
Těstoviny jsou oblíbenou součástí jídelníčku mnohých z nás. Nicméně klasické pšeničné těstoviny nejsou vždy tou nejlepší volbou, zejména pokud chcete zlepšit výživovou hodnotu svého jídla nebo se vyhnout lepku. Poznejte alternativy, které jsou bohatší na bílkoviny, vlákninu a další prospěšné živiny. Mohou být vítaným ozvláštněním běžného jídelníčku.
Ať už se snažíte o zdravější životní styl, chcete konzumovat nutričně vyváženější jídla nebo potřebujete omezit příjem lepku, alternativy klasických pšeničných těstovin jsou skvělou volbou. Díky bohaté nabídce si dnes můžete vybrat těstoviny z luštěnin, bezlepkové varianty, či těstoviny s vysokým obsahem bílkovin. Při výběru toho pravého druhu pak záleží hlavně na tom, co od těstovin očekáváte – například vyšší obsah bílkovin, vlákniny, specifickou chuť nebo třeba snazší stravitelnost.
1. Celozrnné těstoviny
Celozrnné těstoviny jsou skvělou volbou pro ty, kteří snaží zvýšit obsah vlákniny a živin v jídle. Díky celozrnným těstovinám zůstanete déle sytí a také tělu dodáte spoustu potřebných látek.
- Výhody: Oproti bílým těstovinám obsahují celé obilné zrno, včetně otrub a klíčků, čímž se zvyšuje obsah vlákniny, železa a vitaminů skupiny B ve výsledném pokrmu.
- Tip na přípravu: Vařte je o trochu déle než klasické těstoviny, protože bývají tužší. Jsou výborné do salátů i k hustším omáčkám.
2. Luštěninové těstoviny
Tyto těstoviny jsou nejen bezlepkové, ale také plné bílkovin a vlákniny. Vyrábějí se zpravidla z čočky, cizrny nebo hrachu.
- Výhody: Luštěninové těstoviny jsou ideální pro vegetariány a vegany, protože obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, jejichž obsah je u bezmasého stravování potřeba hlídat.
- Tip na přípravu: Uvařte je „al dente“, zkombinujte s čerstvou zeleninou a olivovým olejem, a vytvořte tak lehký a vyvážený pokrm.
3. Bezlepkové těstoviny
Ti, kdo z jakéhokoli důvodu neholdují lepku, najdou na trhu mnoho vhodných bezlepkových alternativ, jako jsou například rýžové či kukuřičné těstoviny. Tyto potraviny ovšem neocení zdaleka jen bezlepkáři.
- Výhody: Tyto těstoviny jsou vhodné pro osoby s celiakií nebo zvýšenou citlivostí na lepek. Mají podobnou konzistenci jako klasické těstoviny, což oceníte například při přípravě těstovinových salátů.
- Tip na přípravu: Kukuřičné těstoviny mají neutrální chuť a hodí se skvěle k pestu, zatímco rýžové těstoviny jsou ideální do polévek nebo nudlí na asijský způsob.
4. Proteinové těstoviny
Proteinové těstoviny se často vyrábějí ze sóji nebo přidaných bílkovin a jsou vhodné pro ty, kteří chtějí navýšit příjem proteinů bez zvýšení množství sacharidů ve stravě.
- Výhody: Vysoký obsah bílkovin ocení sportovci nebo lidé na proteinové dietě. Jsou také skvělou volbou pro ty, kteří chtějí udržet svalovou hmotu.
- Tip na přípravu: Vyzkoušejte je v kombinaci s lehkými omáčkami a zeleninovými směsmi.
Rychlé tipy na vaření alternativních těstovin:
- Vždy sledujte doporučenou dobu vaření. Alternativní těstoviny mají často jinou texturu než klasické.
- Pokud vám luštěninové těstoviny přijdou příliš syté nebo se vám těžko tráví, zkuste je zkombinovat s klasickými nebo celozrnnými.
- Experimentujte s různými druhy omáček a koření, díky nimž objevíte nové chuťové kombinace.
Zdroje: BBC Good Food, Gymbeam, Život s dietou