Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybíz v zahradě i na talíři: Jak pěstovat, sklízet a chutně využít červený, černý i bílý rybíz

4. 7. 2025
Červený rybíz
Shutterstock
Rybíz se sklízí stejně jako angrešt – a dohromady v koláči i skvěle chutnají Červený rybíz Růžový rybíz Dalších
6 fotek

Rybíz patří k letním pokladům českých zahrad – sladký bílý, svěží červený i výrazně aromatický černý v sobě skrývají nejen šťavnatou chuť, ale i spoustu vitaminu C. Poradíme vám, jaký druh vybrat, jak ho pěstovat a jak ho co nejlépe využít v kuchyni – od klasických marmelád až po osvěžující limonády či omáčky k masu.

Rybíz (rod Ribes) je ovocný keř, jehož plody jsou drobné kulaté bobule. Mají červenou, černou, bílou či růžovou barvu. Ať už dáváte přednost jakémukoli druhu, všechny vynikají nejen chutí, ale i vysokým obsahem cenných látek. Jaký druh zvolit, jak ho pěstovat a jak rybíz naplno využít v kuchyni? Máme pro vás praktické tipy i chuťové inspirace.

Běžné druhy rybízu a jejich vlastnosti

Každý druh rybízu má trochu jiné vlastnosti, všechny druhy jsou ale bohaté na různé minerály a vitaminy, zejména vitamin C.

  • Červený rybíz (Ribes rubrum): Je kyselkavý, dozrává od června do srpna, je vhodný do koláčů, na marmelády a džemy, víno, šťávy apod.
  • Černý rybíz (Ribes nigrum): Je aromatičtější, bohatý na vitamin C (ze všech odrůd ho obsahuje největší množství), sklízí se od července do poloviny srpna, často se používá na sirupy, džemy a čaje.
  • Bílý rybíz: Z botanického hlediska nejde o samostatný druh, ale o sladší variantu červeného rybízu.

Jak rybíz pěstovat

Ať už se rozhodnete pěstovat jakýkoli druh rybízu, všechny keře preferují slunné stanoviště, dobře propustnou půdu a pravidelnou zálivku.

  • Stanoviště: Všechny odrůdy rybízu dobře snáší naše podmínky. Výborně se jim daří na slunci, ale prospívají i v polostínu.
  • Půda: Rybíz dává přednost propustným až humózním půdám.
  • Řez: Každoroční prosvětlování (prořezávání) keřů, kdy se odstraňují staré větve, podporuje tvorbu bohatých plodících výhonů a ovlivňuje hojnost úrody.
  • Množení: Rybíz se množí řízkováním, hřížením (ohnutá větev se přichytí k zemi, zahrne půdou a nechá zakořenit) nebo kopčením (mladé výhonky se nechají zakořenit podobně jako u hřížení). Semena se používají hlavně při šlechtění.

Černorybízový likér cassis

Černorybízový likér cassis

> 60 min
4.2(37x)
Přečíst recept

Jak využít rybíz v kuchyni

Využíváte rybíz naplno? A víte, které druhy v jakých kombinacích vyniknou nejlépe?

  • Čerstvá konzumace: Všechny druhy rybízu se hodí do jogurtů, koláčů, salátů i jako osvěžující pochoutka.
  • Zavařeniny: Ze všech druhů rybízu můžete připravit džemy, marmelády, protlaky a kompoty.
  • Nápoje: Pokud máte rádi sirupy, nealko limonády, mošty, ale i vína či likéry, rybíz je skvělou surovinou pro jejich přípravu.
  • Sušené plody: Suší se zejména černý rybíz, který se běžně využívá do čajových směsí a pečiva. 

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

< 120 min
4.6(90x)
Přečíst recept

Červený rybíz

  • Díky své výrazné kyselé chuti a vysokému obsahu pektinu je ideální pro výrobu džemů, želé, sirupů či kompotů.
  • Využívá se také do dezertů – vhodný je do koláčů, bublanin, buchet na plech, zmrzlin, sorbetů apod.
  • Své místo našel i při přípravě salátů či koktejlů, limonád a různých nápojů.

TIP: Tradiční marmeláda z červeného rybízu se v některých zemích podává s jehněčím, zvěřinou, kachnou či husou. V České republice se občas připravuje jako rybíz à la brusinky a je vhodný k masům nebo omáčkám tam, kde byste použili běžně brusinky.

Rybíz à la brusinky

Rybíz à la brusinky

< 20 min
4.3(150x)
Přečíst recept

Bílý rybíz

  • Pro bílý rybíz je typická jemnější sladkokyselá chuť. Tento druh rybízu je také poměrně bohatý na pektin – hodí se na přípravu marmelád, džemů či želé.
  • V moderní gastronomii se používá čerstvý v salátech, na ozdobu dezertů nebo do nápojů.

TIP: Z bílého rybízu se vyrábí francouzská luxusní delikatesa Le doux caviar de Bar‑le‑duc.

Reliš z červeného rybízu a cibule

Reliš z červeného rybízu a cibule

> 60 min
3.7(15x)
Přečíst recept

Černý rybíz

  • Nejaromatičtější odrůda, bohatá na pektin a vitamin C, je výborná do džemů, marmelád, sirupů nebo ovocných past. Je však velmi aromatický, a tak se často míchá s červeným rybízem, aby se zmírnila jeho výraznost.
  • Používá se také ve sladkých i slaných pokrmech – do koláčů, pudinků, jogurtů, ale i jako součást omáčky k masům (např. zvěřině).
  • Vhodný je do salátových zálivek, přelivů na sýry či na pečené maso.
  • Z černého rybízu se vyrábí i sirupy, ze sušeného pak také čaje.

Žebírka na rybíz

Žebírka na rybízu

> 60 min
5(6x)
Přečíst recept

Rybíz je univerzální surovina, která nabízí nejen osvěžující chuť, ale i široké možnosti využití. Každý druh má své přednosti a stojí za to ho zařadit do jídelníčku. Při správném pěstování vám navíc rybízový keř bude přinášet bohatou úrodu po dlouhá léta. Využijte rybíz naplno v tradičních marmeládách, moderních dezertech nebo jako neotřelý doplněk ke slaným pokrmům.

 

Zdroj informací: Apetit, nkz

Doporučujeme článek s videem

Jak využít a zužitkovat rybíz: Zkuste klasiku našich babiček kynutý rybízový koláč, nebo netradiční skládaný dort

Sdílet článek

Rybíz Sezona Sezónní ovoce Ovoce

Související články