
Škvarková pomazánka je klasika, která voní česnekem a poctivou českou kuchyní. Hodí se nejen jako rychlé pohoštění pro návštěvu, ale i jako sytá svačina nebo snídaně na víkend. Můžete ji dochutit pikantní zeleninovou směsí, ale skvěle chutná i v jemnější verzi. Vždy potěší jednoduchostí i výraznou chutí, která v sobě nese kousek tradičního českého kulinárního umu.
Škvarková pomazánka je poctivá, sytá a jednoduchá na přípravu. Vychází z tradiční české kuchyně, kde nic nepřišlo nazmar – právě škvarky bývaly v mnoha domácnostech přirozenou součástí jídelníčku. Škvarková pomazánka voní po česneku, cibuli a pažitce. Má rustikální charakter a díky kombinaci škvarků, hořčice a nakládané zeleniny nabízí chuťově bohatý zážitek. Může být pikantní, jemná nebo dokonale vyladěná podle momentální chuti – vždycky ale zůstává srdcovkou mezi pomazánkami.
Jak připravit škvarkovou pomazánku:
Jak připravit škvarkovou pomazánku
Množství: pro 6 osob
Čas a obtížnost: méně než 15 min., velmi snadná příprava
Ingredience: 300 g vepřových škvarků, 1 sklenka slité sterilované zeleniny, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 2 lžičky plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, chleba k podávání, pažitka na ozdobení
- Ze sterilovaných zelenin si můžete vybrat. Pokud máte rádi pikantnější chuť, využijte například Moravanku. Pro jemnější verzi se hodí třeba Kunovjanka.
- Oloupané cibule nakrájejte nahrubo. Pokud nemáte rádi cibuli, můžete ji nahradit šalotkou, případně úplně vynechat.
- Česnek oloupejte.
- Vejce uvařte natvrdo, oloupejte je a nakrájejte nadrobno.
- Pažitku nasekejte nadrobno. Můžete ji nahradit jarní cibulkou.
Postup:
- Škvarky, okapanou zeleninu, cibuli a česnek rozemelte v masovém strojku.
- Pomletou směs smíchejte s nadrobno nakrájeným vejcem a hořčicí, osolte a opepřete.
- Hotovou pomazánku namažte na chléb a ozdobte nasekanou pažitkou.
TIP: Místo hotové zeleninové směsi můžete do pomazánky přidat 180–200 g jiné nakládané zeleniny podle chuti (okurky, cibulky, kapie, feferonky...).
Variace a chuťové twisty
- Karamelizovaná cibulka a jablko: Místo klasické syrové cibule použijte pomalu restovanou karamelizovanou cibuli (na másle s kapkou balsamica). Přidejte lžíci jemně nastrouhaného jablka – ideálně sladší odrůdu typu Gala.
- Uzená paprika a chilli: Pokud toužíte po lehce pikantní variantě, přidejte do pomazánky špetku uzené papriky (ideálně maďarské) a jednu najemno nasekanou feferonku nebo špetku sušeného chilli.
- Francouzská inspirace: Zkuste místo plnotučné hořčice dijonskou a klasickou cibuli nahraďte šalotkou.
- Pažitka a křen: Pokud dáváte přednost lehké štiplavosti, přidejte ke klasickému receptu čajovou lžičku strouhaného křenu a dvě lžíce čerstvé nasekané pažitky.
- Vlašský ořech a pečený česnek: Hrst pražených nebo jen jemně nasekaných vlašských ořechů pomazánce dodá křupavý element. Pečený česnek je jemnější než syrový a krásně pomazánku provoní.
- Pivní twist s dijonskou hořčicí: Plnotučnou hořčici vyměňte za dijonskou a přidejte trochu piva (nejlépe polotmavého). Chuť se zjemní, zároveň ale získá hlubší a mírně nahořklý profil, který se skvěle hodí k pečivu.
TIP: Podávejte na kváskovém či žitném chlebu, na křupavé topince nebo na rozpečené bagetce.
Škvarková pomazánka je příkladem tradiční domácí kuchyně – poctivá, jednoduchá a přitom mimořádně chutná. Díky snadné přípravě a širokým možnostem dochucení se hodí nejen pro běžné dny, ale i jako originální pohoštění pro hosty. Stačí kvalitní pečivo, trocha pažitky a delikátní kousek české kuchyně je rázem na stole.
Zdroj informací: Apetit