
Klasická smaženice je jídlo, jehož půvab dokážou pochopit a ocenit snad jenom Češi. Že jsme národem houbařů není klišé! Houby si umíme náležitě vychutnat a smaženice je toho jasným důkazem. Co ale dělat ve chvíli, kdy jste si na ni udělali chuť, ale z lesa jste se vrátili s prázdným košíkem?
Staré kuchařky ukrývají množství pokladů. Jsou to recepty, na které jsme pozapomněli, nebo je vytlačily jiné, modernější, rychlejší… „Kniha kuchařských předpisů" od M. J. Sandtnerové je jich plná a v „Sandtnerce“ jsme našli i odpověď na otázku z úvodu článku: smaženici ze sušených hub.
Smaženice ze sušených hub: Proč se do ní pustit
Byli jsme zvědaví, zda bude recept fungovat, a už dopředu můžeme říct, že je skvělý! Oceníte ho ve chvílích, kdy se z lesa vrátíte s jedním hříbečkem (ten pak můžete opéct a použít na ozdobu) nebo mimo sezónu. Smaženice ze sušených hub bude chutnat i těm, pro které je ta klasická příliš mazlavá. Chuť hub je v ní ale možná ještě výraznější a věřte, že se ji vyplatí vyzkoušet.

Jak připravit smaženici ze sušených hub podle Sandtnerové
Na smaženici pro dva budete potřebovat:
20 g sušených hub (hrst), 250 ml mléka, 1 lžíci másla, 3-4 vejce, špetku drceného kmínu, sůl, pepř, zelenou petrželovou nať na ozdobení a chléb k podávání
- Sušené houby namočte do studeného mléka a nechte je několik hodin nasáknout a změknout. Mléko se zbarví, zhoustne a bude krásně vonět po houbách.
- Před přípravou namočené houby sceďte, mléko zachyťte a houby nechte okapat.
- V kastrolu rozehřejte máslo na středně vysokou (ne však nejvyšší) teplotu a vložte do něj houby. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a promíchejte.
- Houby podlijte zachyceným mlékem tak, aby pokrylo dno pánve, a pod pokličkou poduste do změknutí, občas promíchejte. Doba dušení závisí na druhu hub a jejich stáří, možná budou potřebovat delší čas. Pokud se mléko odpaří, přilijte trochu vody a duste, dokud houby nebudou příjemně měkké.
- Poté odklopte pokličku a tekutinu nechte téměř úplně vydusit. Odpaří se a výrazně zhoustne.
- V této chvíli přidejte vejce, zamíchejte a nechte je ztuhnout tak, jak je máte rádi.
- Ihned přeložte na talíře, posypejte zelenou petrželkou, poprašte čerstvě mletým pepřem a podávejte s chlebem.
Tip na servírování
Smaženice nepatří mezi nejfotogeničtější pokrmy, když ale máte k dispozici alespoň jeden hřib (postačí i žampiony nebo houby shiitake z obchodu), můžete ji vylepšit.
- Houby nakrájejte na plátky a na troše másla opečte dozlatova.
- Osolte, opepřete a před koncem opékání přidejte prolisovaný stroužek česneku a zelenou petrželku.
Pokud máte rádi trochu netradičnější recepty, můžete zkusit třeba divoké houbové máslo nebo překvapivé houby ve vlastní šťávě.