V srdci francouzské Provence vznikl jeden z nejlahodnějších způsobů, jak využít sezonní zeleninu – ratatouille. Tento jednoduchý, ale chuťově bohatý pokrm, známý i díky animovanému filmu, vám ukáže, jak snadno lze vytvořit něco výjimečného z obyčejných surovin. Stačí pár čerstvých ingrediencí a po přečtení našeho článku si budete chtít ratatouille připravit hned dnes!
Ratatouille je francouzský zeleninový pokrm, který má své kořeny v oblasti Provence. Základ této lahůdky tvoří směs pečené či dušené zeleniny – zejména lilku, cukety, papriky a rajčat. Díky své jednoduchosti získal fanoušky po celém světě. Ať už ho podáváte jako předkrm, hlavní chod nebo elegantní přílohu k masu, ratatouille vždy zaboduje.
Jeho kouzlo spočívá v kombinaci čerstvých ingrediencí a dlouhého vaření, které umožní chutím krásně se propojit. Ať už hledáte něco lehkého k večeři, či toužíte po gurmánském zážitku, ratatouille je skvělou volbou.
V našem videu se dozvíte, jak připravit lahodné ratatouille.
Na tradiční ratatouille budete potřebovat:
1 lilek, 2 cibule, 2 rajčata, 2 červené papriky, 4 stroužky česneku, 2 cukety, olivový olej, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 1 snítku tymiánu, čerstvý mletý pepř, 1 snítku rozmarýnu, sůl
-
Pro přípravu ratatouille jsou nejvhodnější masitá, zralá, šťavnatá a sladká rajčata. Doporučujeme je oloupat a zbavit semínek – pokrm bude jemnější.
-
Cukety vybírejte mladé a malé, mají jemnější chuť i texturu a křehkou slupku. Pokud přece jenom použijete přerostlejší cuketu, raději ji oloupejte a zbavte měkké středové části se semeny. Krájet ji můžete na kolečka, půlměsíčky či kostičky.
-
Pro barevnou i chuťovou rozmanitost použijte papriky různých barev, každá dodá jídlu něco ze své specifické chuti a pokrm bude lépe lahodit oku.
-
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Cibuli krájejte najemno, česnek na tenké plátky. Česnek přidávejte až ke konci, aby se nespálil.
-
Směs rozmarýnu a tymiánu dodá vůni a chuť. Přidejte je ale až ke konci, aby pokrm nezhořkl. Můžete přidat i bazalku – přidává se čerstvá až na konci, aby si zachovala svěžest i chuť.
-
Lilek volte také raději menší, má jemnější dužinu. Před přípravou ho můžete nasolit, aby se tzv. „vypotil“ – zbaví se své typické nahořklosti a krásně zkřehne.
Jak na to:
- Lilek, cibuli a čerstvá rajčata nakrájejte na kostičky, papriku na proužky a česnek na tenké plátky. Cuketu rozřízněte podélně a nakrájejte ji na půlcentimetrové kousky.
- Ve středním hrnci rozpalte olivový olej, nasypejte na něj kousky lilku a nechejte je opéct dozlatova. Přidejte papriku, rajčata, cibuli a zeleninu opečte. Nakonec přidejte i tři najemno nakrájené stroužky česneku a cuketu.
- Směs podlijte konzervovanými rajčaty a ochuťte solí a pepřem. Důkladně promíchejte, aby se chutě propojily. Poloodkrytou směs duste půl hodiny. V průběhu dušení se přebytečná šťáva ze zeleniny odpaří. Zelenina se trochu opeče, což jí dodá příjemnou nasládlou chuť.
- Na závěr do zeleninové směsi přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý najemno nakrájený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Směs okamžitě stáhněte z ohně.
-
Cuketa potřebuje povařit jen krátce, proto ji přidávejte až v závěru, aby se nerozvařila.
-
Restovat můžete každý druh zeleniny zvlášť – neztratí tak svou typickou strukturu a budete mít jistotu, že se nerozvaří. Každý druh zeleniny totiž potřebuje jinou dobu tepelné přípravy.
-
Během přípravy buďte trpěliví – čím pomaleji ratatouille dusíte, tím snáze uhlídáte, aby se zelenina nerozvařila.
-
Pokud zelenina pustí příliš mnoho šťávy, nechejte ji odpařit, aby nebyl pokrm příliš řídký.
-
Na přípravu pokrmu je nejvhodnější litinový hrnec.
Jak servírovat ratatouille: Tipy a rady
-
Ratatouille je neuvěřitelně univerzální. Můžete ho servírovat s čerstvým křupavým pečivem, nejlépe se hodí opečená bagetka.
-
Využijete ho jako přílohu k masu či rybě – výborně si s nimi rozumí.
-
Pokud chcete pokrm povýšit na hlavní chod, dozdobte talíř opečeným vejcem či kouskem sýra, například kozího nebo feta sýra.
-
Talíř můžete ozdobit také lístky čerstvé bazalky.
Zdroj informací: časopis Apetit