Připravit tyhle čokoládové košíčky je až směšně jednoduché – navzdory tomu jsou chuťově dokonalé a z tácu s cukrovím zmizí mezi prvními. Na Slovensku patří mezi nejoblíbenější nepečené kousky a o Vánocích je připravuje i excelentní cukrářka Petra Tóthová.
Kdysi se šuhajdy připravovaly především z levnější čokolády na vaření a ze ztuženého tuku: díky tomu v puse rychle tály, chladily a vytvářely efekt „ledové čokolády“. Vrch obvykle zdobila barevná lentilka a vypadaly i chutnaly tak skvěle, že jsme jim jako děti nedokázaly odolat.
Šuhajdy: Vánoční sladkost plná nostalgie
Takhle si je pamatuje i Petra Tóthová: „To by nebyly Vánoce u babičky, kdyby se jako první nesnědly šuhajdy. Neskutečně jsem se na košíčky s čokoládou těšila. Občas jsme je mívali i s višní a bylo to jako najít poklad. Pro děti je babička zdobila barevnými lentilkami a my jsme se předháněly v tom, jakou barvu si kdo uchmatne,“ vzpomíná vyhlášená slovenská cukrářka, která je u sousedů oblíbená jako porotkyně pořadu Peče celé Slovensko i jako autorka kuchařek.
Dnes Petra používá kvalitnější čokoládu, povoluje ji máslem a i zdobení je sofistikovanější. Co však zůstalo, je rychlá příprava a dokonalá chuť.
Šuhajdy podle Petry Tóthové
Na 30 až 40 elegantních menších košíčků budete potřebovat: 300 g čokolády (54% kakaa), 130 g másla
Na náplň: 100 ml mléka, 100 g másla, 200 g pražených vlašských ořechů, 100–150 g krupicového cukru (podle chuti), 30 ml rumu
-
Čokoládu s máslem rozpusťte v misce nad vodní lázní (dno misky se nesmí dotýkat vody).
-
Směs nechte krátce zchladnout a poté do každého košíčku nalijte lžičku čokolády. Pomocí lžičky ji také rozetřete po bocích košíčků. Košíčky uložte na plech a nechte v lednici ztuhnout.
-
Všechny suroviny na náplň spolu krátce povařte.
-
Až čokoláda ztuhne, naplňte košíčky náplní do dvou třetin.
-
Pokud mezitím čokoláda v misce ztuhla, opět ji krátce povolte nad vodní lázní a zalijte povrch košíčků. Dozdobte podle fantazie a znovu uložte do lednice ztuhnout.
-
Deset minut před podáváním vyndejte šuhajdy z lednice, aby čokoláda trochu povolila.
„Co vám připomíná ořechová náplň?“ ptá se Petra ve své knize Upečme si sviatky. „Mně Opilého Izidora,“ říká a dodává, že klidně můžete do košíčků použít i náplň z jejího dalšího oblíbeného dezertu.
Další tipy na náplň podle Petry Tóthové
-
Jako náplň můžete použít kaštanové pyré. Naplňte ho do poloviny košíčku a navrch kápněte džem z černého rybízu.
-
Nebo použijte na základ mléčnou čokoládu a košíčky naplňte rakytníkovým džemem.
Tipy redakce
-
Zkuste použít jako náplň burákové máslo s kapkou jahodového džemu.
-
Skvěle funguje také náplň ze slaného máslového karamelu.
-
Do klasické ořechové náplně přidejte trochu silné kávy.
-
Místo klasických papírových košíčků na mini muffiny použijte elegantnější menší košíčky na bonbony se zlatým nebo stříbrným povrchem.