Retro sýrové rolády představují kulinářský poklad české studené kuchyně, který si získal srdce mnoha generací. Jejich obliba sahá až do 60. let 20. století, kdy byly běžnou součástí sortimentu lahůdkářství i svátečních pohoštění v domácnostech. Dnes zažívají renesanci jako stylové pohoštění na oslavy, večírky nebo jako originální předkrm.
Chystáte oslavu, ale nechce se vám připravovat nic složitého? Zkuste sýrovou roládu s různými náplněmi. Tato oblíbená retro pochoutka zažívá návrat. A pokud budete kreativní, můžete ji povýšit na moderní delikatesu.
Sýrové rolády se staly populárními v období socialismu, kdy byly běžnou součástí oslav a večírků. Jejich příprava byla jednoduchá a suroviny dostupné, což přispělo k jejich rozšíření. V různých podobách na ni mnozí nedají dopustit ani dnes.
Základní recept na sýrovou roládu a techniky přípravy
Základem sýrové rolády je plátkový sýr, který se krátce rozpeče, aby změkl a dal se snadno rolovat. Používejte tučnější sýr, který se po roztavení táhne, ale netrhá. Na něj se nanese náplň, například z tvarohového sýra s paprikou, poté se vše sroluje do tvaru rolády. Roláda se nechá vychladit a pak se krájí na plátky.
Sýrové rolády jsou oblíbené pro svou variabilitu i praktičnost – skvěle do nich zužitkujete různé zbytky z lednice. Lze je připravit z mnoha druhů sýrů a plnit nejrůznějšími ingrediencemi. Výborně chutnají s masem, rybou, zeleninou, ale i čistě rostlinné – pokud sáhnete po veganské alternativě sýra. Ačkoli vypadají složitě, jejich příprava je překvapivě jednoduchá a poradí si s nimi i ti, kteří s vařením teprve začínají.
Postup:
- Náplň můžete připravit dle vlastní chutě, například smíchejte nivu s vlašskými ořechy, případně se inspirujte našimi náplněmi níže.
- Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte do čtverce 9 plátků eidamu nebo jiného sýru tak, aby se okraje plátků asi 1 cm překrývaly a během zapékání se mohly spojit.
- Připravený sýr vložte do trouby předehřáté na cca 180 °C a rozpékejte 2–3 minuty.
- Jakmile se plátky propojí, vytáhněte plech z trouby.
- Pečicí papír se sýrem dejte na linku a naplňte připravenou náplní. Než budete nanášet náplň, můžete na sýr naskládat plátky šunky či salámu.
- Srolovanou sýrovou roládu opatrně přesuňte na alobal nebo fólii a zamotejte.
- Připravenou roládu vložte minimálně na 2 hodiny do lednice. Dostatečně vychlazená roláda zajistí, že se vám bude dobře krájet a náplň nevyteče.
TIP: Kromě eidamu můžete použít například i ementál, holandskou goudu či čedar. Sýry lze také kombinovat.

Oblíbené náplně a variace do sýrové rolády
Sýrové rolády nabízejí širokou škálu variací – a to zejména v náplních. Můžete použít tvaroh, smetanový sýr, pomazánkové máslo, tavený sýr apod., které potom dochutíte solí, bylinkami a doplníte dalšími ingrediencemi.
- S paprikou a tvarohovou náplní: Na plátky sýra naskládejte šunku, potřete ji tvarohovou pomazánkou s pažitkou a na střed vyskládejte papriku.
- S vajíčkovou pomazánkou a šunkou: Kombinace vajíčkové pomazánky a šunky je variantou, která nikdy nezklame.
- S nivou a ořechy: Pro milovníky výraznějších chutí je ideální kombinace nivy a vlašských ořechů.
- S křenovým pomazánkovým máslem a šunkou: Sýr potřete pomazánkovým máslem s křenem, poklaďte plátky šunky a srolujte.
- S nivou a baby špenátem: Sýr potřete pomazánkovým máslem bez příchutě, posypejte nastrouhanou nivou a baby špenátem.
- Se salámem a česnekovou pomazánkou: Milovníci pikantních chutí mohou připravit sýrovou roládu z paprikového salámu, na který nanesou česnekovou pomazánku.
- S lososem a koprem: Výborně chutná sýrová roláda, kterou naplníte pomazánkovým máslem ochuceným koprem a na něj přidáte plátky lososa.
- S čedarem a sušenými rajčaty: Před samotným rozpečením dejte na rozložený eidam ještě 3–6 plátků čedaru a nechejte společně rozpéct. Potřete pomazánkovým máslem. Poté na jednu stranu sýrového čtverce přidejte sušená nakrájená rajčata a zamotejte tak, aby rajčata byla ve středu rolády.
TIP: Můžete využít různé druhy zeleniny, výborně se hodí paprika kapie, olivy, sušená rajčata či kyselé okurky. Pokud máte rádi kombinace sýra a ovoce, můžete zkusit roládu potřít smetanovým sýrem a ozdobit hroznovým vínem.
I dnes si sýrové rolády udržují svou popularitu. Jsou oblíbené na oslavách, večírcích i jako rychlé pohoštění pro návštěvy. Jejich příprava je jednoduchá a variabilní, což umožňuje přizpůsobit je různým chutím a požadavkům.
Zdroj informací: Apetit