Nová registrace Zapomenuté heslo

Prošívaná deka: Retro buchta s tvarohovým vzorem, která okouzlí chutí i vzhledem a zvládne ji připravit každý

11. 5. 2025
Prošívaná deka
Apetit

Prošívaná deka je jako návrat do kuchyní našich babiček. Vláčná buchta s kakaovým těstem a kontrastními proužky tvarohu, které jí propůjčují vzhled prošívané přikrývky, vás vrátí do dětství. Na tento efektní moučník přitom nepotřebujete žádné speciální vybavení – vystačíte si s hrnkem, lžící a chutí upéct něco jednoduchého, ale přesto působivého. Buchta potěší milovníky klasiky i ty, kdo rádi experimentují – lze ji totiž snadno obměnit podle sezony či vlastních chutí. Prošívaná deka je krásná, vláčná a snadno se krájí.

Sametově vláčný kakaový korpus s kontrastními pruhy tvarohové náplně – právě tento vizuální efekt připomínající stehy na dece dal moučníku jméno. Prošívaná deka se pyšní nejen líbivým vzhledem, ale i promyšleným spojením těsta a náplně. Výsledkem je vláčná buchta s dokonalým poměrem kakaového těsta a jemného tvarohu, která se nerozpadá a snadno se krájí. Přestože moučník vypadá efektně, příprava je překvapivě jednoduchá a zvládne ji i začátečník.

 

Jak připravit prošívanou deku:

Jak připravit prošívanou deku

Množství: 1 plech
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava

Ingredience na korpus: 4 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky pšeničné polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa holandského typu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, ½ hrnku vlažné vody, ½ hrnku slunečnicového oleje, máslo na vymazání plechu, pšeničná hrubá mouka na vysypání plechu

Ingredience na tvarohovou náplň: 2 vaničky měkkého polotučného tvarohu, 1 vejce, 3 lžíce cukru, ½ balíčku pudinkového prášku, 3 lžíce mléka

  • Na odměřování používejte hrnek o objemu 250 ml.
  • Žloutky a bílky na přípravu korpusu oddělte.

 

Postup:

  1. Utřete 4 žloutky s cukrem.
  2. Mouku promíchejte s kakaem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Poté společně s vlažnou vodou a olejem postupně zašlehávejte ke žloutkovému krému.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ke kakaové hmotě.
  4. Plech vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a nalijte na něj kakaové těsto.
  5. Tvaroh rozmíchejte s vajíčkem, cukrem a pudinkovým práškem. Podle potřeby rozřeďte mlékem.
  6. Ochucený tvaroh dejte do zdobicího sáčku a křížem krážem jím ozdobte kakaové těsto.
  7. V troubě rozehřáté na 180 °C pečte zhruba 35 minut.

Variace a chuťové twisty

  • Višňová prošívaná deka: Do kakaového těsta před pečením zlehka vmíchejte vypeckované višně nebo kompotované třešně (dobře okapané).
  • Prošívaná deka s čokoládou v těstě: Kakaový korpus lze obohatit o 50 g kvalitní hořké čokolády (min. 60 % kakaa), rozpuštěné a zašlehané spolu s olejem. Případně můžete do těsta vmíchat malé kousky čokolády či čokoládové pecičky.
  • Prošívaná deka s hruškami nebo jablky: Do kakaového těsta vmíchejte 1 hrnek jemně nastrouhaného jablka nebo hrušky. Jablko nebo hrušku lze předem promíchat s trochou skořice nebo citronové šťávy – výsledná chuť bude ještě výraznější.
  • Citrusová tvarohová náplň: Do tvarohové směsi přidejte najemno nastrouhanou kůru z ½ bio citronu nebo pomeranče.
  • Kokosový twist v tvarohu: Do tvarohové náplně přisypejte 2 lžíce jemně strouhaného kokosu.

Prošívaná deka je důkazem, že i z obyčejných surovin a bez složité techniky lze vytvořit moučník, který zaujme vzhledem i chutí. Díky své variabilitě si ji snadno přizpůsobíte podle sezony nebo momentální chuti – od ovocných verzí až po čokoládové či kokosové twisty.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Sladké pečení Česká kuchyně Česká klasika Retro sladkosti

Související články