Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sekaná podle řezníka Kšány: Kombinací citronu a zázvoru dodáte masu další chuť

Sekana Franty Kšány
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně, ale každý ji připravuje trochu jinak. Někdo přidává pivo, houby anebo třeba zázvor a citron, právě jako František Kšána, bývalý majitel vyhlášeného pražského řeznictví Kšána & syn, který nám na svou sekanou dal recept!  

Snadný pokrm z mletého masa zvládne i úplný začátečník. V supermarketu můžeme narazit syrovou (i hotovou) na sekanou různé kvality, proto platí, že se nic nevyrovná domácí přípravě. Při ní budete mít přehled, co do ní dáváte a v jakém stavu. 

  • Základem skvělé sekané je směs mletého masa obohacená o bylinky.

  • Nejčastěji se používá hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. 

  • Sekanou však hravě zvládnete i pouze z vepřového – v takovém případě bude lepší smísit části libovějšího a tučnějšího masa. 

Tip: Maso měli nejlépe dva dny předem nakrájet na větší kusy a nasolit. Sekaná bude za prvé držet lépe pohoromadě a za druhé bude šťavnatější.

Aby sekaná nepopraskala

Předejít popraskání sekané není složité. Po důkladném promíchání masové směsi rukama z ní vytvarujte bochánek a jím několikrát po sobě udeřte o pracovní desku stolu. Masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání.  

  • Opečené krustičky docílíte u sekané tak, že ji před pečením potřete bílkem.

  • Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem.

  • Více chuti sekané dodají také plátky anglické slaniny nebo špeku.

Tipy Františka Kšány:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky. 

  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2 x, pokud jsou velké, melte raději 3 x, aby byla sekaná jemná. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč