Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohový mazanec: Rychlá varianta, která nadchne vláčností i chutí a hotová je raz dva

13. 4. 2025
Tvarohový mazanec
Apetit

Tvarohový mazanec je skvělou volbou pro všechny, kdo si netroufají na kynuté těsto, případně na pečení nemají před Velikonocemi dost času. Jeho příprava je rychlá, výsledek ale rozhodně nezklame – díky tvarohu je těsto krásně vláčné, přitom nadýchané a delikátní. Po rozkrojení vás mazanec navíc potěší nejen jemnou strukturou, ale i pestrou mozaikou z rozinek a nasekaných mandlí, která každému plátku dodá slavnostní nádech.

Mazanec patří mezi nejoblíbenější velikonoční pečivo a v mnoha rodinách je symbolem sváteční pohody i kulinářské tradice. Typický kynutý bochánek s rozinkami a mandlemi se v českých domácnostech peče už po staletí. Existuje mnoho variant mazanců, od klasických s droždím až po modernější verze bez kynutí. Tvarohový mazanec patří právě mezi ty jednodušší a rychlejší, aniž by ztratil na chuti nebo voňavé atmosféře Velikonoc.

 

Jak připravit tvarohový mazanec:

Jak připravit tvarohový mazanec

Množství: 1 větší bochánek (nebo dva menší)
Čas a obtížnost: cca 75 min., snadná příprava

Ingredience: 250 g tvarohu, 150 g másla, 200 g moučkového cukru, 3 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, 500 g hladké pšeničné mouky, 5 lžic mléka, 1,5 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 1 hrst mandlí, 1 hrst rozinek

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. V míse utřete dohladka tvaroh, změklé máslo, oba cukry, 2 vejce a rum.
  3. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vypracujte tužší těsto a vytvořte z něj bochánek. Před pečením ho nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí tvarohový mazanec většinou praskne.
  4. Bochánek přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, povrch bochánku potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby.
  5. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova.
  6. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se těsto propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí.
  7. Nechte mazanec vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

Variace a chuťové twisty:

  • Citrusová svěžest: Do těsta můžete přidat nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče – dodá mazanci svěží tón. Obzvlášť se hodí v případě, že vynecháte rum.
  • Aromatické koření: Špetka mletého kardamomu nebo badyánu povzbudí tvarohové těsto o voňavé tóny. Výborně si rozumí s vanilkou i rozinkami.
  • Kandované ovoce: Místo rozinek můžete přidat kandovanou pomerančovou kůru nebo nasekané sušené meruňky či švestky. Výsledkem je jemně nasládlý a ovocný akcent.
  • S mákem: Hrst mletého máku přidaná do těsta dodá mazanci zemitou chuť a netradiční texturu i vzhled. Mák navíc skvěle ladí se švestkami nebo rozinkami.
  • Místo cukru med: Místo moučkového cukru použijte kvalitní květový med. Těsto bude mít lehce karamelovou chuť. Dávkování je cca 150 g medu místo 200 g cukru.
  • S čokoládou: Nejen děti ocení, když do těsta vmícháte hrst nasekané hořké nebo mléčné čokolády. Ideální je použít čokoládové pecky, které zůstanou v těstě krásně měkké.
  • Tvarohovo-mandlový mix: Místo části hladké mouky můžete přidat mandlovou mouku (cca 50 g), což těsto zvláční a dodá mu jemně marcipánovou chuť.

Tvarohový mazanec je ideální volbou pro každého, kdo chce mít na velikonočním stole něco tradičního, ale přitom rychlého a nenáročného na přípravu. Díky vláčnému tvarohovému těstu, jemné chuti a pestré škále možných obměn si ho snadno zamilujete.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Velikonoce Mazanec Sladké pečení Česká klasika Česká kuchyně

Související články