Segedínský guláš je tradiční maďarský pokrm. Mísí se v něm sytost a šťavnatost vepřového masa, pikantnost kysaného zelí, sladkost papriky a jemnost smetany. Věděli jste, že si ho Češi oblíbili už za dob Rakousko-Uherska? Připravte si ho i vy, s naším videonávodem to zvládnete jednoduše.
Segedínský guláš, v Maďarsku známý jako székelykáposzta, je originální kombinací vepřového masa, kysaného zelí a bohaté omáčky, která je dochucená sladkou paprikou a zjemněná smetanou. Segedínský guláš je syté, lehce pikantní jídlo, jehož barva je díky paprice typicky červenooranžová. Je to ideální jídlo pro chladnější měsíce – krásně vás prohřeje a zasytí.
V našem videu si ukážeme, jak připravit dokonalý segedínský guláš:
Na segedínský guláš budete potřebovat:
3 lžíce sádla, 4 cibule, 1 lžičku drceného kmínu, 800 g vepřové plece, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce hladké pšeničné mouky, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1,2 l hovězího vývaru, 4 bobkové listy, 400 g kysaného bílého zelí, 200 ml smetany ke šlehání, mletý pepř, 4 lžíce zakysané smetany a houskový knedlík
- Základem dobrého guláše je cibule – nejčastěji se používá žlutá, ale pro jemnější chuť zkuste šalotku.
- Vepřová plec je ideální volbou, protože se při dlouhém vaření krásně rozpadá.
- Mouku lze nahradit škrobem nebo úplně vynechat – pokrm bude pak méně hustý.
- Sladká paprika dodá guláši jeho typickou barvu i chuť. Pro pikantnější verzi přidejte trochu pálivé papriky.
- Pokud nemáte hovězí vývar, použijte vodu – vývar ale dodá jídlu lepší chuť. Vývar si můžete připravit předem a přebytky zamrazit.
- Kysané zelí před použitím lehce propláchněte, abyste zmírnili jeho výraznou kyselost.
- Pokud je zelí příliš kyselé, přidejte lžičku cukru.
Jak připravit segedínský guláš:
- Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte na rozpáleném sádle dozlatova a přisypejte drcený kmín.
- Přidejte na kostky nakrájené vepřové maso a opékejte, dokud se nezatáhne.
- Do směsi prolisujte česnek, osolte, zaprašte moukou a minutu zlehka restujte.
- Přidejte mletou papriku, krátce osmahněte, ať se rozvoní, a poté zalijte polovinou vývaru.
- Vhoďte bobkové listy, zakryjte a duste na mírném ohni asi 30 minut.
- Přidejte pokrájené kysané zelí s trochou šťávy a zbylý vývar. Za občasného míchání duste, dokud maso nezměkne.
- Vmíchejte smetanu ke šlehání a na mírném ohni provařte asi 5 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Segedínský guláš servírujte s houskovým knedlíkem a ozdobený lžící zakysané smetany.
TIP: Papriku osmahněte jen krátce, má tendenci hořknout.
Servírování: Tipy a rady
-
Servírování: Segedínský guláš se tradičně podává s houskovým knedlíkem, ale skvělý je i s bramborovými noky nebo čerstvým chlebem.
-
Variace: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte více pálivé papriky nebo chilli. Pro vegetariánskou variantu můžete místo vepřového masa použít houby nebo tempeh.
Zdroj informací: časopis Apetit