Prošívaná deka je jako návrat do kuchyní našich babiček. Vláčná buchta s kakaovým těstem a kontrastními proužky tvarohu, které jí propůjčují vzhled prošívané přikrývky, vás vrátí do dětství. Na tento efektní moučník přitom nepotřebujete žádné speciální vybavení – vystačíte si s hrnkem, lžící a chutí upéct něco jednoduchého, ale přesto působivého. Buchta potěší milovníky klasiky i ty, kdo rádi experimentují – lze ji totiž snadno obměnit podle sezony či vlastních chutí. Prošívaná deka je krásná, vláčná a snadno se krájí.
Sametově vláčný kakaový korpus s kontrastními pruhy tvarohové náplně – právě tento vizuální efekt připomínající stehy na dece dal moučníku jméno. Prošívaná deka se pyšní nejen líbivým vzhledem, ale i promyšleným spojením těsta a náplně. Výsledkem je vláčná buchta s dokonalým poměrem kakaového těsta a jemného tvarohu, která se nerozpadá a snadno se krájí. Přestože moučník vypadá efektně, příprava je překvapivě jednoduchá a zvládne ji i začátečník.
Jak připravit prošívanou deku:
Jak připravit prošívanou deku
Množství: 1 plech
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava
Ingredience na korpus: 4 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky pšeničné polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa holandského typu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, ½ hrnku vlažné vody, ½ hrnku slunečnicového oleje, máslo na vymazání plechu, pšeničná hrubá mouka na vysypání plechu
Ingredience na tvarohovou náplň: 2 vaničky měkkého polotučného tvarohu, 1 vejce, 3 lžíce cukru, ½ balíčku pudinkového prášku, 3 lžíce mléka
- Na odměřování používejte hrnek o objemu 250 ml.
- Žloutky a bílky na přípravu korpusu oddělte.
Postup:
- Utřete 4 žloutky s cukrem.
- Mouku promíchejte s kakaem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Poté společně s vlažnou vodou a olejem postupně zašlehávejte ke žloutkovému krému.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ke kakaové hmotě.
- Plech vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a nalijte na něj kakaové těsto.
- Tvaroh rozmíchejte s vajíčkem, cukrem a pudinkovým práškem. Podle potřeby rozřeďte mlékem.
- Ochucený tvaroh dejte do zdobicího sáčku a křížem krážem jím ozdobte kakaové těsto.
- V troubě rozehřáté na 180 °C pečte zhruba 35 minut.
Variace a chuťové twisty
- Višňová prošívaná deka: Do kakaového těsta před pečením zlehka vmíchejte vypeckované višně nebo kompotované třešně (dobře okapané).
- Prošívaná deka s čokoládou v těstě: Kakaový korpus lze obohatit o 50 g kvalitní hořké čokolády (min. 60 % kakaa), rozpuštěné a zašlehané spolu s olejem. Případně můžete do těsta vmíchat malé kousky čokolády či čokoládové pecičky.
- Prošívaná deka s hruškami nebo jablky: Do kakaového těsta vmíchejte 1 hrnek jemně nastrouhaného jablka nebo hrušky. Jablko nebo hrušku lze předem promíchat s trochou skořice nebo citronové šťávy – výsledná chuť bude ještě výraznější.
- Citrusová tvarohová náplň: Do tvarohové směsi přidejte najemno nastrouhanou kůru z ½ bio citronu nebo pomeranče.
- Kokosový twist v tvarohu: Do tvarohové náplně přisypejte 2 lžíce jemně strouhaného kokosu.
Prošívaná deka je důkazem, že i z obyčejných surovin a bez složité techniky lze vytvořit moučník, který zaujme vzhledem i chutí. Díky své variabilitě si ji snadno přizpůsobíte podle sezony nebo momentální chuti – od ovocných verzí až po čokoládové či kokosové twisty.
Zdroj informací: Apetit