Nová registrace Zapomenuté heslo

Saturejka: Málo známá bylinka s intenzivní chutí a všestrannými možnostmi. Využíváte ji naplno?

17. 6. 2025
shutterstock_2166019281.jpg
Shutterstock

Saturejka patří k tradičním bylinkám, které si své místo našly nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Jsou jí desítky druhů – od jednoletých bylin až po trvalky – přičemž v českých zahradách se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní a horská. Vyniká lehce pepřovou chutí a silnou vůní, která se po usušení ještě zvýrazňuje. Poradíme, kdy ji sázet, jak ji pěstovat i jak ji nejlépe využít v kuchyni.

Saturejka (Satureja) zahrnuje asi 40 druhů rostlin – většina je používána jako koření, případně jako léčivka. V Evropě se vyskytuje asi 12 původních druhů, další najdeme na Kavkaze, ve Střední Asii či Středomoří.

Jak vypadá saturejka a jaké druhy jsou nejběžnější?

Některé druhy saturejky jsou jednoleté, jiné dvouleté, další dokonce trvalky. Může se jednat o bylinky i polokeře. Různé druhy saturejky dosahují výšky 15–50 cm. Listy mají délku 1–3 cm a jejich tvar se liší v závislosti na druhu saturejky. Nejběžněji se u nás vyskytují zejména saturejka horská a saturejka zahradní.

  • Saturejka horská (Satureja montana) – je trvalka, ale v našich podmínkách nikoli, nesvědčí jí totiž mrazy. Dosahuje výšky až 30 cm. Kvete od července do září. Pěstuje se snadno, roste v záhonech i na balkonech, ale bývá expanzivní. V lidovém léčitelství se využívá proti zažívacím potížím. V kuchyni jako koření k dochucení. Ve Španělsku se přidává do likérů.
  • Saturejka zahradní (Saureja hortensis) – je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 30 cm. Kvete od července až do prvních mrazů. Pěstuje se v záhonech na zahradě, ale i v truhlících na balkoně. Běžně se využívá jako koření při výrobě uzenin a skvěle se hodí do luštěnin, oblíbená je zejména v hrachové polévce. V lidovém léčitelství pomáhá proti potížím s trávením a také jako podpora při hojení ran.

Kdy sázet saturejku a jak se množí?

Saturejka se pěstuje ze semínek, která si můžete předpěstovat doma na parapetu.

  • Vzrostlé rostlinky vypěstované ze semínek sázejte do záhonů až po květnových mrazících, tedy po 15. květnu.
  • Pokud chcete do záhonů sadit rovnou semínka, můžete začít koncem dubna. Rostlinky ale vyrostou, i pokud zasadíte semínka v průběhu května. Během přímého výsevu do záhonu chraňte semínka – ideální je netkaná bílá textilie.

Jak saturejku pěstovat?

V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní. Co se týče pěstování, saturejka se řadí mezi nenáročné bylinky.

  • Stanoviště: Má ráda teplo a světlo, je odolná dokonce natolik, že snese i delší sucho, zato špatně snáší přemokření. Pěstovat ji můžete v záhoně, ale i v květináči na balkóně, terase či parapetu.
  • Půda: Nejlépe prospívá v kypré hlinitopísčité půdě, která je dobře propustná a spíše chudá na živiny. Pokud ji budete pěstovat v květináči, smíchejte zeminu s hrubým pískem a dno květináče vyložte keramzitem, kamínky či oblázky.
  • Škůdci: Saturejka skvěle odpuzuje různé škůdce, například mšice, mravence či bělásky zelné.

Kdy a jak sklízet saturejku?

Saturejka se obvykle sklízí v době květu, tedy od července do září, kdy má nejsilnější aroma, ale čerstvé lístky či snítky můžete sklízet kdykoli. Saturejku sklízejte ideálně za slunného a suchého počasí – nejlépe okolo 8. ranní hodiny.

Jak sušit a skladovat saturejku?

Saturejka má výraznou vůni, která je po usušení ještě silnější.

  • Běžně se saturejka suší jako volně zavěšené svazečky, ale zvládne uschnout rozprostřená. Takto ji sušte v jedné vrstvě na temném místě, které je dobře větrané.
  • Pokud budete saturejku sušit v troubě nebo v sušičce, teplota nesmí překročit 35 °C. Během sušení v troubě nechejte dvířka pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost.
  • Po usušení lze použít celé snítky, případně jen lístky a květy.
  • Usušenou saturejku skladujte v uzavíratelné dóze – ideálně v plechové.

Jak využít saturejku v kuchyni?

Saturejka je oblíbený druh koření. Můžete ji použít jak čerstvou, tak sušenou. Využívá se nať – bývá součástí provensálského koření, bouquet garni a také směsi známé jako čubrica, která je oblíbená především v balkánské kuchyni. S jejím použitím buďte ale opatrní – přidávejte ji postupně, je totiž silně aromatická.

  • Saturejka se používá pro přípravu mletých mas, zkuste ji přidat do sekané.
  • Hodí se do zapékaných těstovin.
  • Díky svému lehce pepřovému aroma se přidává do slaných pomazánek.
  • Hojně se využívá do luštěninových jídel, kterým dodává příjemnou vůni.
  • Saturejkou se koření různé maso – grilované, steaky, ryby, uzené maso, skopové, králičí, zvěřina, ale i drůbeží apod.
  • Čerstvě natrhaná saturejka krásně ovoní omáčku, pikantní polévku nebo salát.
  • Své uplatnění saturejka našla i jako součást koření do nakládaného zelí, okurek či hub.
  • Saturejka bývá součástí bylinných likérů.

Saturejka je nejen krásně voňavá a chuťově výrazná bylinka, ale i praktická pomocnice do zahrady i kuchyně. Některé druhy saturejky se pěstují vyloženě jako okrasné rostliny, patří totiž k medonosným druhům.

 

Zdroj informací: Apetit, vseokoreni, botany,osej

KYBAL, Jan; KAPLICKÁ, Jiřina. Naše a cizí koření. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1988. Kapitola Saturejka zahradní, s. 194.

Tomšovic P. (2000): Satureja L. – saturejka. – In: Slavík B., Chrtek J. jun. & Štěpánková J. (eds), Květena České republiky 6, p. 646, Academia, Praha.

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky

Související články