
Je libo rakvičku? Pokud si neodpustíte křehké žloutkové těsto s nadýchanou šlehačkou, je odpověď jasná. Tento ikonický retro dezert s vanilkovou chutí a typickou křehkostí si zaslouží místo i na vašem stole. Stačí pár ingrediencí, trocha trpělivosti a můžete si vychutnat rakvičky přesně tak, jak je máte nejraději!
Rakvičky jsou tradiční český zákusek, který se vyznačuje křehkým dutým těstem ve tvaru malé rakve. Dnes je označován jako retro, přesto (či právě proto) je stále oblíbený a vznikají i různé chuťové variace nebo nápady, jak rakvičky povznést do moderní podoby. Bohatě se zdobí neslazenou šlehačkou a mohou se dozdobit i sušeným či čerstvým ovocem, oříšky apod.
Jak připravit rakvičky se šlehačkou:
Jak připravit rakvičky se šlehačkou:
Počet porcí: 25–35 kusů
Čas a obtížnost: cca 75 min., snadná příprava
Ingredience: 1 vejce, 4 žloutky, 250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání formiček, 300 ml smetany ke šlehání
Postup:
-
Předehřejte troubu na 180–190 °C.
-
Vyšlehejte vejce, žloutky a oba cukry do husté bílé pěny. Použijte elektrický šlehač, ruční šlehání trvá asi 40 minut a je velmi náročné.
-
Formičky vymažte tukem, naplňte je těstem do dvou třetin. Poté rozložte formičky na plech a vložte ho do předehřáté trouby.
-
Jakmile rakvičky vyběhnou, snižte teplotu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších cca 30 minut tak, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
-
Nechte rakvičky trochu zchladnout ve formičkách a potom je vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou, použijte k tomu cukrářský sáček s řezanou trubičkou.
TIPY:
-
Jestliže nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit například košíčky. Formičky na rakvičky ale snadno seženete v domácích potřebách.
-
Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto tzv. spadne.
-
Rakvičky můžete ozdobit. Vhodné jsou například nasekané pistácie, lyofilizované maliny nebo plátky jahod a lístky máty.
-
Pokud korpusy dobře zabalíte a uskladníte v chladu a suchu, vydrží i několik dní.
Variace a chuťové twisty:
- Čokoládová šlehačka: Do smetany přidejte trochu rozpuštěné hořké čokolády nebo kvalitního kakaa. Tuto proceduru ale raději praktikujte den předem a pak smetanu nechejte přes noc znovu pořádně vychladit, jinak riskujete, že se při šlehání srazí.
- Karamelová šlehačka: Vyšlehejte smetanu s trochou karamelového kondenzovaného mléka nebo domácího slaného karamelu.
- Ovocné pyré: Do vyšlehané smetany opatrně vmíchejte pyré z malin, jahod nebo manga.
- Vanilkový lusk: Místo vanilkového cukru použijte semínka vanilkového lusku.
- Alkoholový akcent: Do šlehačky přidejte kapku kvalitního likéru, skvělý je například Grand Marnier (dodá pomerančový tón), Amaretto (je typické svou mandlovou chutí) nebo Baileys.
Zdroj informací: Apetit