Nová registrace Zapomenuté heslo

Quesadilla: Mexická lahůdka, kterou připravíte rychle, levně a snadno. Stačí tortilla a sýr

25. 4. 2025
Quesadilla
Shutterstock

Pokud existuje jídlo, které dokonale vystihuje jednoduchost a zároveň plnost chutí mexické kuchyně, je to quesadilla. Tento pokrm je tradičně tvořený pšeničnou tortillou a roztaveným sýrem. Kořeny má quesadilla hluboko v historii středoamerické kuchyně. Dnes je ale oblíbená po celém světě – jako rychlé občerstvení, rodinný oběd nebo tapas k večernímu drinku.

Tradiční quesadilla se připravuje tak, že se tortilla krátce opeče na pánvi, následně naplní výhradně sýrem, přeloží a poté opeče dozlatova. Její obliba je tak obrovská, že se k sýru postupně začaly přidávat další ingredience, jako jsou fazole a jiné luštěniny, trhané či mleté maso nebo různé druhy čerstvé zeleniny. Klíčem k dokonalé quesadille je však nejen obsah, ale i správná technika přípravy.

Quesadilla: Odkud pochází a co ji činí typicky mexickou

Slovo quesadilla pochází ze španělského výrazu queso, tedy sýr. Tento pokrm má své kořeny v koloniálním období, kdy se střetly evropské mléčné produkty a pekařské techniky s původními tortillami. Podle některých zdrojů se quesadilla vyvíjela v centrálním Mexiku, kde se původně podávala především se sýrem, případně s houbami. Typická quesadilla se v Mexiku liší podle regionu – každý má svou tradiční náplň.

Krůtí quesadillas s brusinkami

Krůtí quesadillas s brusinkami

< 30 min
5(6x)
Přečíst recept

Jak připravit quesadillu

Příprava quesadilly je mimořádně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité kuchařské dovednosti. Důležité je vybrat kvalitní sýr, vhodné plátky tortilly a mít po ruce pánev nebo grilovací desku. Volitelně můžete tortillu naplnit čímkoli, co máte rádi, ale i tím, co vám zbylo od oběda – například pečeným kuřetem.

Doba přípravy a náročnost: do 30 minut, velmi snadná příprava

Základní ingredience na 2 porce: 4 středně velké pšeničné nebo kukuřičné tortilly, 200 g strouhaného sýra (ideálně s dobrým tahem, např. gouda, mozzarella nebo Queso Oaxaca)

Volitelně můžete přidat například: grilované kuřecí maso, červenou cibuli, žampiony, papriku, černé nebo bílé fazole, koriandr, avokádo, chilli

 

Postup:

  1. Příprava náplně: Pokud používáte další ingredience jako maso nebo zeleninu, orestujte je na pánvi. Sýr nastrouhejte nahrubo.
  2. Sestavení: Tortillu krátce opečte na pánvi z obou stran, nasypte na jednu její polovinu sýr a případné další ingredience. Přeložte ji napůl.
  3. Opékání: Quesadillu opečte na suché pánvi (nebo lehce potřené olejem) na středním plameni z obou stran, dokud nebude tortilla zlatavá a křupavá a sýr se neroztaví.
  4. Servírování: Hotovou quesadillu nechte krátce vychladnout, poté ji rozkrojte na klínky. Podávejte s avokádovým guacamole, rajčatovou salsou nebo zakysanou smetanou.

Jaký sýr je nejlepší do quesadilly? V mexické kuchyni je ideální tzv. Queso Oaxaca – sýr připomínající mozzarellu, který se krásně táhne a má jemnou chuť. V našich podmínkách ho lze nahradit směsí čedaru a mozzarelly nebo kvalitní goudou. Důležité je, aby se sýr dobře tavil.

Moderní variace a oblíbené přísady

Kromě klasické sýrové quesadilly můžete vyzkoušet další oblíbené kombinace.

  • Quesadilla de pollo je tortilla se šťavnatým kuřecím masem.
  • Quesadilla de flor de calabaza je oblíbená vegetariánská varianta s dýňovým květem.
  • Quesadilla con champiñones je verze s houbami a sýrem.

Máte rádi modernější kombinace? Můžete přidat špenát, černé olivy, mořské plody nebo chilli omáčku. Vše záleží na vašem vkusu – quesadilla je díky své jednoduchosti a variabilitě oblíbeným pokrmem po celém světě.

Zdroj informací: tijuanaflatsbackyardtacobbc

Doporučujeme článek s videem

Tradiční mexická kuchyně není pálivá, žlutá kukuřice ani čerstvá paprika se nepoužívá, říká zakladatel Taco Trucku Radek Příhonský

Sdílet článek

Quesadilla Mexická kuchyně Tortilla Světová kuchyně Světová klasika

Související články