Pokud přemýšlíte, co připravit na Silvestra či narozeninou párty, anebo se vám už nejrůznější variace jednohubek a chlebíčků takzvaně zajídají, je načase vyzkoušet slaný koláč. Slané koláče jsou neokoukané, představují snadné a rychlé řešení, konzumovat je můžete k pivu i vínu a výborně chutnají, i když nejsou právě vytažené z trouby. A bonus: vyřešíte s nimi nejednu rodinnou večeři.
Křehké těsto na pravý quiche
Quiche je druhem slaného koláče původem z Francie. Pozor ovšem, ne každý slaný koláč je quiche. Pokud se rozhodnete pro quiche, čeká vás výroba (nebo koupě) křehkého těsta. Tradiční quiche má smetanovou náplň, kterou vyrobíte ze zakysané smetany, šlehačky a vajec.
Bleskové slané koláče z listového těsta
Nejrychlejší slaný koláč připravíte z listového těsta. V obchodě se prodává mnoho druhů (mražené, chlazené), některé jsou předválené a srolované s papírem, aby se v obalu neslepila.
- Stejně jako u kupovaného křehkého těsta koukejte na složení. Vě většině kupovaných těst není máslo, která dodává koláčům intenzivní chuť. Podle našeho receptu ho zvládnete hravě doma!
Kynuté těsto nejen na pizza koláč
Další alternativou slaných koláčů je kynuté těsto. To se používá třeba při přípravě pizzy, takže se můžete pokusit o pizza koláč! Kynuté těsto si dobře rozumí ale i s cizrnou.
Jedinečné slané koláče z filo těsta
Pokud jste někdy jedli pitu, tak už víte, jak chutná typické řecké těsto filo. Řekové jej využívají pro slané i sladké speciality. Výroba filo těsta je časově poměrně náročná, proto je jednodušší koupit už hotové filo těsto. Seženete ho třeba v Myslíkově ulici v Praze, ve Farah Orient Market nebo třeba v Makru.