Nová registrace Zapomenuté heslo

Rumfordská polévka: Skromná klasika z 18. století, která nasytila davy. Připravte si ji podle osvědčeného receptu

18. 3. 2025
Rumfordská polévka
Shutterstock

V kuchyních chudobinců a vojenských kasáren se před více než dvěma sty lety poprvé vařila polévka, která nasytila tisíce hladových lidí. Její recept vytvořil Benjamin Thompson, pozdější hrabě z Rumfordu. Tento vynalézavý muž hledal způsob, jak nakrmit ty, kteří neměli nic. A tak vznikla rumfordská polévka – skromná, výživná a překvapivě chutná kombinace hrachu, krup a brambor. Dnes ji zná jen málokdo, přesto má stále co nabídnout – připravte si ji s námi.

Polévka, kterou dnes zná jen hrstka zasvěcených, byla kdysi spásou pro chudé vrstvy i vojsko. Její vznik sahá do 18. století, kdy ji navrhl Benjamin Thompson (1753–1814), později známý jako hrabě z Rumfordu.

Kdo byl Benjamin Thompson

Tento vynalézavý muž se narodil v roce 1753 v americkém Woburnu nedaleko Bostonu. Přestože pocházel z chudých poměrů (otec byl drobný farmář), jeho touha po vědění a společenském vzestupu ho zavedla až na evropské dvory.

Během působení v Mnichově v 80. letech 18. století se stal bavorským ministrem války a policejním šéfem. Jeho reformy se soustředily na zlepšení podmínek pro chudinu a vojsko, což zahrnovalo i zajištění dostupné a výživné stravy. Právě v tomto období vznikla rumfordská polévka – jednoduchá, ale sytá kombinace hrachu, krup a brambor, která se brzy rozšířila do chudobinců a vojenských jídelen.

Thompsonova snaha o zmírnění hladu nepřišla nazmar. Nejenže jeho polévka nasytila tisíce lidí, ale také tím pomohl rozšířit pěstování brambor v Bavorsku, což mělo dlouhodobý dopad na stravování v regionu.

  • Zajímavosti: Benjamin Thompson neúspěšně studoval na lékaře, výhodně se oženil s bohatou vdovou o 14 let starší, kterou ale krátce po narození jejich dcery opustil a stal se důstojníkem. Známé jsou jeho objevy (vylepšený krb, úsporná kamna na vaření, práce na vynalezení kávovaru). Kromě vojenských a šlechtických poct tak získal i vědecká ocenění.

Recept na rumfordskou polévku

Příprava a vaření: 15 minut + namáčení přes noc, vaření cca 1 hodinu

Počet porcí + náročnost: pro 6–8 osob, příprava je velmi snadná

Ingredience: 150 g celého suchého hrachu, 2 mrkve (nakrájené na kostičky), ¼ bulvy celeru (nakrájený na kostičky), 1 cibule (nakrájená na kostičky), 50 g slaniny (nakrájené nadrobno), 4 vrchovaté lžíce propláchnutých krup (nejlépe lámanky čili trhaných krup), 350 ml masového vývaru, 2 brambory, sůl a čerstvě mletý pepř, lze přidat i mletý zázvor a/nebo sušenou majoránku, nasekanou petrželku a opečené kostky chleba k podávání

Postup:

  1. Hrách namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

  2. Slitý hrách dejte do hrnce, zalijte 1,5 litrem čisté vody, přidejte mrkev, celer a cibuli a vařte doměkka, což trvá alespoň 1 hodinu. Poté rozmačkejte nahrubo.

  3. Mezitím v rendlíku opečte slaninu, aby pustila tuk, přidejte propláchnuté kroupy, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu.

  4. Oloupané brambory nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Přidejte je ke kroupám a vařte doměkka, trvá to asi 20 minut.

  5. Spojte obě složky polévky, prohřejte a dochuťte solí a kořením. Pokud by byla polévka příliš hustá, nařeďte ji vroucí vodou.

  6. Při podávání doplňte nasekanou petrželkou a chlebovými kostkami.

Chuťové variace

  • Do základu polévky lze přidat česnek či pórek.

  • Brambory můžete nahradit tuřínem nebo vodnicí.

  • Cibuli lze opéct se slaninou.

Podle historických pramenů se rumfordská polévka vařila ve velkém množství pro desítky až stovky lidí. Při dlouhém vaření se přidávaly bylinky, česnek a ocet, které zlepšovaly chuť i trvanlivost pokrmu. Tento recept dodnes připomíná jednoduchost a udržitelnost starých kuchařských tradic.

Zdroj informací: časopis Apetit, 2021/3, ceskatelevize

Sdílet článek

Světová kuchyně Světová klasika Levná jídla Polévky

Související články