Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnaté hovězí na česneku se špenátem: Poctivá hospodská klasika s moderním nádechem

hovezi_na_cesneku_se_spenatem_20129_0.jpeg
ZDROJ: hovezi_na_cesneku_se_spenatem_20129_0.jpeg
sdílet:

Hovězí na česneku se špenátem je tradiční český pokrm, který díky našim tipům snadno připravíte tak, aby působil moderně. Tento vydatný recept plný česneku a jemného špenátu je ideální jako rodinný oběd nebo večeře, kdy si chcete pochutnat na poctivé domácí kuchyni. Vyzkoušejte náš jednoduchý postup a okouzlete své blízké!

Hovězí na česneku se špenátem je jídlo, které se hodí zejména k obědu nebo večeři, kdy si můžete dopřát vydatnou porci masa, zeleniny a tradiční přílohy. Díky vyvážené kombinaci česneku, hovězího masa a špenátu získáte sytý a chutný pokrm. 

V našem videu vám ukážeme, jak připravit lahodné hovězí na česneku se špenátem:

Skryt pre seznam

Na hovězí na česneku se špenátem budete potřebovat:

Na hovězí na česneku: 600 g loupané hovězí plece, sůl, pepř, 6 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce sádla, 80 g anglické slaniny, 1 cibuli, 400 ml hovězího vývaru

Na špenát: 600 g špenátu, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 g špeku, 1 vejce

  • Místo hovězí plece můžete použít i hovězí kližku – v obou případech bude maso měkké a šťavnaté.

  • Počet stroužků česneku upravte podle jeho síly – čím je čerstvější, tím intenzivnější chuť pokrmu dodá.

  • Špenát je nejlepší čerstvý, ale dobře poslouží i mražený.

  • Vývar je ideální hovězí, podpoří chuť masa. Můžete ale použít i zeleninový.

  • Na dochucení lze použít i drhnutou či čerstvou majoránku, která celý pokrm příjemně provoní.

  • Pokud máte rádi krémovější špenát, přilijte trochu smetany. V tom případě ale vynechejte vejce.

Jak připravit hovězí na česneku:

  1. Oloupejte a utřete česnek. Hovězí plec nakrájejte na kostky, osolte, opepřetepromíchejte s česnekem. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. V širokém hrnci, který můžete dát do trouby, rozškvařte slaninu na sádle, přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Pak přidejte maso a opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu. Maso zalijte vývarem, přiklopte a pečte 1 hodinu. Směs občas promíchejte a podle potřeby podlévejte vývarem či vodou. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.
  • Česnek můžete prolisovat.

  • Maso lze nakrájet na tenké plátky, kostičky se ale připravují rovnoměrněji.

  • Při opékání se maso nesmí dusit – máte-li příliš malý hrnec, opečte maso ve dvou dávkách.

  • Nemáte-li vývar, můžete maso zalít vodou. Vývar si můžete připravit předem a přebytek zamrazit.

  • Maso můžete připravovat i v hrnci na sporáku – v tom případě ho duste doměkka, tedy přibližně 2 hodiny.

Jak připravit špenát:

  1. Omytý špenát zbavte stonků, nakrájejte ho na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody. Poté jej spařte vroucí vodou a ihned zchlaďte ledovou vodou.
  2. Špek nakrájejte na kostičky a na středním ohni ho v hrnci rozpusťte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nechejte je zesklovatět. Špenát nechejte okapat v cedníku, poté ho přidejte do hrnce a přikryjte pokličkou. Směs duste doměkka cca 15–20 minut, pak hrnec stáhněte z ohně.
  3. V misce prošlehejte vejce a vmíchejte ho do horkého špenátu, který poté ještě dochuťte solí a pepřem.
  • Pokud používáte baby špenát, stačí ho jen omýt.

  • Díky zchlazení ledovou vodou si špenát zachová barvu.

  • Česnek můžete utřít či prolisovat. Dejte pozor, aby nezhnědl – hořká chuť by zkazila celý pokrm.

  • Dejte pozor, aby se vejce nesrazila, mají špenát pouze zahustit. Pokud nemáte vejce rádi, můžete ho z receptu vynechat.

  • Špenát připravujte ve chvíli, kdy je maso téměř hotové – přípravě stačí pár minut.

Servírování: Rady a tipy

Hovězí na česneku se špenátem výborně chutná s bramborovým knedlíkem. Můžete jej ale servírovat i s jinými tradičními českými přílohami, například s bramborovou kaší či brambory vařenými na másle. Bát se nemusíte ani houskového knedlíku.

  • Pokud chcete pokrmu dopřát trochu modernější nádech, zkuste ho servírovat s pečenými brambory či batáty připravenými na másle s bylinkami.

  • Jste-li milovníci moderních úprav tradičních pokrmů, můžete špenát na závěr posypat opraženými piniovými oříšky či nasekanými mandlemi.

  • Výpek nevyhazujte, můžete do něj přidat trochu másla či smetany a máte výbornou omáčku, kterou lze servírovat.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín