
V kuchyních chudobinců a vojenských kasáren se před více než dvěma sty lety poprvé vařila polévka, která nasytila tisíce hladových lidí. Její recept vytvořil Benjamin Thompson, pozdější hrabě z Rumfordu. Tento vynalézavý muž hledal způsob, jak nakrmit ty, kteří neměli nic. A tak vznikla rumfordská polévka – skromná, výživná a překvapivě chutná kombinace hrachu, krup a brambor. Dnes ji zná jen málokdo, přesto má stále co nabídnout – připravte si ji s námi.
Polévka, kterou dnes zná jen hrstka zasvěcených, byla kdysi spásou pro chudé vrstvy i vojsko. Její vznik sahá do 18. století, kdy ji navrhl Benjamin Thompson (1753–1814), později známý jako hrabě z Rumfordu.
Kdo byl Benjamin Thompson
Tento vynalézavý muž se narodil v roce 1753 v americkém Woburnu nedaleko Bostonu. Přestože pocházel z chudých poměrů (otec byl drobný farmář), jeho touha po vědění a společenském vzestupu ho zavedla až na evropské dvory.
Během působení v Mnichově v 80. letech 18. století se stal bavorským ministrem války a policejním šéfem. Jeho reformy se soustředily na zlepšení podmínek pro chudinu a vojsko, což zahrnovalo i zajištění dostupné a výživné stravy. Právě v tomto období vznikla rumfordská polévka – jednoduchá, ale sytá kombinace hrachu, krup a brambor, která se brzy rozšířila do chudobinců a vojenských jídelen.
Thompsonova snaha o zmírnění hladu nepřišla nazmar. Nejenže jeho polévka nasytila tisíce lidí, ale také tím pomohl rozšířit pěstování brambor v Bavorsku, což mělo dlouhodobý dopad na stravování v regionu.
-
Zajímavosti: Benjamin Thompson neúspěšně studoval na lékaře, výhodně se oženil s bohatou vdovou o 14 let starší, kterou ale krátce po narození jejich dcery opustil a stal se důstojníkem. Známé jsou jeho objevy (vylepšený krb, úsporná kamna na vaření, práce na vynalezení kávovaru). Kromě vojenských a šlechtických poct tak získal i vědecká ocenění.
Recept na rumfordskou polévku
Příprava a vaření: 15 minut + namáčení přes noc, vaření cca 1 hodinu
Počet porcí + náročnost: pro 6–8 osob, příprava je velmi snadná
Ingredience: 150 g celého suchého hrachu, 2 mrkve (nakrájené na kostičky), ¼ bulvy celeru (nakrájený na kostičky), 1 cibule (nakrájená na kostičky), 50 g slaniny (nakrájené nadrobno), 4 vrchovaté lžíce propláchnutých krup (nejlépe lámanky čili trhaných krup), 350 ml masového vývaru, 2 brambory, sůl a čerstvě mletý pepř, lze přidat i mletý zázvor a/nebo sušenou majoránku, nasekanou petrželku a opečené kostky chleba k podávání
Postup:
-
Hrách namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.
-
Slitý hrách dejte do hrnce, zalijte 1,5 litrem čisté vody, přidejte mrkev, celer a cibuli a vařte doměkka, což trvá alespoň 1 hodinu. Poté rozmačkejte nahrubo.
-
Mezitím v rendlíku opečte slaninu, aby pustila tuk, přidejte propláchnuté kroupy, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu.
-
Oloupané brambory nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Přidejte je ke kroupám a vařte doměkka, trvá to asi 20 minut.
-
Spojte obě složky polévky, prohřejte a dochuťte solí a kořením. Pokud by byla polévka příliš hustá, nařeďte ji vroucí vodou.
-
Při podávání doplňte nasekanou petrželkou a chlebovými kostkami.
Chuťové variace
-
Do základu polévky lze přidat česnek či pórek.
-
Brambory můžete nahradit tuřínem nebo vodnicí.
-
Cibuli lze opéct se slaninou.
Podle historických pramenů se rumfordská polévka vařila ve velkém množství pro desítky až stovky lidí. Při dlouhém vaření se přidávaly bylinky, česnek a ocet, které zlepšovaly chuť i trvanlivost pokrmu. Tento recept dodnes připomíná jednoduchost a udržitelnost starých kuchařských tradic.
Zdroj informací: časopis Apetit, 2021/3, ceskatelevize