Salát je sice nejlepší čerstvý, ale vy si ho můžete užít v naprosto svěží “formě” klidně i druhý nebo třetí den. A to tak, že si ho připravíte do sklenice. Kdykoliv pak máte po ruce zdravou pochoutku vhodnou na cesty nebo třeba do práce.
Výhodou salátu do sklenice je jeho rychlá příprava, čerstvost a praktičnost. Dá se vzít s sebou na cesty, do práce nebo si ho jen můžete nachystat dopředu doma k večeři, když víte, že už pak na jeho přípravu nebudete mít čas. Stačí pak už jen otočit dnem vzhůru, aby dresink vtekl do ostatních vrstev, a protřepat.
Vrstvení, základ úspěchu
Příprava salátu do skleničky je velice jednoduchá a rychlá, stačí vám k tomu suroviny, které do pokrmu budete chtít dát, a zavařovací sklenice. Nejdůležitější na celém procesu přípravy je správné vrstvení. Protože pokud chcete otevřít sklenici s opravdu svěžím salátem, musíte dodržovat určité pořadí jednotlivých druhů surovin.
-
Na dno sklenice patří dresink. Zvolit můžete kombinaci dijonské hořčice Maille a medu nebo zakysané smetany, skvělý bude balzamikový ocet s olivovým olejem, domácí majolka s bílým vinným octem a bylinkami nebo třeba tzatziki.
-
Druhá vrstva budou větší kousky zeleniny, jako je třeba rajče, paprika, květák, brokolice, mrkev, okurky, ale klidně i cizrna nebo nějaký dobrý sýr (feta, balkánský,...).
-
Další vrstvou budou malé kousky čehokoliv, co do salátu máte rádi. Do sklenice můžete dát např. kukuřici, fazole, hrášek, klíčky, ořechy, nadrobno nakrájenou cuketu, cibulku, avokádo,... Pak přijdou na řadu těstoviny, obiloviny, luštěniny, rýže, asijské nudle aj.
-
Předposlední vrstvou budou bílkoviny, pokud je do salátu zvolíte, a to kousky masa, mořské plody, vejce.
-
Navrch sklenice patří listová zelenina, jako je hlávkový salát, rukola, špenát, mangold aj. Listy zeleniny můžete ještě posypat malými kousky oříšků nebo semínek.
TIP: Oříšky a semínka si doporučuji opéct na troše olivového oleje, chutnají pak skvěle.
Jak salát ve sklenici skladovat
Jak jsem již zmiňovala, na salát do sklenice je nejlepší zavařovací sklenice. Sklo totiž nepohlcuje pachy a příchutě a salát v ní vydrží o to déle čerstvý. Šroubovací víčko pak zajistí, že vám zálivka při převrhnutí z nádoby nevyteče.
Sklenice se salátem si nachystejte klidně pár dní dopředu a pak už jen berte ze zásob. Skladujte samozřejmě v lednici. Při převážení do práce nebo na cestách nádobu ukládejte na tmavé místo, ať vám v zelenině zůstane co nejvíce cenných látek.
Recept na těstovinový salát do sklenice
Potřebujeme:
-
70 g těstovin (např. orzo)
-
⅓ salátové okurky
-
6 cherry rajčat
-
1 střední mrkev
-
2 lžíce kukuřice
-
mix salátů
-
několik lístků bazalky
Na zálivku:
-
1 lžička medové hořčice Maille
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička medu
-
1 lžička nasekaných čerstvých bylinek
-
2 lžíce zakysané smetany
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
Nejdříve si dáme podle návodu na obalu vařit těstoviny.
-
Poté si připravíme zálivku. Smícháme si v misce hořčici, olivový olej, med, bylinky a zakysanou smetanu. Vše promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
-
Zálivku dáme na dno sklenice a na ni navrstvíme na čtvrtky nakrájená rajčata, na kostičky nakrájenou okurku a na julienne nakrájenou mrkev. Poté přidáme kukuřici, listy salátů, bazalku a nakonec vychladnuté těstoviny.
Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.
Instagram: @naskokvkuchyni
YouTube: @naskokvkuchyni
TikTok: @naskokvkuchyni
Facebook @naskokvkuchyni