Starý vtip na téma, jak se v létě zdraví zahrádkáři otázkou „Čau, nechceš cuketu?“, na pár týdnů opět přestává být vtipem, ale realitou všedních dní. Co nevidět polezou cukety skrz ploty až k sousedům, takže rozhodně není od věci připomenout si jedno ze základních pravidel: Cuketa se musí nechat vypotit. Proč?
Proč nechat cuketu vypotit?
Zkrátka proto, že je velmi vodnatá (podobně jako meloun obsahuje přes 90 % vody) a zároveň její tepelná úprava je velmi rychlá. Pokud ji nenecháte vypotit, snadno se stane, že výsledný pokrm bude vodnatý a rozměklý. Vypocení (anglicky „sweating“) spočívá v lehkém nasolení dužiny: sůl totiž pomocí chemického procesu s názvem osmóza vytáhne vodu, kterou stačí setřít papírovou utěrkou nebo čistým ubrouskem. U starších cuket se pocením snadno zbavíte i nahořklosti.
Dužina vypocené cukety lépe drží tvar a je pevnější, ale ne křehčí – díky zbavení přebytečné tekutiny z cuketových plátků můžete snadno dělat i rolky, aniž by popraskaly. Využijete je i do lasagní, na gril nebo na slané koláče, na nichž je cuketa mimořádně vzhledově atraktivní. Vodu, která se z cukety uvolní, můžete přidat například do zeleninového vývaru.
Jak správně vypotit cuketu krok za krokem
Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho každý. Zabere jen pár chvilek a díky tomuto triku budou pokrmy z cukety vždy šťavnaté, ale ne rozmočené.
-
Příprava: Cukety omyjte, starší cukety zbavte silné slupky. Pak je nakrájejte podle potřeby na plátky či kolečka. Starší cukety rovněž zbavte semen.
-
Solení: Kousky cukety rozložte vedle sebe a z obou stran je posolte. Během pár minut se sůl na jejich povrchu promění na kapičky vody.
-
Pocení: Doba pocení záleží na velikosti (stáří) cukety. Větší kusy jsou vodnatější, ty mohou potřebovat i 15 minut. Malým cuketkám stačí opravdu jen pár minut.
-
Sušení: Nakonec cuketu otřete do sucha a zpracujte, jak jste zamýšleli.
-
Trik na strouhanou cuketu: Pokud chcete použít nastrouhanou cuketu, smíchejte ji se solí a dejte do cedníku, který postavte na mísu. Přebytečná voda bude sama odtékat. Na závěr ji můžete pomačkat a zbavit se tak zbylé přebytečné tekutiny.
Jak dlouho trvá vypocení cukety
Větší, starší cukety (nebo silnější plátky) potřebují 20–25 minut, mladým cuketám (nebo tenčím plátkům) obvykle postačí 5–10 minut.
Kdy je vypocení cukety opravdu důležité
U některých receptů se vodnatost cukety ztratí, např. při přípravě polévek nebo krémových omáček, u jiných je to ale naprosto nezbytné. Kdy jej tedy určitě nesmíte vynechat?
-
Zeleninové placky a karbanátky
-
Nákypy a další zapékané pokrmy
-
Slané koláče, galetky atd.
-
Chleby, perníky a jiné buchty
-
Dušené zeleninové směsi jako třeba ratatouille nebo omáčky na těstoviny
-
Nakládané cukety, čalamády i pomazánky
Nasolení, odležení a osušení zkrátka není žádná věda, a přitom díky tomu připravíte skvělou všestrannou zeleninu, kterou můžete celou léto přidávat prakticky do jakéhokoliv pokrmu. Ostatně, cuketová sezona právě začíná a zahrádkáři je za chvíli začnou rozdávat na počkání.
Zdroj: Apetit, reluctantgourmet.com