
Nivová pomazánka je oblíbenou klasikou na večírcích. Skvěle se hodí na jednohubky i chlebíčky a její příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Potřebujete jen pět surovin, pečivo a případně něco na ozdobení. Můžete si být jistí, že z obložených talířů zmizí nivová pomazánka mezi prvními!
Niva výborně chutná v kombinaci s mnoha surovinami, proto se na ozdobu hodí nejen svěží hroznové víno, ale také vlašské nebo jiné ořechy či jarní cibulka. Pokud chcete recept trochu odlehčit, můžete použít bílý jogurt, případně vyzkoušet zdravější verzi připravenou z tvarohu.
Jak připravit nivovou pomazánku:
Jak připravit nivovou pomazánku:
Ingredience: 220 g nivy, 200 g pomazánkového másla, 100 g majonézy, 2 jarní cibulky, sůl
Na dokončení: pečivo k podávání, hroznové víno na ozdobení
-
Místo nivy můžete použít jiný sýr s modrou plísní, jako je gorgonzola nebo roquefort.
-
Pomazánkové máslo lze nahradit smetanovým sýrem nebo tvarohem.
-
Majonézu můžete nahradit bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo jejich směsí.
-
Z jarní cibulky využijete bílou část – tu nakrájejte nadrobno. Místo ní můžete použít šalotku nebo bílou cibuli.
Postup:
- Nivu nastrouhejte najemno.
- Pomazánkové máslo promíchejte s majonézou a jarní cibulkou. Vmíchejte nivu a osolte podle chuti.
- Pomazánku podávejte namazanou na pečivu a ozdobte rozpůlenými kuličkami hroznového vína.
-
Nivu můžete mírně zchladit v mrazáku (5–10 minut), aby se snadněji strouhala.
-
Pokud máte rádi hladší konzistenci, pomazánku můžete rozmixovat tyčovým mixérem.
-
Sůl přidávejte až na závěr, protože niva i pomazánkové máslo jsou samy o sobě slané.
-
Pomazánku připravte ideálně těsně před podáváním, aby si zachovala svěžest. Při skladování ji zakryjte například potravinářskou fólií, aby neosychala.
Variace nivové pomazánky
-
Bylinková verze: Přidejte čerstvé bylinky, jako je pažitka či petrželka.
-
Krémová s česnekem: Ochuťte pomazánku stroužkem jemně nasekaného nebo prolisovaného česneku.
-
Pikantní variace: Ochuťte pomazánku špetkou chilli nebo kouskem najemno nasekané papričky jalapeño.
-
Sladko-slaný twist: Místo hroznového vína zkuste na ozdobu plátky hrušky, jablka nebo fíky. Skvěle se hodí i med či balsamico.
-
Křupavý prvek: Přidejte do pomazánky nasekané ořechy (vlašské, pekanové) nebo semínka (slunečnicová, dýňová).
-
Exotická varianta: Zamíchejte do pomazánky lžíci mangového chutney nebo na jemno nasekané sušené ovoce, například meruňky nebo brusinky.
-
Středomořská verze: Přidejte nasekané černé nebo zelené olivy, které s nivou výborně ladí.
-
Toskánská inspirace: Přidejte sušená rajčata nakrájená na drobno a trochu oregana. Na ozdobu můžete použít lístek bazalky.
Jak nivovou pomazánku zajímavě servírovat?
-
Plněné košíčky: Podávejte pomazánku v tartaletkách nebo košíčcích z listového těsta.
-
Dip: Podávejte pomazánku jako dip například s křupavými tyčinkami.
-
Zapékaná varianta: Namažte pomazánku na chlebíčky a dejte je na chvíli zapéct pod gril.
Zdroj informací: časopis Apetit