Využijte doznívající letní úrodu a připravte si klasiku nejen italské kuchyně. Pokud máte rajčata i bazalku ze zahrádky, ušetříte spoustu peněz.
Vlastně jsou to ‚jen‘ těstoviny s rajčaty a toto jídlo je skvělé právě díky jednoduchosti přípravy – vše vaříte v jednom hrnci. Když se smíchá ochucená voda s parmazánem, je to dokonalost sama.
- Z rajčat jsou nejdražší třešňová, dalo by se říci, že čím větší rajče dostanete, tím levnější bude. Nejlevněji vyjdou klasická velká rajčata. Úplně nejlepší je, když si je přinesete z vlastní zahrady.
- Nejlevnější bazalka je ta, která vám roste na parapetu v květináči. Krásně dorůstá, a tak její lístky můžete odštipovat takřka donekonečna.
- Celkově jsou ingredience natolik levné, že si můžete parmazánu opravdu dopřát. Chcete-li přidat do těstovin bílkovinu, sáhněte po luštěninách nebo pečeném kuřecím mase. K vaření těstovin můžete přidat i kostičky šunky nebo uzeného.
Pokud nemáte čerstvá rajčata, připravte si recept se sugem nebo passatou, tedy rajčatovou omáčkou, kterou koupíte v obchodě v lahvi.
-
Sugo je tradiční omáčka, která má původ v Itálii. V kuchyni najde bohaté uplatnění. Můžete ji ihned po uvaření použít na těstoviny, na pizzu nebo s ní zapékat zeleninu. Pokud sugo nezpracujete hned anebo jste omáčky připravili hodně, naplňte ji do zavařovacích skleniček a sterilujte ji.
- Její základní ingredience tvoří rajčata, cibule, olivový olej, česnek, bazalka a sůl.
- Použít ji můžete jako rychlý a lahodný rajčatový základ na jakoukoli pizzu.
- Také je ideální omáčkou při přípravě lasagní, pečené zeleniny nebo masových koulí v rajčatové omáčce.
- Omáčku jednoduše zamíchejte s uvařenými těstovinami nebo gnocchi a zasypte strouhaným parmazánem. Během několika minut vykouzlíte rychlou a levnou večeři.
- Navíc jím můžete naplnit nejrůznější taštičky, slané záviny nebo jiné chuťovky.
- V některých případech řidší sugo dokonale nahradí i kupovaná rajčata v konzervě.
Zdroj: Apetit