
Přestože se rillettes často zařazují mezi masové pomazánky, přípravou a texturou se pohybují někde na pomezí pomazánky a paštiky. Tato tradiční francouzská specialita sice vyžaduje dostatek času na přípravu, zejména pak zkřehnutí masa, za dlouhé čekání vás odmění provoněným domovem a výjimečnou chutí.
Francouzské rillettes se tradičně pomalu vaří nebo pečou v tuku, dokud se maso nerozpadne na vlákna. Vypečený tuk hraje v rillettes roli nejen v textuře, ale také v chuti, kde se snoubí jemné křehké masíčko, které díky tuku není vysušené a snadno klouže do krku. Rillettes se podávají studené, ideálně na plátcích čerstvé či opečené francouzské bagety. Když k nim ještě přidáte domácí nakládané okurky či cibulky, úspěch u strávníků je zaručen.
Jak na přípravu rillettes?
Tradičně se rillettes připravují z vepřového masa, ale jak se dočtete níže, klasiku můžete snadno obměnit za lososa, kachnu, husu nebo králíka. Podstatné je, aby maso bylo dostatečně tučné, v některých masových receptech dokonce najdeme i nemalý přídavek sádla. Pojďme si společně shrnout klíčové kroky k dokonalým rillettes:
- Výběr masa: Na tradiční rillettes vybírejte kvalitní, prorostlé maso. Skvěle se hodí vepřový bůček, krkovice nebo plec. Druhy vepřového masa můžete také kombinovat a připravit si rillettes z bůčku a krkovice.
- Pomalé vaření/pečení: Dlouhá tepelná úprava při nízké teplotě zaručí, že maso není vysušené a krásně se rozpadá. Ideálním pomocníkem na přípravu je pomalý hrnec.
- Textura: Na dokončení rillettes nepoužívejte mixér. Na pomoc si vezměte dvě vidličky, kterými maso natrhejte a smíchejte s tukem.
- Dochucení: Úplně stačí přidat sůl a pepř, ale vyzkoušet můžete i oblíbené čerstvé bylinky, jako například tymián nebo rozmarýn. K vaření můžete ještě přidat bobkový list pro změknutí masa a kuličky nového koření pro neodolatelnou vůni a chuť.
- Konzervace: Jakmile směs přendáte a upěchujete do sklenic, vytvořte z přebytečného tuku vrchní vrstvu, která zabrání oxidaci masa. Takto připravené rillettes vám v lednici vydrží 2–3 týdny. Masovou pomazánku můžete také zavařit a uchovávat ve spíži.

Varianty rillettes: Vyzkoušejte drůbež nebo ryby
Rustikální masovou pomazánku si můžete snadno připravit také z drůbeže nebo ryb. Záleží jen, čemu dáváte přednost. Díky rillettes máte navíc vždy po ruce rychlou večeři. Stačí jen pár plátků pečiva a skvělé vydatné jídlo je do pár minut na stole.
- Lososové rillettes jsou výbornou pochoutkou pro milovníky ryb. Chuť v nich podtrhuje uzený losos, citron a kopr.
- Recept na husí rillettes jsme zpestřili o husí játra, provensálské koření a koňak. Tato kombinace tvoří skvělou texturu a dokonalou symfonii chutí ve vašich ústech.
Chcete-li trochu odlehčit svému trávení, nezapomeňte si k rillettes dát trochu čerstvé či fermentované zeleniny. A jaké máte vy nejraději masové kombinace? Podělte se s námi v komentářích o vaše zkušenosti s rillettes.
Zdroje informací: jamieoliver.com, thespruceeats.com, apetitonline.cz