Přípravu těsta na palačinky může někdy provázet špatný odhad počtu strávníků nebo rozměru jejich apetitu. Najednou jsou všichni sytí a vám zbyde těsto. Nebo chcete mít hotové palačinkové těsto dopředu, abyste se druhý den nezdržovali jeho přípravou. Oba případy přinášejí otázku: Jak dlouho těsto na palačinky vydrží použitelné?
Schopnost těsta vydržet v kondici po delší dobu se odvíjí od toho, do jak nízkých teplot ho uložíte. Uchovávání těsta v chladu pomáhá zpomalit růst mikroorganismů a prodloužit tak čerstvost surovin. Pokud těsto neuchováte správně nebude bezpečné ho (znovu) použít.
- Těsto na palačinky v lednici vydrží obvykle 1 až 2 dny – pokud je řádně zakryté např. potravinářskou fólií nebo uložené v uzavřené nádobě či sklenici s víčkem.
- Pokud tedy připravujete těsto předem, ihned po dokončení mísu uzavřete potravinářskou fólií nebo těsto přelijte do čisté plastové nádoby s víkem nebo velké zavařovací sklenice s uzávěrem. Čím kratší dobu bude těsto pobývat v pokojové teplotě, tím lépe.
- Pokud jste už opekli dostatečné množství palačinek a nějaké těsto vám zbylo, uložte ho stejným způsobem. Ale spotřebujte ho co nejdříve.
- Možná vás překvapí, že pokud plánujete těsto použít později, můžete ho bez obav zamrazit. Zamražené těsto na palačinky může vydržet až 1 měsíc. Před použitím pak nechte těsto pomalu rozmrznout v lednici. Před opékáním palačinek ho dobře promíchejte, aby se všechny složky znovu spojily. Je možné, že bude potřeba těsto po rozmrznutí mírně naředit mlékem nebo vodou.
Zdroj: časopis Apetit