Špagetová dýně: hit podzimní kuchyně

Špagetová dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špagetová dýně je oproti svým dýňovým kolegyním na pohled nenápadná a bát se nemusíte ani příliš výrazné dýňové chuti. Naopak těšit se můžete na spoustu zábavy s přípravou. Jemnost a konzistence špagetové dýně se vám bude náramně hodit nejen při přípravě dýňových špaget. Poradíme vám spoustu vychytávek, jak dýni zužitkovat do posledního kousku.

Nejznámější typ špagetové dýně splývá s barvami podzimu svou jemnou žlutou barvou. Setkat se můžeme ale i se špagetovou dýní oranžovou. Tvarem připomíná ovál a uvnitř čeká překvapení v podobě netradiční vláknité dužiny.

Dýně plná špaget

Zajímá vás, jak vznikl název špagetová dýně? Odpověď na tuto otázku přináší dužina.

  • Když špagetovou dýni upečete (většinou se peče přepůlená - tipy pro pečení naleznete níže) a vnitřek lehce načechráte vidličkou, dužina se před očima promění v dlouhé špagety. Ty pak můžete podávat stejně jako klasické špagety s masovými koulemi, pestem či boloňskou omáčkou, případně z nich tvořit a smažit placky či hash browns.

Špagetovou dýni snadno vyměníte za oblíbené pšeničné těstoviny, jídlo sice nebude chutnat stejně, ale věřte, že jde o velmi příjemnou změnu. Navíc se vyvarujete lepku a obohatíte své tělo o důležité vitaminy. 

Jak připravit dýňové špagety?

Před podávání je nezbytné dýni upéct. Špagetovou dýni nemusíte loupat, protože se jí pouze dužina. 

  1. Troubu předehřejte na 190℃, horkovzduch na 170℃.
  2. Dýni podélně rozpulte a lžící ji zbavte semínek.
  3. Vnitřek potřete olivovým olejem.
  4. Vložte dýni na plech řezem vzhůru a pečte cca 45 minut. Dýně je správně upečená ve chvíli, kdy ji půjde snadno vidličkou dělit na vlákna připomínající špagety.

Takto připravené špagety můžete podávat s oblíbenou rajčatovou omáčkou nebo jim dopřát sýr a křupavou slaninu a připravit jednoduchý a nebesky chutný pokrm. Skvěle vás v podzimním čase zahřeje.

Dýňové špagety se slaninou a sýrem

Dýňové špagety se slaninou a sýrem

Více

Pizza, špenát, rizoto nebo lodičky?

Dýně je královnou podzimní kuchyně a svědčí o tom i její všestranné využití. Ani u špagetové dýně se nemusíme držet pouze jednoho typu pokrmu. 

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty:

Tip na závěr: Zkuste přidat upečenou špagetovou dýni do domácího pečiva a nahradit tak část tekutiny. Dýně dodá těstu příjemnou vláčnost. Stejně tak snadno připravíte třeba dýňové noky nebo lahodný dýňový koláč. 

Podpůrný lék na imunitu a prevence proti rakovině

Špagetová dýně, podobně jako jiné tykvovité plody, obsahuje velké množství vody. Avšak ani zastoupení prospěšných látek pro náš organismus není zanedbatelné. Najdeme v ní například cenný vitamin C a A, beta karoten, vápník, draslík a kyselinu listovou.

  • Konzumace špagetové dýně příznivě působí na srdce, imunitní systém a jsou skvělou prevencí proti nádorovým onemocněním.

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Více

Související články

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně
  • Tipy a triky

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha dalších podobách. Pizza, zmrzlina nebo hranolky? Inspirujte se k podzimnímu vaření a staňte se hvězdou kuchyně.  ...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit