Nová registrace Zapomenuté heslo

Těstoviny trochu jinak: Luštěninové, bezlepkové i proteinové varianty, které stojí za vyzkoušení

8. 10. 2024
Alternativy těstovin
Unsplash

Těstoviny jsou oblíbenou součástí jídelníčku mnohých z nás. Nicméně klasické pšeničné těstoviny nejsou vždy tou nejlepší volbou, zejména pokud chcete zlepšit výživovou hodnotu svého jídla nebo se vyhnout lepku. Poznejte alternativy, které jsou bohatší na bílkoviny, vlákninu a další prospěšné živiny. Mohou být vítaným ozvláštněním běžného jídelníčku.

Ať už se snažíte o zdravější životní styl, chcete konzumovat nutričně vyváženější jídla nebo potřebujete omezit příjem lepku, alternativy klasických pšeničných těstovin jsou skvělou volbou. Díky bohaté nabídce si dnes můžete vybrat těstoviny z luštěnin, bezlepkové varianty, či těstoviny s vysokým obsahem bílkovin. Při výběru toho pravého druhu pak záleží hlavně na tom, co od těstovin očekáváte – například vyšší obsah bílkovin, vlákniny, specifickou chuť nebo třeba snazší stravitelnost.

1. Celozrnné těstoviny

Celozrnné těstoviny jsou skvělou volbou pro ty, kteří snaží zvýšit obsah vlákniny a živin v jídle. Díky celozrnným těstovinám zůstanete déle sytí a také tělu dodáte spoustu potřebných látek.

  • Výhody: Oproti bílým těstovinám obsahují celé obilné zrno, včetně otrub a klíčků, čímž se zvyšuje obsah vlákniny, železa a vitaminů skupiny B ve výsledném pokrmu.
  • Tip na přípravu: Vařte je o trochu déle než klasické těstoviny, protože bývají tužší. Jsou výborné do salátů i k hustším omáčkám.

2. Luštěninové těstoviny

Tyto těstoviny jsou nejen bezlepkové, ale také plné bílkovin a vlákniny. Vyrábějí se zpravidla z čočky, cizrny nebo hrachu.

  • Výhody: Luštěninové těstoviny jsou ideální pro vegetariány a vegany, protože obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, jejichž obsah je u bezmasého stravování potřeba hlídat.
  • Tip na přípravu: Uvařte je „al dente“, zkombinujte s čerstvou zeleninou a olivovým olejem, a vytvořte tak lehký a vyvážený pokrm.

3. Bezlepkové těstoviny

Ti, kdo z jakéhokoli důvodu neholdují lepku, najdou na trhu mnoho vhodných bezlepkových alternativ, jako jsou například rýžové či kukuřičné těstoviny. Tyto potraviny ovšem neocení zdaleka jen bezlepkáři.

4. Proteinové těstoviny

Proteinové těstoviny se často vyrábějí ze sóji nebo přidaných bílkovin a jsou vhodné pro ty, kteří chtějí navýšit příjem proteinů bez zvýšení množství sacharidů ve stravě.

  • Výhody: Vysoký obsah bílkovin ocení sportovci nebo lidé na proteinové dietě. Jsou také skvělou volbou pro ty, kteří chtějí udržet svalovou hmotu.
  • Tip na přípravu: Vyzkoušejte je v kombinaci s lehkými omáčkami a zeleninovými směsmi.

Rychlé tipy na vaření alternativních těstovin:

  • Vždy sledujte doporučenou dobu vaření. Alternativní těstoviny mají často jinou texturu než klasické.
  • Pokud vám luštěninové těstoviny přijdou příliš syté nebo se vám těžko tráví, zkuste je zkombinovat s klasickými nebo celozrnnými.
  • Experimentujte s různými druhy omáček a koření, díky nimž objevíte nové chuťové kombinace.

Zdroje: BBC Good FoodGymbeam, Život s dietou

Sdílet článek

Těstoviny Dieta Zdravější recepty Zdraví a výživa

Související články