Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Překvapivě snadné jablečné knedlíčky: nadchnou vás krátkým seznamem surovin, rychlostí přípravy a skvělou chutí

Jablečné knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny na tyto knedlíčky máte většinou doma. Překvapivé je, že jablka nejsou uvnitř knedlíčků, ale nastrouhané přímo v těstě, což zjednodušuje přípravu i samotné vaření, které zabere jen pár minut.

Jablečné knedlíčky ze tří surovin (a špetky soli)

Tento recept možná vyvolá pochybnosti i u ostřílených kuchařů: nebudou se knedlíčky rozpadat? Opravdu stačí jen jablka, mouka a trocha cukru? Ujišťujeme vás, že jsme recept pečlivě několikrát vyzkoušeli – a pokaždé s vynikajícím výsledkem. Dodržte náš postup a přesvědčíte se, jak jednoduché a chutné jablečné knedlíčky mohou být!

Na večeři pro 4 (nebo 3 opravdu hladové) budete potřebovat:
500 g jablek, 130–150 g hrubé mouky nebo krupice (plus na obalování), 1 lžíce krupicového cukru (volitelné), špetku soli

K podávání:
rozpuštěné máslo, strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr, mletá skořice, snítka máty na ozdobu (nemusí být)

  1. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte mouku, cukr a vše promíchejte. Směs nechte odležet v lednici přibližně hodinu.
  2. Z těsta tvořte malé knedlíčky, které obalíte v hrubé mouce. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte zhruba 1–2 minuty. Vyjměte pomocí děrované lžíce.
  3. Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a mletou skořicí. Ozdobte mátou, pokud chcete.

Pár dobrých rad navíc

  • Každé jablko je jinak sladké a jinak šťavnaté. Množství mouky a cukru proto můžete lehce doladit: cílem je měkké, ale soudržné těsto.
  • Místo bílého cukru můžete použít i třtinový, volte ale jemně mletý.
  • Nezapomeňte těsto nechat odležet a knedlíčky tvarujte spíš menší, veliké asi jako vlašský ořech.
  • Bílkoviny na talíři můžete doplnit kromě tvarohu také zakysanou smetanou, jemným mascarpone nebo také šlehačkou.
  • Jako posypka se hodí také mletý mák, drcené ořechy, strouhaný perník nebo opražená strouhanka.

Knedlíkové variace

Vyzkoušejte další knedlíky, kde jsou jablka přímo v těstě

Oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte 4 jablka. Utřete 250 g měkkého tvarohu se 60 g změklého másla, poté zapracujte 2 vejce, cca 200 g hrubé mouky, ½ lžičky mleté skořice, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, špetku soli a nakonec přidejte nastrouhaná jablka. Z těsta tvořte 4 cm koule a vařte je 12–13 minut ve vroucí osolené vodě. Skvěle chutnají se skořicí, cukrem a zakysanou smetanou.

Tvarohové knedlíky plněné jablky

Utřete 250 g měkkého tvarohu se 2 vejci, špetkou soli, 1 lžící změklého másla a 100 ml mléka. Přidejte 150 g jemné krupičky a podle potřeby 2–3 lžíce hrubé mouky. Těsto by mělo být soudržné, ale ne tuhé. Prohněťte, zformujte válec na moukou poprášené ploše a nakrájejte ho na dílky. Do každého dílku zabalte kousek oloupaného jablka, obaleného v krupicovém cukru. Můžete přidat i kuličku marcipánu. Vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Podávejte s máslem, moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem nebo drcenými ořechy.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín