Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro sýrové rolády se vracejí: Klasika, která zazáří na každé oslavě, je snadná a úžasně variabilní

13. 5. 2025
Sýrová roláda se šunkou a pažitkovou lučinou
Shutterstock
Sýrová roláda Sýrová roláda s míchanými vejci a se šunkou Sýrová roláda se šunkou a pažitkovou lučinou Další
3 fotky

Retro sýrové rolády představují kulinářský poklad české studené kuchyně, který si získal srdce mnoha generací. Jejich obliba sahá až do 60. let 20. století, kdy byly běžnou součástí sortimentu lahůdkářství i svátečních pohoštění v domácnostech. Dnes zažívají renesanci jako stylové pohoštění na oslavy, večírky nebo jako originální předkrm.

Chystáte oslavu, ale nechce se vám připravovat nic složitého? Zkuste sýrovou roládu s různými náplněmi. Tato oblíbená retro pochoutka zažívá návrat. A pokud budete kreativní, můžete ji povýšit na moderní delikatesu.

Sýrové rolády se staly populárními v období socialismu, kdy byly běžnou součástí oslav a večírků. Jejich příprava byla jednoduchá a suroviny dostupné, což přispělo k jejich rozšíření. V různých podobách na ni mnozí nedají dopustit ani dnes.

Základní recept na sýrovou roládu a techniky přípravy

Základem sýrové rolády je plátkový sýr, který se krátce rozpeče, aby změkl a dal se snadno rolovat. Používejte tučnější sýr, který se po roztavení táhne, ale netrhá. Na něj se nanese náplň, například z tvarohového sýra s paprikou, poté se vše sroluje do tvaru rolády. Roláda se nechá vychladit a pak se krájí na plátky.

Sýrové rolády jsou oblíbené pro svou variabilitu i praktičnost – skvěle do nich zužitkujete různé zbytky z lednice. Lze je připravit z mnoha druhů sýrů a plnit nejrůznějšími ingrediencemi. Výborně chutnají s masem, rybou, zeleninou, ale i čistě rostlinné – pokud sáhnete po veganské alternativě sýra. Ačkoli vypadají složitě, jejich příprava je překvapivě jednoduchá a poradí si s nimi i ti, kteří s vařením teprve začínají.

Postup:

  1. Náplň můžete připravit dle vlastní chutě, například smíchejte nivu s vlašskými ořechy, případně se inspirujte našimi náplněmi níže.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte do čtverce 9 plátků eidamu nebo jiného sýru tak, aby se okraje plátků asi 1 cm překrývaly a během zapékání se mohly spojit.
  3. Připravený sýr vložte do trouby předehřáté na cca 180 °C a rozpékejte 2–3 minuty.
  4. Jakmile se plátky propojí, vytáhněte plech z trouby.
  5. Pečicí papír se sýrem dejte na linku a naplňte připravenou náplní. Než budete nanášet náplň, můžete na sýr naskládat plátky šunky či salámu.
  6. Srolovanou sýrovou roládu opatrně přesuňte na alobal nebo fólii a zamotejte.
  7. Připravenou roládu vložte minimálně na 2 hodiny do lednice. Dostatečně vychlazená roláda zajistí, že se vám bude dobře krájet a náplň nevyteče.

TIP: Kromě eidamu můžete použít například i ementál, holandskou goudu či čedar. Sýry lze také kombinovat.

Sýrová roláda s uzeným lososem a řeřichou

> 60 min
4.8(15x)
Přečíst recept

Oblíbené náplně a variace do sýrové rolády

Sýrové rolády nabízejí širokou škálu variací – a to zejména v náplních. Můžete použít tvaroh, smetanový sýr, pomazánkové máslo, tavený sýr apod., které potom dochutíte solí, bylinkami a doplníte dalšími ingrediencemi

  • S paprikou a tvarohovou náplní: Na plátky sýra naskládejte šunku, potřete ji tvarohovou pomazánkou s pažitkou a na střed vyskládejte papriku.
  • S vajíčkovou pomazánkou a šunkou: Kombinace vajíčkové pomazánky a šunky je variantou, která nikdy nezklame.
  • S nivou a ořechy: Pro milovníky výraznějších chutí je ideální kombinace nivy a vlašských ořechů.
  • S křenovým pomazánkovým máslem a šunkou: Sýr potřete pomazánkovým máslem s křenem, poklaďte plátky šunky a srolujte.
  • S nivou a baby špenátem: Sýr potřete pomazánkovým máslem bez příchutě, posypejte nastrouhanou nivou a baby špenátem.
  • Se salámem a česnekovou pomazánkou: Milovníci pikantních chutí mohou připravit sýrovou roládu z paprikového salámu, na který nanesou česnekovou pomazánku.
  • S lososem a koprem: Výborně chutná sýrová roláda, kterou naplníte pomazánkovým máslem ochuceným koprem a na něj přidáte plátky lososa.
  • S čedarem a sušenými rajčaty: Před samotným rozpečením dejte na rozložený eidam ještě 3–6 plátků čedaru a nechejte společně rozpéct. Potřete pomazánkovým máslem. Poté na jednu stranu sýrového čtverce přidejte sušená nakrájená rajčata a zamotejte tak, aby rajčata byla ve středu rolády.

TIP: Můžete využít různé druhy zeleniny, výborně se hodí paprika kapie, olivy, sušená rajčata či kyselé okurky. Pokud máte rádi kombinace sýra a ovoce, můžete zkusit roládu potřít smetanovým sýrem a ozdobit hroznovým vínem.

I dnes si sýrové rolády udržují svou popularitu. Jsou oblíbené na oslavách, večírcích i jako rychlé pohoštění pro návštěvy. Jejich příprava je jednoduchá a variabilní, což umožňuje přizpůsobit je různým chutím a požadavkům.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Sýry Rolády Retro Retro recepty Retro dobroty

Související články