Proč je dobrý nápad přidat do dezertu pivo?

dezerty s pivem
ZDROJ: Helena Lopes/Pexels
sdílet:

Kdo by neznal buřty na pivu nebo někdy nepřipravoval pivní marinádu na vepřovou krkovici. Zkusili jste už ale použít pivo při přípravě dezertu? Podívejte se, jak ve sladké kuchyni funguje světlé i tmavé pivo a jak lze využít jejich specifických vlastností.

Hlavním důvodem, proč pivo v kuchyni použít, je obsah kvasnic v jeho složení. Pivo pomáhá s kynutím veškerého pečiva. Funguje tedy jako kypřidlo. Protože je pivo zároveň sladké, můžete jím těsto před pečením potřít, čímž vytvoříte krásně lesklou nahnědlou krustu. Kůrka, okraj či patka tak bude zároveň křupavější.

Pivní těsto a jablka

V Česku je poměrně známé pivní těsto na štrúdl. Není divu. Pivo mimo schopnosti nadlehčit výsledný pokrm, propůjčuje těstu svoji specifickou lehce nahořklou chuť. Do štrúdlového těsta klidně použijte českou výčepní desítku. Co se týče alkoholu, nemůže uškodit. Tepelnou úpravou se všechen vypaří. 

TIP

Pivní těstíčko se hodí i k obalování. Obalit přitom můžete již zmíněná jablka, hrušky nebo ananas.

Jablečné kroužky v pivním těstíčku

Jablečné kroužky v pivním těstíčku

Více

Černé pivo v dezertech

  • Pokud se nebojíte trochu experimentovat, existuje celá řada dezertů, v nichž hraje prim pivo tmavé.
  • Černé pivo obsahuje více cukru než světlé. Má přirozeně karamelovou chuť díky procesu pražení sladu a chmelu v něm obsaženém. U některých typů tmavého piva můžete rozpoznat dokonce čokoládové a kávové tóny.
  • Dezerty z černého piva často pocházejí z Velké Británie a Irska, kde se tmavé druhy piva (například Stout nebo Porter) těší velké oblibě. Tyto druhy piva dokážou moučníky nejen nakypřit, ale zároveň zvýraznit jejich chuť. Hodí se hlavně do těst kakaových a čokoládových.
  • Zajímavou alternativou je potom použití piva v dezertech nepečených. Vyzkoušet můžete třeba náš Float s černým pivem a vanilkovou zmrzlinou.

TIP

V podstatě jakémukoli kakaovému nebo čokoládovému korpusu dodá šmrnc, pokud do něj přidáte trochu irského černého piva Guinness s jemně karamelovou chutí.

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Více

Párování piva s dezertem

V našich končinách je pití piva k dezertu netypickou záležitostí. Jde v zásadě o to zvolit ke klasickému dezertu vhodné pivo, které se s ním chuťově doplňuje. Pivní sommeliéři zde často sahají po pivu tmavém a doporučují ho párovat hlavně s čokoládovými dezerty. Čokoládové brownies nebo čokoládová pěna určitě stojí v tomto ohledu za zkoušku.

TIP

Zajímavou a přitom ne tak odvážnou volbou mohou být radlery nebo ovocná piva. Tato piva jsou sladší a nepůsobí s dezertem příliš kontrastně. Vyzkoušejte třeba čokoládový dort s třešňovým tmavým ovocným pivem.

Související recepty

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Obchod Apetit