Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohové muffiny: Vláčné, hotové za chvilku a tak dobré, že zmizí ze stolu dřív, než stihnete popřát dobrou chuť

29. 6. 2025
20250419_Tvarohové_muffiny_foto-3.jpg
Apetit

Nadýchané, jemně sladké a hotové za půl hodiny – tvarohové muffiny si zamilujete pro jejich vláčnost i možnost obměn. Připravit je zvládne opravdu úplně každý a hodí se nejen ke kávě, ale i jako svačina do školy či na výlet. Základní recept navíc snadno přizpůsobíte i náročným strávníkům – stačí přidat kousek ovoce, trochu koření nebo oříšky a pokaždé vykouzlíte novou chuťovou variantu.

Muffiny, jak je známe dnes, se dělí na dva základní typy: anglické a americké. Zatímco ty první připomínají chlebové placky a připravují se na pánvi, americké muffiny jsou sladké, pečené v troubě a tvarově i strukturou podobné malým bábovičkám. Právě ty druhé se staly inspirací pro dnešní recept. V současné době patří muffiny mezi nejuniverzálnější sladké pečivo – jejich těsto je rychlé, snadno obměnitelné a umožňuje kombinace od ovocných přes čokoládové až po verze vonící kořením.

 

Jak připravit tvarohové muffiny:


 

Jak připravit tvarohové muffiny

Množství: 12 muffinů
Čas a obtížnost: cca 30 min., snadná příprava

Ingredience: 200 g pšeničné hladké mouky, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, 1 hrst rozinek, 1 hrst tmavé čokolády, 2 vejce, 100 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 ml rostlinného oleje, 250 g měkkého tvarohu, ½ lžičky vanilky, moučkový cukr na pocukrování

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  3. V jedné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, rozinkami a nasekanou čokoládou.
  4. Do jiné mísy dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a olej a vše vyšlehejte do nadýchané pěny.
  5. K pěně ze 4. bodu přidejte tvaroh a vanilku (nebo vanilkový extrakt) a ušlehejte dohladka.
  6. Pak vařečkou nebo stěrkou do těsta vmíchejte moučnou směs ze 3. bodu.
  7. Lžící rozdělte husté těsto do důlků muffinového plechu, které jste vyložili papírovými košíčky.
  8. Pečte 20 minut při 180 °C.
  9. Vychladlé muffiny pocukrujte moučkovým cukrem.

Variace a chuťové twisty

  • S ovocem: Do těsta můžete přimíchat kousky čerstvého ovoce – nejlépe borůvky, maliny či jahody.
  • S citrusovou kůrou: Těsto výrazně oživí jemně nastrouhaná citronová nebo pomerančová kůra z bio citrusu.
  • S mákem: Přidejte 2–3 lžíce nemletého modrého máku – vytvoří kontrastní texturu i chuť.
  • Se skořicí a jablky: Do těsta lze vmíchat na drobné kostičky nakrájené či nastrouhané jablko a špetku skořice – kombinace chuťově připomíná štrúdl.
  • S ořechy: Nasekané vlašské ořechy nebo lískové oříšky dodají křupavost i zajímavou texturu.
  • Kokosová verze: Nahraďte část mouky (např. 50 g) strouhaným kokosem. Tvaroh s kokosem tvoří jemnou, exotickou kombinaci.
  • Bez cukru: Pro zdravější verzi lze vynechat cukr a místo něj použít rozmačkaný banán či datlovou pastu – tato verze je vhodná pro děti, ale pochutnají si na ní i milovníci sladkého.

Díky jednoduchému postupu a možnostem obměn podle chuti si muffiny snadno přizpůsobíte přesně podle toho, co máte zrovna doma. Vláčné, voňavé a hotové za pár minut – přesně takové muffiny budete chtít péct znovu a znovu.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Muffiny Sladké pečení Rychlé pečení

Související články