Když dáte na talíř dvě velmi levné suroviny, zbude vám dost peněz na to, abyste k nim mohli přikoupit kus chutné bílkoviny, ať už to bude maso, sýr, nebo třeba vejce. Dušenou mrkev s s hráškem, šťouchanými bramborami a šunkou můžete vařit v mnoha obměnách.
Základem jídla jsou brambory a dušená mrkev – jedná se o jedny z nejlevnějších surovin. I s hráškem, cibulkou na bramborách a tukem na vaření vyjdou tři porce zhruba okolo 40 Kč (zvláště když nakupujete chytře v akci, ve velkém nebo když ulovíte bedýnku ‚ošklivé‘ zeleniny). Tím vám zbude 25–30 Kč, které můžete utratit za bílkovinu.
- Dobrou šunku koupíte v akci i za méně než 130 Kč za kilo. V takovém případě vám zbydou peníze na krásných 150–200g. Obdobně můžete použít i kus uzeného.
- Namísto šunky můžete koupit vajíčka (skvělé budou vařené, jako volské oko i pošírované) – když dáte každému jen jedno vejce, zbudou vám peníze na příště.
- V létě se za rozumnou cenu prodávají různé grilovací sýry, které připomínají řecký sýr Halloumi – opečený bude k mrkvi skvělý!
- Další variantou je kuře, 30 Kč vám vystačí na čtvrtku kvalitního nebo skoro polovinu konvenčního kuřete. Můžete ho upéct v troubě nebo vykostit a opéct na pánvi. Fajn k mrkvi budou i opečená nebo grilovaná kuřecí srdíčka, těch budete mít za 30 Kč něco málo pod čtvrt kila.
Sacharidy plus bílkoviny
Skromná jídla jsou často ochuzená o živočišné bílkoviny, které bývají drahé, a jsou nahrazeny rostlinnými bílkovinami. V jedné z forem by je mělo obsahovat každé jídlo, jsou totiž základními stavebními kameny našeho organismu. Denní příjem by měl být podle WHO 0,8 g proteinu na jedno kilo lidské váhy, píše web Harvard Health.
Sacharidy dostaly v posledních letech neblahé renomé, někteří výživoví poradci je považují za důvod přibírání na váze. Vznikly tak různé druhy diet, které radí sacharidy v jídelníčku vynechávat. Jenže není sacharid jako sacharid.
- Komplexní sacharidy pochází ze základních surovin (luštěniny, celozrnné potraviny, brambory, zelenina), ty rafinované z průmyslově zpracovaných (pečivo, cukrovinky, zahuštěné pokrmy atd).
- Rafinované sacharidy mohou opravdu souviset s příbytkem váhy. Komplexní sacharidy ale tělo potřebuje, společně s bílkovinami a tuky je používá na výrobu energie
Zdroje informací: Harvard Healht, časopis Apetit