
Svítek, nadýchaná placka ze základních surovin, je tradičním pokrmem české kuchyně. Připravoval se v chalupách našich prababiček a dodnes se drží na výsluní. Ať už obohacuje polévku, doprovází koprovou omáčku, nebo se podává nasladko, vždy přináší do našich jídelníčků kousek tradice a poctivé domácí kuchyně. V jednoduchosti je krása – a svítek je toho důkazem.
Svítek je jednoduchá placka připravovaná z vajec, mouky či krupice a soli, někdy se přidává ještě mléko. Po upečení nebo usmažení se krájí na menší kousky a podává jako zavářka do polévek, příloha k omáčkám nebo samostatný sladký pokrm. Svou nadýchanou konzistencí a jemnou chutí si svítek získal srdce mnoha generací.
Věděli jste, že...
...původ svítku sahá hluboko do historie české kuchyně? Pro svou jednoduchou přípravu a dostupnost surovin byl oblíbený zejména na venkově. V různých regionech existovaly odlišné varianty (tedy i recepty), ale základní princip zůstával stejný – vytvořit chutný pokrm z toho, co bylo po ruce. Svou univerzálností se svítek stal neodmyslitelnou součástí mnoha tradičních jídel. Dokonce i velikonoční nádivce se mnohde říká svítek.
-
Zajímavost: Zmínky o přípravě svítku najdete například i v kuchařských knihách Marie Janků-Sandtnerové.
Svítek do polévky
Asi nejčastěji se svítek používá jako zavářka do polévky, zejména do vývarů. Po upečení se placka nakrájí na malé kostičky nebo nudličky a přidává se do talíře až těsně před podáváním. Tím polévka získá nejen na sytosti, ale i na chuťové rozmanitosti. Nadýchaná struktura svítku totiž skvěle absorbuje chuť vývaru.
-
TIP: Nedávejte svítek do polévky příliš brzy, rozmočil by se.

Svítek (nejen) ke koprové omáčce
V některých regionech je svítek tradiční přílohou ke koprové omáčce. Servíruje se místo knedlíků či vařených brambor a svou jemnou chutí a texturou skvěle doplňuje výrazný kopr.
-
TIP: Servírujte svítek i k jiným omáčkám. Hodí se všude tam, kde nechcete přebít chuť pokrmu výraznou přílohou.
Svítek nasladko
Svítek lze připravit i ve sladké variantě. Po upečení placku posypte cukrem nebo skořicí a podávejte jako dezert či sladkou svačinu.
-
TIP: Potřete svítek povidly, sladkým tvarohem, domácí marmeládou nebo lískooříškovou pomazánkou.
Základní recept na svítek
Ingredience: 2 vejce, 50 g hrubé mouky, špetka soli, máslo na potření pánve
-
Místo hrubé mouky můžete použít polohrubou mouku nebo dětskou krupičku.
-
Svítky lze smažit i na oleji nebo přepuštěném másle.
-
V některých receptech na svítek najdete také mléko (většinou na 20 g mouky použijete 50 ml vlažného mléka).
Postup:
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky osolte a důkladně prošlehejte vidličkou.
-
Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky a pak průběžně vmíchávejte malé množství mouky.
-
Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a rozetřete ho po celé ploše pánve. Svítek opékejte z obou stran dozlatova. Stejně opečte i druhý svítek.
-
Hotové svítky nakrájejte na kostičky či nudličky a těsně před servírováním vsypejte do polévky. Pokud budete svítek jíst nasladko, nekrájejte ho.
Varianty a chuťové obměny
Svítek nabízí prostor pro různé obměny.
-
Do těsta lze přidat například nasekané bylinky jako pažitku, petrželku či kopr, které příjemně zvýrazní chuť pokrmu.
-
Pokud jste milovníci sýra, můžete do těsta vmíchat nastrouhaný parmazán.
-
Svítek dobře chutná i se šunkou – nakrájejte ji nadrobno a přidejte do těsta.
-
Pro sladkou variantu můžete do těsta přisypat trochu cukru.

Svítek je důkazem, že i z několika základních surovin lze vytvořit pokrm, který potěší chuťové buňky a navodí pocit domácí pohody. Ať už jako součást polévky, příloha k omáčce nebo sladká tečka na závěr – vždy si najde své místo na našem stole.
Zdroj informací: Apetit