Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný karamel: Lahodná kombinace sladkého a slaného způsobuje závislost! Jak si jej připravit doma ze 4 surovin?

Slaný karamel
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Slaný karamel vyvrací přesvědčení, že slaná a sladká chuť jsou natolik kontrastní, že nejdou dohromady. Spojení sladkého cukru a jemné mořské soli totiž tvoří delikátní chuťový zážitek, který si na první ochutnání zamilujete. A pokud jej nesníte jen tak lžičkou ze skleničky, povýší vaše dezerty na novou úroveň. Jak si ho snadno připravit doma, i když riskujete závislost?

Sladký karamel je sám o sobě oblíbenou pochoutkou, ale co když k němu přidáme trochu soli? Otevře se vám nový rozměr chuti, kdy slaná chuť zvýrazní a zintenzivní tu sladkou. Výsledkem je lahodný slaný karamel, který díky dokonalé harmonii chutí podtrhne každý dezert. A co je na tom nejlepší? Připravit ho doma není vůbec složité. 

Co je to slaný karamel a proč ho milujeme?

Slaný karamel má své kořeny ve francouzské Bretani, kde se začaly vyrábět tradiční slané máslové karamelky. Slaný karamel pak zpopularizoval v 70. letech 20. století bretaňský cukrář Henri Le Roux.

Bohatá chuť slaného karamelu je lahodnou kombinací klasického karamelu a mořské soli a získala si srdce gurmánů i mlsných jazýčků po celém světě. Karamel je jemný a hedvábný, zatímco sůl přidává příjemné zvýraznění a hloubku. Právě tato rovnováha ho dělá tak výjimečným a návykovým.

Jak si připravit slaný karamel doma?

Slaný karamel si samozřejmě můžete koupit v obchodě nebo cukrárně, ale co si jej zkusit vyrobit doma? Ač dělá jeho domácí příprava mnohým vrásky, není to vůbec obtížné: potřebujete jen 4 suroviny a trochu trpělivosti.

Budete potřebovat: 200 g cukru krupice, 90 g másla (nesoleného), 100 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 lžičku mleté mořské soli

Jak slaný karamel připravit:

  1. V hrnci se silným dnem nechejte na mírném ohni za stálého míchání cukr zkaramelizovat. Pozor, aby cukr příliš nezhnědl, chutnal by hořce a mohl by se i spálit.

  2. Jakmile je cukr úplně rozpuštěný a má zlatavou barvu, opatrně přidejte změklé máslo. Pozor, směs bude bublat.

  3. Poté, co se máslo a karamel spojí, pomalu přilijte smetanu – ideálně horkou. Opět čekejte bublání. Směs míchejte, dokud se vše nespojí do hladké a jemné hmoty, která připomíná omáčku.

  4. Nakonec přisypejte mořskou sůl a karamel ještě chvilku povařte, aby se sůl rozpustila a všechny chutě propojily.

Kde všude použít slaný karamel?

Slaný karamel má daleko širší využití, než si možná dokážete představit, a navíc je neuvěřitelně univerzální

Zajímavosti a tipy

  • Slaný karamel má mnoho variant. Pro jemnější chuť zkuste přidat do základu trochu vanilkového extraktu, nebo zkombinujte mořskou sůl s růžovým pepřem.
  • Slaný karamel můžete také zkusit připravit z tmavého cukru, který karamelu dodá zemitější chuť.

TIP: Pokud jste karamelu připravili nadbytek, skladujte ho v lednici v uzavřené nádobě – vydrží až tři měsíce.

Zdroj informací: ceskoslovenskecukrovinkyvysocina.rozhlas. časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi
  • Zajímavosti

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi

Místo zlatavého ležáku sklenice pěny – Američani šílí po českém mlíku! Zatímco dříve by hosté za oceánem takový „špatně natočený“ půllitr okamžitě vraceli na výčep, dnes se z něj stal vyhledávaný zážitek. Jak si tradiční české čepování piva...