Pusťte do kuchyně cider a cidre – dokonale ladí s dezerty i masem

cider v kuchyni
ZDROJ: Bonnie Kittle/ Unsplash
sdílet:

V posledních letech u nás vedle tradičních jablečných moštů zdomácněl i nápoj zvaný cider. Lehce alkoholický, příjemně sladko-kyselý mok, který skvěle osvěží v parném letním dni. Víte však, že je skvělým pomocníkem i v kuchyni? Přečtěte si, proč se vyplatí mít pro jistotu jednu láhev cideru ve spíži navíc.

Od jablka k moštu

Všemožné odrůdy jablek jsou nejčastějším základem pro výrobu moštu. Ta je poměrně jednoduchá. Postačí vám lis na ovoce. Mošt je tedy čerstvě vylisovaná obvykle jablečná šťáva, která má však velmi krátkou životnost. Pak začne kvasit.

Čerstvě lisovaný mošt samozřejmě můžeme v kuchyni uplatnit, například jím podlít pečené vepřové maso. Obvykle ho však pijeme za studena, přičemž si zachová nejvíce vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Karamelky s jablečným moštem

Karamelky s jablečným moštem

Více

Od moštu k cideru

U cideru je na rozdíl od moštu naopak proces kvašení zcela žádoucí. Cider tedy vzniká tak, že se mošt nechá určitou dobu zrát v sudech. Uplyne-li doba zrání, odfiltrují se ze šťávy usazeniny a čistá tekutina se stáčí do lahví. Výsledný produkt obvykle prochází i procesem pasterizace, aby cider déle vydržel.

Cider nebo cidre

O prvenství ve výrobě cideru se přetahují dvě země: Anglie (cider, čtěte sajdr) a Francie (cidre, čtěte sídr). U nás je známější a rozšířenější verze britská.

  • V Anglii cider najdeme v nepřeberném množství stylů, od sladkých po hořké a jeho výroba nepodléhá striktním pravidlům.
  • Vyrábí se z jablečné šťávy, která nemusí být čerstvě lisovaná, ale může být také koncentrovaná, ředěná vodou nebo sušená. Doslazuje se, dochucuje se a pasterizuje. Bublinky získává většinou přidáním oxidu uhličitého.
  • Francouzský cidre, se oproti britské verzi stáčí do lahví na šampaňské, kde ještě 6 až 8 měsíců dozrává, čímž získává přirozenou perlivost.
  • Nedoslazuje se ani nedoplňuje dalšími přísadami.

Cider v kuchyni

Obecně lze říct, že k cideru, jako k ingredienci, můžete přistupovat podobně jako při práci s pivem nebo vínem. Výborně vynikne a dochutí sladké i slané pokrmy. Jablečný nádech dodá na zajímavosti omáčkám, polévkám, červenému i bílému masu a samozřejmě dezertům.

Sladší druhy cideru se hodí ke kořenové zelenině, kyselejší v kombinaci s hořčicí, vepřovým nebo kuřecím masem. Suchý cider použijte tam, kde by se hodilo suché víno. Sladším se neostýchejte ozvláštnit dezert. Pro začátek, můžete využít pár našich konkrétních tipů:

Cider a zelenina

  • jablečný cider dodá šmrnc francouzské cibulačce nebo cibulovému čatní, ale i hráškovému krému
  • dýňové polévce propůjčí pikantní kyselost i sladkost
  • orestovaná mrkev, celer či petržel díky němu získá jemné karamelové tóny a tento základ můžete použít do omáček nebo k pečenému či dušenému masu
  • co se týče koření, hodí se jablečný cider k tymiánu nebo šalvěji
  • báječným pomocníkem je při dušení červeného i bílého zelí

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Více

Cider s masem

  • v kuchyni nenajdete mnoho dokonalejších spojení než jsou jablka a vepřové maso
  • kotlety, chuťově jinak trochu mdlé, jednoduše podlijte jablečným ciderem a nechte dusit do měkka
  • vepřové nebo kuřecí plátky také můžete opéct na pánvi a ze vzniklého výpeku za pomoci cideru a smetany vykouzlit senzační omáčku
  • ke kuřeti se také hodí ve spojení s estragonem nebo libečkem
  • místo vína jím zkuste podlít slávky i jiné plody moře

Burgery s trhaným vepřovým na cidru

Burgery s trhaným vepřovým na cidru

Více

Cider ve sladkých receptech

  • Cider samozřejmě dokonale podtrhne chuť samotných jablek.
  • Pokud se vám zdají jablka na koláč chuťově málo výrazná, není nic jednoduššího, než je krátce povařit se ciderem nebo je s ním rovnou zkaramelizovat na pánvi.
  • Podobně dobře funguje i s jiným ovocem třeba hruškami, třešněmi nebo rybízem.
  • Stejně tak se hodí do všech dezertů, kde použijete skořici, a to i jako příměs do těsta.
  • Vkoblihách, bábovce a jiných smažených nebo pečených dezertech totiž zafungují bublinky a pěkně nakypří těsto.
  • Ve sladkých receptech cider využijete podobně jako červené víno i ve spojení s hřebíčkem či badyánem.

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Více

Související recepty

Související články

Jablečná hádanka: Cider nebo cidre? Čím se od sebe liší?
  • Tipy a triky

Jablečná hádanka: Cider nebo cidre? Čím se od sebe liší?

Historie cideru: Vzpruha pro válečníky, nebo nápoj králů? Odkud se cider vlastně vzal? Původ lahodného moku je zahalen oparem tajemství, jedno je ale jisté: za dobu své existence si podmanil mnohé. Jeho chuti propadli staří Římané při...
Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?
  • Tipy a triky

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

Na jablečný mošt nedali dopustit už naši předkové, kteří věděli, že mošt disponuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínem C a celou řadou antioxydantů. Díky svému bohatému složení je navíc ideálním podzimním nápojem posilujícím imunitní...
Autor: Veronika Hendrychová

Obchod Apetit