Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smaženky jsou ideální způsob, jak zlikvidovat zbytky z lednice. Připravte si je jako rychlou večeři

snídaně
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Na snídani, k lehkému obědu, k večeři jako příloha… Smaženky se díky své rozmanitosti stanou hitem vaší rodiny. Naučte se je spolu s námi.

Zbytky z lednice

  • Smaženky jsou ideální způsob, jak zlikvidovat zbytky z lednice, zejména po grilování. Zužitkovat můžete vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí maso a jakoukoli syrovou nebo opečenou zeleninu.
  • Jestliže budete do smaženek dávat uvařené nebo jinak tepelně upravené zbytky jídla, nemusíte je krájet tak najemno jako syrové ingredience. Stačí je posekat na proužky tak, aby se při smažení prohřály.
  • Smaženky jsou univerzální jídlo pro jakoukoli denní dobu – stačí je vhodně doplnit! Ke snídani k nim přidejte dokřupava opečenou slaninu a pošírované vejce a k obědu či k večeři je ideální přílohou zeleninový salát.

Krájení a strouhání

  • Zelenina do smaženek musí být velejemně nakrájená nebo nastrouhaná, aby se rychle propekla. Jakmile do smaženek přidáváte syrovou zeleninu, jako je cuketa, mrkev nebo brambory, musí být nasekaná na velmi drobno. Jedině tak bude propečená ve stejnou chvíli jako zbytek těsta.
  • Výborným pomocníkem je struhadlo nebo škrabka na zeleninu. Pomocí škrabky můžete zeleninu nastrouhat na tenké dlouhé proužky.
  • Pokud máte obavy, že mrkev nebo brambory zůstanou tvrdé, můžete je před použitím trochu povařit.

 

Pánve a pánvičky

  • Velikost smaženek záleží jen na vašem vkusu a apetitu! Počet smaženek z jedné dávky závisí na velikosti použité pánve. Pokud máte menší pánvičku, upečte na ní velkou smaženku a pak ji rozkrájejte na dílky.
  • Toužíte-li po malých smaženkách, sáhněte po lívanečníku nebo po co největší pánvi, aby každá dávka těsta měla kolem sebe dost místa. Doporučujeme použít nepřilnavou pánev, těsto se nepřichytává a vy tak ušetříte čas při umývání nádobí.

Odstraňte tuk

  • Smaženky vsakují olej, proto to nepřehánějte s jeho množstvím a nechte ho vždy dobře rozpálit. Opečené smaženky odkládejte na papírový ubrousek a dalším je přikryjte – odsajete tak přebytečný tuk.
  • Pokud chcete smaženky do podávání uchovat teplé, ukládejte je do trouby předehřáté na sto stupňů.

5x recept na smaženky:

Zdroj: časopis Apetit, kuchařka Rychlé večeře z edice Apetit
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín