Voňavá kulajda je nenáročná na ingredience, ale vydatná natolik, že snadno zastoupí hlavní chod. Připravte si tuto klasiku se sušenými houbami, koprem a vejcem.
Kulajda patří mezi tradiční české polévky. Oblíbená je zejména v jižních Čechách, ale své místo si získala v kuchyních po celé republice.
Jak na kulajdu s houbami, koprem a vejcem, můžete zjistit v našem videu.
Jednoduché suroviny se spoustou chuti
Na přípravu kulajdy budete potřebovat sušené houby, brambory, smetanu ke šlehání, hladkou pšeničnou mouku, zakysanou smetanu, kopr, vejce, ocet, sůl a kmín na dochucení.
-
Sušené houby předem namočte alespoň na hodinu do horké vody, nenamočené by zůstaly tvrdé.
-
Smetana je nedílnou součástí kulajdy. Sladká se často kombinuje i se zakysanou, která dodá polévce lehce nakyslou chuť.
-
Specifické kyselosti docílíte pomocí octa. Přilévejte ho postupně, nejlépe po lžících. Překyselená polévka se pak sice dá opravit, ale nač si přidělávat práci.
-
Typickou vůni dodá kulajdě kopr, množství záleží jenom na vás. Nevařte jej dlouho, intenzita koprové vůně i chuti by zeslábla.
-
Vejce se do kulajdy přidává buď přímo, nebo vařené natvrdo či zastřené, které se připravuje zvlášť pro každou porci.
Příprava: Jak uvařit lahodnou kulajdu?
Předem namočené houby zalijte v hrnci vodou, osolte je a krátce povařte. Poté přisypejte kmín a přidejte nakrájené brambory. Vařte, dokud brambory nezměknou, tedy asi 15 minut.
Mezitím si ve smetaně ke šlehání rozmíchejte mouku a za stálého míchání ji vlijte do polévky. Vařte, dokud polévka nezhoustne. Poté přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a přidejte najemno nasekaný kopr. Do polévky rozklepněte vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a octem.
-
Místo vody můžete použít vývar, který jste si připravili předem. Pokud vám vývar zbude, můžete jej zmrazit.
-
Houby lze použít nejen sušené, ale i čerstvé, mražené či nakládané.
-
Kopr je nejlepší čerstvý, ale použít se dá i sterilovaný či mražený. Sterilovaný kopr je často nasládlý, proto ho můžete na cedníku předem propláchnout pod tekoucí vodou.
-
Oloupané brambory nakrájejte na stejně velké kostičky, aby se vařily rovnoměrně.
-
Kyselost polévky můžete zmírnit cukrem či přidáním další smetany ke šlehání.
Zajímavosti, tipy a rady na servírování
Varianty na přípravu kulajdy se liší regionálně. V některých receptech můžete najít i bobkový list či nové koření a česnek.
-
Pokud nemáte v polévce rádi rozšlehné vejce, nemusíte jej do polévky vmíchat. Připravte zastřená vejce či vejce natvrdo a nechte hosty, ať si je do polévky přidají sami podle chuti.
-
Pokud máte čerstvé hříbky a chvilku času, nakrájejte je na plátky, opečte na másle a dozdobte jimi každý talíř. Kulajda bude vypadat a chutnat jako od šéfkuchaře!
Zdroj informací: časopis Apetit