle se hodí k přípravě kaše nebo jahelníku. 

  • Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí.
  • Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem

Kaštanová kaše

Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť.

  • S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí. 

Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativa pšeničné pšeničné jíšky.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...