Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Slovník mexických placek a pokrmů

potraviny-mísa-kuchyně
ZDROJ: Mammiya
sdílet:

Mexickou kuchyni můžeme směle nazvat kuchyní mnoha chutí a barev. Těžko byste hledali větší kulinářskou variabilitu a chuťovou rozmanitost, než je tomu právě v této zemi. Poodhalme proto tajemství přípravy toho nejtradičnějšího, co mexická kuchyně nabízí, přípravě mexických placek a nejznámějších pokrmů.

Za historií mexické kuchyně

Mexická kuchyně se svou tisíciletou tradicí oplývá dodnes chutěmi a barvami. Co do surovin, nejčastěji se setkáme v této části světa s kukuřicí, pšenicí, fazolemi, rýží a masem.

  • Pestrost chutí je dána množstvím koření a hojností chilli papriček. Rozmanitost chutí, vůní a barev je odrazem květnaté historie země samotné.
  • Napříč mexickou kuchyní nejčastěji objevíte směsi z masa, zeleniny, koření a salsy zabalené do kukuřičné nebo pšeničné tortilly. Tyto placky jsou pro Mexičany totéž, co pro Evropana chléb, a tak je konzumují ke snídani, obědu i večeři.
  • Podle toho, v jaké části Mexika byste se právě nacházeli, setkáte se s plackami tmavými kukuřičnými nebo naopak světlými z pšenice. Většina surovin používaných v tradiční mexické kuchyni je místních, a tak je až na malé výjimky nelze zakoupit na evropském trhu.

Nejpoužívanější mexické suroviny:

  • kukuřice
  • pšenice
  • fazole
  • vepřové a hovězí maso
  • rajčata
  • avokádo
  • tykve
  • rýže
  • chilli 

Odkud se berou barvy?

Mexická kuchyně používá hojně dostupnou zeleninu a koření, které dodají každému pokrmu patřičnou chuť a barvu.

  • Žádná příprava pravého mexického pokrmu se neobejde bez česneku a cibule.
  • Běžně se pak dochucuje mletými chilli papričkami, které se liší intenzitou pálivosti.
  • V mexické kuchyni se setkáte rovněž s koriandrem, oreganem, merlíkem, římským kmínem či nám důvěrně známou skořicí.
  • Mexická kuchyně se neobejde bez typických omáček a salsy. Nejznámější z nich jsou zelená - salsa verde, červená - salsa roja, pico de gallo a guacamole.
  • Samotné tortilly nahrazují pečivo, neutralizují chuť ostrých jídel a slouží k servírování (nahrazují talíř).

Na co se v mexické kuchyni můžete těšit?

Tortilla

Samotné tortilly zastávají v mexické kuchyni řadu využití a podle regionů se také vyrábějí ze dvou hlavních surovin - pšenice a kukuřice. Ve Španělsku má tortilla podobu bramborové placky.

  • Tortilly jsou součástí pokrmů: tacos, burritos, quesadila, chimichanga a mnoha dalších.
  • Původní receptura kukuřičných a pšeničných placek zahrnovala jen mouku, kterou doplňovala jen voda. Placky se pekly na otevřeném ohni.
  • V současné době se tortilly používají měkké, či fritované tvrdé.

Taco

Tradiční mexické tacos může mít různé podoby. Základ tvoří maso, tortilla z kukuřičné mouky a salsa (omáčka).

Protože tacos je obecné označení, můžete si pod tímto pojmem představit nepřeberné množství receptů.

  • Maso pro tacos se používá vepřové nebo hovězí. Do pokrmu se vždy buď dusí nebo smaží.
  • Pikantní chuť a barvu je dodávají zelená a červená omáčka.
  • Jednotlivé regionální recepty mají svoje tajné ingredience, a tak chuť tacos lze ozvláštnit třeba i ananasem.

Burrito

Buritto je pokrmem typickým zejména pro severomexické regiony. Základ opět tvoří větší pšeničná tortilla.

  • Pro burrito se používá mleté hovězí maso, nebo kuřecí, vepřové a hovězí krájené na nudličky.
  • Náplň doplňují mačkané fazole, kukuřice, rajčata, sýr.
  • Nejčastěji používané omáčky k tomuto pokrmu jsou salsa a guacamole.
  • Placky se s náplní rolují a následně pečou v troubě (tj. chimichanga).
  • Aby pokrm zůstal co nejdéle teplý, konce plněné torilly se zakládají.
  • Uvnitř burrita nesmí chybět zelenina, tradiční mexické fazole, rajčata, cibule, avokádo, sýr, chilli papričky, aj.

Quesadilla

Guesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka.

  • Tortilla je doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
  • Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit houby, maso, brambory, aj.
  • Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se překládá, nikoliv roluje.

Fajita

Uvnitř pšeničné tortilly najdete směs masových nudliček, cibule, papriky a koření.

  • Fajitas se podávají s omáčkou barbecue a salsou.
  • Přidat do jejich náplně lze třeba avokádo, nebo maso nahradit zeleninou.
  • Pro fajitas se nejčastěji používá kuřecí či hovězí maso. U přípravy tohoto pokrmu je důležité správně nakrájet maso na proužky.
  • Maso je vhodné dopředu marinovat, následně se griluje nebo osmahne zprudka na oleji.
  • Papriku je nutné grilovat, následně zbavit slupky a rovněž nakrájet na proužky.

Tamale

Pro přípravu tamales nebudete výjimečně potřebovat tortilly. Tamales jsou balíčky z kukuřičných listů plněné kukuřičnou hmotou. Jídlo vyniká jednoduchostí přípravy a na evropském stole i originalitou.

  • Samotnou náplň tvoří vařená kukuřičná mouka, anýz a vepřové sádlo.
  • Do těsta se následně přidá maso (vepřové, hovězí, kuřecí), chilli papričky, zelenina, měkký sýr, salsa verde.
  • Hotové balíčky se vaří v páře. Tamales má i svou sladkou variantu s hrozinkami, skořicí a vanilkou.

Tip:

Jemné super měkké kukuřično-pšeničné tortilly s výraznou chutí kukuřice se skvěle hodí k přípravě jídel tex-mex kuchyně. Díky tortillám Santa Maria můžete připravit například tradiční enchilady plněné mletým masem, ozdobené salsou, rozteklým sýrem a koriandrem.

tortilla
ZDROJ: Emco

Související články

Rozhovor s mexickým šéfkuchařem Carlosem Ozunou Recinosem
  • Novinky a zajímavosti

Rozhovor s mexickým šéfkuchařem Carlosem Ozunou Recinosem

Jaké pokrmy bychom měli ochutnat, pokud bychom chtěli poznat autentickou mexickou kuchyni?Pokud se budeme bavit o typickém mexickém jídle, jsou to hlavně omáčky mole, různé polévky, například hustý vývar z mořských plodů chilpachole, a...
Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?
  • Novinky a zajímavosti

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Mexičané milují oslavy, které trvají až do rána. Dušičkové období je tak jednou z mnoha příležitostí, Día de los muertos prý dokonce slaví víc než Vánoce. ...
Seznamte se: Mexiko a barevné fazole
  • Novinky a zajímavosti

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Co uvidíte, když se projdete po jakémkoliv trhu v Mexiku? Fazole, fazole a zase fazole. Fazole nesčetných barev a tvarů, fazole takové rozmanitosti, až vás překvapí. Černé fazole a hnědé fazole, červené fazole a bílé fazole, skvrnité i...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit