Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční vs bleskové butter chicken: Které verzi dáte přednost?

Butter Chicken
ZDROJ: Raman/Unsplash
sdílet:

Kouzlo indického butter chicken tkví v jemnosti, krémovosti a dokonale vyvážené chuti, které vévodí rajčata a pořádná porce másla a smetany. Inspirujte se kuchyní Dálného východu a objevte tajemství vzniku a přípravy příjemně nasládlého máslového kuřete.

Pokud patříte mezi milovníky indických specialit, zajisté vám doma nechybí dostatek pro indickou kuchyni typického koření a po ruce máte ghí. I butter chicken vyžaduje několik základních surovin orientální kuchyně.

  • Základ butter chicken tvoří vyvážená marináda a krémová omáčka.
  • V Indii se butter chicken připravuje dvojím způsobem –⁠ buď z kuřecích prsou vařených v omáčce nebo z kuřete tandoori připraveného v troubě či na grilu.
  • Každá indická restaurace používá jiný poměr koření a dalších ingrediencí a výsledný pokrm je tak vždy trochu jiný. Společnými jmenovateli všech butter chicken jsou máslo, rajčata, koření (garam masala, římský kmín, mletý koriandr) a smetana.

Jak na tradiční butter chicken

Jak má chutnat poctivé butter chicken? Nasládlou chuť mu dodávají mleté kešu oříšky, o pikantnost a typickou indickou vůni se postará chilli a garam masala. V indických restauracích se často setkáte s butter chicken z kuřecích prsou, ale v Indii se používají většinou kuřecí stehení řízky (nebo směs zbytků kuřecího masa).

  • Stehení řízky se marinují přes noc (nebo minimálně tři hodiny) v jogurtové marinádě (řecký jogurt) s česnekovo-zázvorovou pastou, kořením (garam masala, římský kmín, mletý koriandr), citronovou šťávou a solí.
  • Jediným správným tukem pro přípravu butter chicken je ghí a máslo.
  • Začíná se tak, že na ghí osmažíte domácí kari pastu (cibule, česnek, zázovr, chilli). Trvá to zhruba 15 minut. Pak přidáte směs koření (hlavně: garam masala, mletý koriandr, římský kmín, můžete přidat: kadamom ) a nadrcené kešu a nakrájenou chilli papričku.
  • Koření je potřeba ještě nechat provonět tři minuty na ghí. Potom můžete přilít rajčatovou passatu (tradičně se přidávají nakrájená rajčata) a vše nechte hodinu vařit.
  • Maso rychle opečte na rozpáleném ghí. A poté ho ještě zhruba 15 minut vařte v omáčce.
  • Na závěr do omáčky přidejte ještě celou kostku másla (záleží na množství omáčky) a smetanu.
  • Máslové kuře pokapejte jogurtem a podávejte s rýží nebo naanem.
Skryt pre seznam

Jak na rychlé butter chicken

Příprava butter chicken je trochu zdlouhavá, ale pokud nelpíte na tradicích, můžete si připravit indické máslové kuře, které bude hotové zhruba do 40 minut. Jestliže vám jde hlavně o kombinaci aromatického koření a jemné omáčky, budete spokojení. Jde o skvělé jídlo pro větší skupinu lidí, potřebovat budete totiž jen jeden hrnec. Ideální jako občerstvení na party, oslavy narozenin nebo třeba svatební rauty. 

  • V mixéru rozmixujte cibuli, česnek, kousek zázvoru a chilli papričku. Pastu zatáhněte na másle, ghí nebo na rostlinném oleji a přijdete koření (garam masala, římský kmín, mletý koriandr, někdo přidává fenyklová semínka).
  • Přilijte passatu a vařte zhruba 20 minut. 
  • Předem osolená na kostičky nakrájená syrová kuřecí prsa vhoďte do omáčky a vařte je zhruba 7 minut. Můžete je předem zatáhnout oleji, ale není to potřeba. 
  • Přidejte smetanu a ještě 5 minut vařte. Pak přijdete máslo a nechte ho v omáčce rozpustit.
  • Celý recept najdete zde.

Kde se vzalo butter chicken

Původ butter chicken neboli máslového kuřete sahá do první poloviny 20. století, kdy jej pravděpodobně připravil jeden z majitelů indické restaurace Moti Mahal v Péšávaru. Kdo ze dvou partnerů je skutečným vynálezcem butter chicken není jisté.

  • Jedna informace o původu tvrdí, že s receptem přišel šéfkuchař Kundan Lal Gujral, když zpracovával neprodané přebytky kuřete Tandoori.
  • Druhá verze příběhu říká, že první máslové kuře uvařil Kundan Lal Jaggi, který toto jídlo připravil pro skupinu uprchlíků, jelikož neměl dost kuřete Tandoori.
  • Ať už ale recept vymyslel kdokoli, díky snadné přípravě se z butter chicken postupem času stal hit mezinárodní kuchyně.

Připravte si s námi další indická jídla a poklady orientální kuchyně. Recepty inspirované nejen Dálným východem na vás čekají pod tímto článkem. Více o indické kuchyni se dočtete také v rozhovoru s Michaelou Samant.

Zdroj informací: časopis Apetit, Britannica, NDTV

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč