Hovězí na česneku se špenátem je tradiční český pokrm, který díky našim tipům snadno připravíte tak, aby působil moderně. Tento vydatný recept plný česneku a jemného špenátu je ideální jako rodinný oběd nebo večeře, kdy si chcete pochutnat na poctivé domácí kuchyni. Vyzkoušejte náš jednoduchý postup a okouzlete své blízké!
Hovězí na česneku se špenátem je jídlo, které se hodí zejména k obědu nebo večeři, kdy si můžete dopřát vydatnou porci masa, zeleniny a tradiční přílohy. Díky vyvážené kombinaci česneku, hovězího masa a špenátu získáte sytý a chutný pokrm.
V našem videu vám ukážeme, jak připravit lahodné hovězí na česneku se špenátem:
Na hovězí na česneku se špenátem budete potřebovat:
Na hovězí na česneku: 600 g loupané hovězí plece, sůl, pepř, 6 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce sádla, 80 g anglické slaniny, 1 cibuli, 400 ml hovězího vývaru
Na špenát: 600 g špenátu, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 g špeku, 1 vejce
-
Místo hovězí plece můžete použít i hovězí kližku – v obou případech bude maso měkké a šťavnaté.
-
Počet stroužků česneku upravte podle jeho síly – čím je čerstvější, tím intenzivnější chuť pokrmu dodá.
-
Špenát je nejlepší čerstvý, ale dobře poslouží i mražený.
-
Vývar je ideální hovězí, podpoří chuť masa. Můžete ale použít i zeleninový.
-
Na dochucení lze použít i drhnutou či čerstvou majoránku, která celý pokrm příjemně provoní.
-
Pokud máte rádi krémovější špenát, přilijte trochu smetany. V tom případě ale vynechejte vejce.
Jak připravit hovězí na česneku:
- Oloupejte a utřete česnek. Hovězí plec nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s česnekem. Předehřejte troubu na 200 °C.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. V širokém hrnci, který můžete dát do trouby, rozškvařte slaninu na sádle, přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Pak přidejte maso a opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu. Maso zalijte vývarem, přiklopte a pečte 1 hodinu. Směs občas promíchejte a podle potřeby podlévejte vývarem či vodou. Hotové maso dochuťte solí a pepřem.
-
Česnek můžete prolisovat.
-
Maso lze nakrájet na tenké plátky, kostičky se ale připravují rovnoměrněji.
-
Při opékání se maso nesmí dusit – máte-li příliš malý hrnec, opečte maso ve dvou dávkách.
-
Nemáte-li vývar, můžete maso zalít vodou. Vývar si můžete připravit předem a přebytek zamrazit.
-
Maso můžete připravovat i v hrnci na sporáku – v tom případě ho duste doměkka, tedy přibližně 2 hodiny.
Jak připravit špenát:
- Omytý špenát zbavte stonků, nakrájejte ho na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody. Poté jej spařte vroucí vodou a ihned zchlaďte ledovou vodou.
- Špek nakrájejte na kostičky a na středním ohni ho v hrnci rozpusťte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nechejte je zesklovatět. Špenát nechejte okapat v cedníku, poté ho přidejte do hrnce a přikryjte pokličkou. Směs duste doměkka cca 15–20 minut, pak hrnec stáhněte z ohně.
- V misce prošlehejte vejce a vmíchejte ho do horkého špenátu, který poté ještě dochuťte solí a pepřem.
-
Pokud používáte baby špenát, stačí ho jen omýt.
-
Díky zchlazení ledovou vodou si špenát zachová barvu.
-
Česnek můžete utřít či prolisovat. Dejte pozor, aby nezhnědl – hořká chuť by zkazila celý pokrm.
-
Dejte pozor, aby se vejce nesrazila, mají špenát pouze zahustit. Pokud nemáte vejce rádi, můžete ho z receptu vynechat.
-
Špenát připravujte ve chvíli, kdy je maso téměř hotové – přípravě stačí pár minut.
Servírování: Rady a tipy
Hovězí na česneku se špenátem výborně chutná s bramborovým knedlíkem. Můžete jej ale servírovat i s jinými tradičními českými přílohami, například s bramborovou kaší či brambory vařenými na másle. Bát se nemusíte ani houskového knedlíku.
-
Pokud chcete pokrmu dopřát trochu modernější nádech, zkuste ho servírovat s pečenými brambory či batáty připravenými na másle s bylinkami.
-
Jste-li milovníci moderních úprav tradičních pokrmů, můžete špenát na závěr posypat opraženými piniovými oříšky či nasekanými mandlemi.
-
Výpek nevyhazujte, můžete do něj přidat trochu másla či smetany a máte výbornou omáčku, kterou lze servírovat.
Zdroj informací: časopis Apetit