Nová registrace Zapomenuté heslo

Svítek: Zavářka do polévky, příloha k omáčkám i sladký pokrm. Jak ho připravovaly už naše prababičky?

25. 3. 2025
Svítek s parmazánem
Apetit

Svítek, nadýchaná placka ze základních surovin, je tradičním pokrmem české kuchyně. Připravoval se v chalupách našich prababiček a dodnes se drží na výsluní. Ať už obohacuje polévku, doprovází koprovou omáčku, nebo se podává nasladko, vždy přináší do našich jídelníčků kousek tradice a poctivé domácí kuchyně. V jednoduchosti je krása – a svítek je toho důkazem.

Svítek je jednoduchá placka připravovaná z vajec, mouky či krupice a soli, někdy se přidává ještě mléko. Po upečení nebo usmažení se krájí na menší kousky a podává jako zavářka do polévek, příloha k omáčkám nebo samostatný sladký pokrm. Svou nadýchanou konzistencí a jemnou chutí si svítek získal srdce mnoha generací.

Věděli jste, že...

...původ svítku sahá hluboko do historie české kuchyně? Pro svou jednoduchou přípravu a dostupnost surovin byl oblíbený zejména na venkově. V různých regionech existovaly odlišné varianty (tedy i recepty), ale základní princip zůstával stejný – vytvořit chutný pokrm z toho, co bylo po ruce. Svou univerzálností se svítek stal neodmyslitelnou součástí mnoha tradičních jídel. Dokonce i velikonoční nádivce se mnohde říká svítek.

Svítek do polévky

Asi nejčastěji se svítek používá jako zavářka do polévky, zejména do vývarů. Po upečení se placka nakrájí na malé kostičky nebo nudličky a přidává se do talíře až těsně před podáváním. Tím polévka získá nejen na sytosti, ale i na chuťové rozmanitosti. Nadýchaná struktura svítku totiž skvěle absorbuje chuť vývaru.

  • TIP: Nedávejte svítek do polévky příliš brzy, rozmočil by se.

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

> 60 min
4.7(12x)
Přečíst recept

Svítek (nejen) ke koprové omáčce

V některých regionech je svítek tradiční přílohou ke koprové omáčce. Servíruje se místo knedlíků či vařených brambor a svou jemnou chutí a texturou skvěle doplňuje výrazný kopr.

  • TIP: Servírujte svítek i k jiným omáčkám. Hodí se všude tam, kde nechcete přebít chuť pokrmu výraznou přílohou.

Svítek nasladko

Svítek lze připravit i ve sladké variantě. Po upečení placku posypte cukrem nebo skořicí a podávejte jako dezert či sladkou svačinu.

Základní recept na svítek

Ingredience: 2 vejce, 50 g hrubé mouky, špetka soli, máslo na potření pánve

  • Místo hrubé mouky můžete použít polohrubou mouku nebo dětskou krupičku.

  • Svítky lze smažit i na oleji nebo přepuštěném másle.

  • V některých receptech na svítek najdete také mléko (většinou na 20 g mouky použijete 50 ml vlažného mléka).

Postup:

  1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky osolte a důkladně prošlehejte vidličkou.

  2. Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky a pak průběžně vmíchávejte malé množství mouky.

  3. Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a rozetřete ho po celé ploše pánve. Svítek opékejte z obou stran dozlatova. Stejně opečte i druhý svítek.

  4. Hotové svítky nakrájejte na kostičky či nudličky a těsně před servírováním vsypejte do polévky. Pokud budete svítek jíst nasladko, nekrájejte ho.

Varianty a chuťové obměny

Svítek nabízí prostor pro různé obměny.

  • Do těsta lze přidat například nasekané bylinky jako pažitku, petrželku či kopr, které příjemně zvýrazní chuť pokrmu.

  • Pokud jste milovníci sýra, můžete do těsta vmíchat nastrouhaný parmazán.

  • Svítek dobře chutná i se šunkou – nakrájejte ji nadrobno a přidejte do těsta.

  • Pro sladkou variantu můžete do těsta přisypat trochu cukru.

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

> 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Svítek je důkazem, že i z několika základních surovin lze vytvořit pokrm, který potěší chuťové buňky a navodí pocit domácí pohody. Ať už jako součást polévky, příloha k omáčce nebo sladká tečka na závěr – vždy si najde své místo na našem stole.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Retro Tradiční jídla Vajíčka Rychlé vaření Polévky

Související články