Kdo by nemiloval chili – ať už s masem (chili con carne) nebo bez (chili sin carne). Dokonalost z něj vytvoříte vyšperkovaným servírováním a přílohami. Věříte, že může chili chutnat pokaždé jinak, když k němu budete servírovat různé doplňky? Z prostého jídla může být luxusní chod jak od šéfkuchaře.
Připravit skvěle dochucené chilli con carne je základní podmínkou dobrého oběda či večeře. Tou druhou, také důležitou, jsou přílohy. Pokud se rozhodnete servírovat chili tradičně jako rychlé jídlo k zasycení, pravděpodobně si vystačíte s nachos, tortilla chipsy nebo vařenou rýží.
Budete-li chtít z jídla vykřesat i širší škálu chutí, vydatnost i estetický zážitek, máte široké pole možností, jak toho docílit.
Typické přílohy k chili con carne
- Rýže je nejklasičtější přílohou k chilli con carne. Rýže má schopnost absorbovat omáčku, čímž ji snáz dopravíte do úst.
- Kukuřičný chléb je tradiční součástí americké jižanské kuchyně, kde se podává jako příloha k typickým místním pokrmům jako chili con carne, bohatá jambalaya nebo kreolské gumbo. Popsat by se dal jako nekynutá slaná buchta. Měkké kousky skvěle sají omáčku a vyvažují pálivost chilli.
- Tortilla chipsy nebo nachos - Pro trochu křupavosti můžete k chilli podávat tortilla chipsy. Tyto chipsy nejen že přidávají texturu, ale také se hodí k nabírání chilli přímo z talíře.
K chili se také hodí...
Brambory. Ať už pečené brambory, vařené ve slupce nebo jako bramborová kaše, jsou skvělou přílohou také k chili. Jejich jemná textura i chuť skvěle doprovázejí ostrost chilli, navíc skvěle absorbují omáčku.
Quinoa patří mezi zajímavé alternativní přílohy. K lehčím verzím chilli con carne se bezlepková quinoa hodí dokonale.
Zeleninový salát s rajčaty, okurkami, paprikami či zelenými listy a čerstvými bylinkami (koriandr, máta) dodají chili rozmanitost textur a umocní chuťový zážitek.
Co dál se hodí k chili?
- Avokádo nebo guacamole. Krémové avokádo nebo guacamole nejenže přidává pokrmu krémovost, ale také se výborně snoubí s pálivostí chilli.
- Kysaná smetana. Lžíce kysané smetany na talíři obohatí chuť chili a pomůže případně zmírnit jeho pálivost.
- Sýr. Nastrouhaný čedar nebo jiný tučný sýr rozšíří chuťový profil chili a zvýší jeho výživovou hodnotu i sytost.
- Koriandrová nať je třešinkou na dortu, která dodá jídlu správný mexický šmak.
Zdroj: časopis Apetit