V srdci nádherné Vídně se mezi tóny valčíku a historickými památkami zrodil dezert, který se stal synonymem rakouské cukrářské dokonalosti – Sacherův dort. Tento čokoládový skvost, proložený meruňkovým džemem a zahalený v lesklé čokoládové polevě, je nejen požitkem pro chuťové pohárky, ale i příběhem o kreativitě a tradici.
Píše se rok 1832. Na vídeňském dvoře rakouského knížete Klemense von Metternicha panuje napětí – očekává se významná návštěva, ale dvorní kuchař náhle onemocní. Do popředí tak vystupuje teprve šestnáctiletý učeň Franz Sacher, který je pověřen úkolem vytvořit dezert hodný vznešených hostů. Výsledkem jeho snažení je čokoládový dort s vrstvou meruňkového džemu, který si okamžitě získává obdiv přítomných.
Cesta k dokonalosti
Franzův syn Eduard pokračoval ve stopách svého otce a během působení v cukrárně Demel recepturu na Sacher dort zdokonalil. V roce 1876 založil vlastní podnik – slavný Hotel Sacher ve Vídni, kde se Sacherův dort stal hlavní hvězdou menu.
Původní receptura je dodnes přísně střežena. Ačkoli je již jasné, z jakých surovin se tento legendární dort vyrábí, jejich poměry se předávají mezi majiteli z generace na generaci a jsou uloženy hluboko v trezoru každého z nich.
Spor o originál
Ve 20. století došlo k právnímu sporu mezi hotelem Sacher a cukrárnou Demel o právo používat označení Originální Sacherův dort. Po letech soudních tahanic bylo v roce 1963 dosaženo dohody: Hotel Sacher získal právo na označení Original Sacher-Torte, zatímco cukrárna Demel může používat označení Demel’s Sachertorte.
Pokud toužíte ochutnat pravý Sacher dort, musíte navštívit hotel Sacher. Originální dort poznáte podle kulaté čokoládové pečeti s logem Sacher, která je umístěna na vrchní části dortu.
-
Demelova verze má pečeť ve tvaru trojúhelníku, místo másla se používá margarín a dort neobsahuje vrstvu meruňkové marmelády uprostřed.
Jak připravit Sacher dort
Ingredience: 350 g tmavé čokolády, 2/3 hrnku krupicového cukru, 150 g másla + na vymazání formy, 5 kapek vanilkového extraktu, 6 vajec, 1 hrnek hladké pšeničné mouky, 1 špetka soli, 300 ml meruňkového džemu, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce smetany ke šlehání, hrubá pšeničná mouka na vysypání formy
-
Čokoládu rozlámejte na kousky.
-
Bílky a žloutky před pečením pečlivě oddělte.
Postup:
-
150 g čokolády rozpusťte ve vodní lázni.
-
Na polevu si dejte stranou po lžíci cukru a másla.
-
Zbylé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte žloutek po žloutku.
-
Máslovou směs smíchejte s vychladlou čokoládou, přisypte prosátou mouku a špetku soli. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto.
-
Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Přidávejte po lžících do čokoládové směsi a opatrně stěrkou zapracujte.
-
Dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Čokoládovou směs vlijte do formy a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 40–50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout ve formě.
-
Meruňkový džem rozmíchejte s citronovou šťávou, zahřejte a propasírujte přes síto. Vychladlý dort vyjměte z formy, rozkrojte ho na dvě stejně silné části a spodní potřete džemem. Vrchní část a boky dortu také potřete tenkou vrstvou džemu.
-
Zbylou nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte odložený cukr a máslo a promíchejte. Odstavte z plotny a přilijte smetanu. Při ohřívání míchejte, ale nenechte vařit. Horkou polevou opatrně polijte nebo potřete vrchní část a boky dortu. Nechte ztuhnout.
Ačkoli tradiční receptura zůstává tajemstvím, mnozí cukráři po celém světě se inspirovali tímto vídeňským pokladem a vytvořili vlastní verze Sacherova dortu. Například varianta s přidáním jablek do těsta dodává dortu ještě větší vláčnost a šťavnatost, přičemž zachovává harmonii čokolády a meruněk. Vyzkoušet můžete také náš bílý Sacher dort.
Zdroj informací: Apetit, lapatisseriedumonde, tastinghistory, sacher