Slaný karamel vyvrací přesvědčení, že slaná a sladká chuť jsou natolik kontrastní, že nejdou dohromady. Spojení sladkého cukru a jemné mořské soli totiž tvoří delikátní chuťový zážitek, který si na první ochutnání zamilujete. A pokud jej nesníte jen tak lžičkou ze skleničky, povýší vaše dezerty na novou úroveň. Jak si ho snadno připravit doma, i když riskujete závislost?
Sladký karamel je sám o sobě oblíbenou pochoutkou, ale co když k němu přidáme trochu soli? Otevře se vám nový rozměr chuti, kdy slaná chuť zvýrazní a zintenzivní tu sladkou. Výsledkem je lahodný slaný karamel, který díky dokonalé harmonii chutí podtrhne každý dezert. A co je na tom nejlepší? Připravit ho doma není vůbec složité.
Co je to slaný karamel a proč ho milujeme?
Slaný karamel má své kořeny ve francouzské Bretani, kde se začaly vyrábět tradiční slané máslové karamelky. Slaný karamel pak zpopularizoval v 70. letech 20. století bretaňský cukrář Henri Le Roux.
Bohatá chuť slaného karamelu je lahodnou kombinací klasického karamelu a mořské soli a získala si srdce gurmánů i mlsných jazýčků po celém světě. Karamel je jemný a hedvábný, zatímco sůl přidává příjemné zvýraznění a hloubku. Právě tato rovnováha ho dělá tak výjimečným a návykovým.
Jak si připravit slaný karamel doma?
Slaný karamel si samozřejmě můžete koupit v obchodě nebo cukrárně, ale co si jej zkusit vyrobit doma? Ač dělá jeho domácí příprava mnohým vrásky, není to vůbec obtížné: potřebujete jen 4 suroviny a trochu trpělivosti.
Budete potřebovat: 200 g cukru krupice, 90 g másla (nesoleného), 100 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 lžičku mleté mořské soli
Jak slaný karamel připravit:
-
V hrnci se silným dnem nechejte na mírném ohni za stálého míchání cukr zkaramelizovat. Pozor, aby cukr příliš nezhnědl, chutnal by hořce a mohl by se i spálit.
-
Jakmile je cukr úplně rozpuštěný a má zlatavou barvu, opatrně přidejte změklé máslo. Pozor, směs bude bublat.
-
Poté, co se máslo a karamel spojí, pomalu přilijte smetanu – ideálně horkou. Opět čekejte bublání. Směs míchejte, dokud se vše nespojí do hladké a jemné hmoty, která připomíná omáčku.
-
Nakonec přisypejte mořskou sůl a karamel ještě chvilku povařte, aby se sůl rozpustila a všechny chutě propojily.
Kde všude použít slaný karamel?
Slaný karamel má daleko širší využití, než si možná dokážete představit, a navíc je neuvěřitelně univerzální.
- Využijte ho jako polevu na zmrzlinu, dorty, pudink nebo palačinky.
- Skvěle se hodí i ke slaným pokrmům, jako jsou sýrové krémy nebo grilované maso.
- Jeho sladko-slaná chuťová paleta je vhodná do snídaňových lívanců, k brownies, do cheesecaků, makronek, na muffiny.
- Můžete ho použít na dochucení horké čokolády či kávy.
- Delikátní je spojení slaného karamelu s čokoládou, různými druhy oříšků, vanilkou, ovocem – zejména s hruškami a jablky.
Zajímavosti a tipy
- Slaný karamel má mnoho variant. Pro jemnější chuť zkuste přidat do základu trochu vanilkového extraktu, nebo zkombinujte mořskou sůl s růžovým pepřem.
- Slaný karamel můžete také zkusit připravit z tmavého cukru, který karamelu dodá zemitější chuť.
TIP: Pokud jste karamelu připravili nadbytek, skladujte ho v lednici v uzavřené nádobě – vydrží až tři měsíce.
Zdroj informací: ceskoslovenskecukrovinky, vysocina.rozhlas. časopis Apetit