Taková kaše k snídani dokáže zahřát, zasytit i nastartovat organismus. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli, co máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám proto několik tipů, jak si výbornou kaši k snídani připravit do pár minut – tentokrát v bezlepkové variantě!
Není instantní jako instantní
Instantní hotové směsi kaší, které se běžně prodávají v mnoha příchutích, bývají plné cukru a éček a na dlouho nezasytí. Jinak to je však s instantními jednodruhovými kašemi, které volají po zalití a dochucení.
- Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, cukr, čokoláda či přídatné látky.
Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či jeho rostlinnou alternativu, přidejte k němu sypkou směs a do 4 minut probublávání a stálého míchání máte hotovo.
Rýžová kaše
Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje lepek. Rýžová instatní směs se skládá buď výhradně z rýže, nebo do ní přidává kukuřičná krupice. Rýžovou kaši snadno připravíte od píky z běžné rýže povařením v mléce.
- K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, ořechy, čokoláda či semínka.
Pohanková kaše
Další bezlepkovou potravinou vhodnou k přípravě kaše je pohanka. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku.
- Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem.
Jáhlová kaše
Jáhly koupíte v běžné obchodní síti, jde o tradiční staročeskou surovinu. Jsou snadno stravitelné, obsahují vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vynikají svou přirozeně žlutou barvou. A skvěle se hodí k přípravě kaše nebo jahelníku.
- Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí.
- Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem.
Kaštanová kaše
Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť.
- S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí.
Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativa pšeničné pšeničné jíšky.