Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychle, než se zkazí: Jak dlouho v lednici skladovat těsto na palačinky a dá se zamrazit?

Základní recept na palačinky – těsto
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Přípravu těsta na palačinky může někdy provázet špatný odhad počtu strávníků nebo rozměru jejich apetitu. Najednou jsou všichni sytí a vám zbyde těsto. Nebo chcete mít hotové palačinkové těsto dopředu, abyste se druhý den nezdržovali jeho přípravou. Oba případy přinášejí otázku: Jak dlouho těsto na palačinky vydrží použitelné?

Schopnost těsta vydržet v kondici po delší dobu se odvíjí od toho, do jak nízkých teplot ho uložíte. Uchovávání těsta v chladu pomáhá zpomalit růst mikroorganismů a prodloužit tak čerstvost surovin. Pokud těsto neuchováte správně nebude bezpečné ho (znovu) použít.

Skryt pre seznam
  • Těsto na palačinky v lednici vydrží obvykle 1 až 2 dny – pokud je řádně zakryté např. potravinářskou fólií nebo uložené v uzavřené nádobě či sklenici s víčkem.
  • Pokud tedy připravujete těsto předem, ihned po dokončení mísu uzavřete potravinářskou fólií nebo těsto přelijte do čisté plastové nádoby s víkem nebo velké zavařovací sklenice s uzávěrem. Čím kratší dobu bude těsto pobývat v pokojové teplotě, tím lépe. 

  • Pokud jste už opekli dostatečné množství palačinek a nějaké těsto vám zbylo, uložte ho stejným způsobem. Ale spotřebujte ho co nejdříve. 
  • Možná vás překvapí, že pokud plánujete těsto použít později, můžete ho bez obav zamrazit. Zamražené těsto na palačinky může vydržet až 1 měsíc. Před použitím pak nechte těsto pomalu rozmrznout v lednici. Před opékáním palačinek ho dobře promíchejte, aby se všechny složky znovu spojily. Je možné, že bude potřeba těsto po rozmrznutí mírně naředit mlékem nebo vodou. 

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín