Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarůžkový tatarák, co má říz: Krok za krokem k pikantní pochoutce z Olomoucka

Tvarůžkový tatarák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milujete českou kuchyni a rádi experimentujete s tradičními chutěmi? Tvarůžkový tatarák je dokonalou volbou pro všechny milovníky výrazných sýrů a netradičních pokrmů. Naučte se, jak připravit tento zajímavý předkrm snadno a rychle.

Tvarůžkový tatarák je moderní variací na klasický masový tatarák, kde místo syrového hovězího masa hraje hlavní roli jeden z nejspecifičtějších českých sýrů – tvarůžky. Tento typický český sýr je známý svou intenzivní vůní a chutí, která je ideální pro přípravu výrazných pokrmů.

V našem videu vám ukážeme, jak připravit lahodný tvarůžkový tatarák:

Skryt pre seznam

Na tvarůžkový tatarák budete potřebovat:

200 g tvarůžků, ½ červené cibule, 3 lžíce pažitky, 1 čerstvou chilli papričku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce světlého piva, drcený kmín, mletou sladkou papriku, sůl, hrubě mletý pepř, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžičku worcesterské omáčky, ředkvičky na ozdobení, pečivo k podávání

  • Olomoucké tvarůžky se prodávají v několika tvarech – vybrat můžete jakýkoli. Čerstvé tvarůžky se budou lépe krájet, uleželé dodají pokrmu výraznější chuť.

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na co nejjemnější kousky – lépe se do směsi zamíchají.

  • Sladká mletá paprika a pikantní chilli podtrhnou výrazný charakter tvarůžků. Čerstvé chilli papričky můžete nahradit sušenými, případně kajenským pepřem. Pokud nemáte rádi pikantní pokrmy, můžete chilli vynechat.

  • Olivový olej pomůže vylepšit texturu tataráku a dodá pokrmu jemnost.

  • Hořčice je vhodná dijonská, ale můžete použít i plnotučnou.

  • Se solí buďte opatrní, tvarůžky bývají dost slané.

  • Do tataráku můžete přidat i prolisovaný, utřený či najemno nakrájený česnek.

Jak připravit tvarůžkový tatarák:

  1. Příprava dresinku: V misce prošlehejte zakysanou smetanu, dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, 1 lžíci piva a 1 lžíci olivového oleje. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžíce nasekané pažitky. Dobře promíchejte.
  2. Příprava tataráku: Tvarůžky nakrájejte na malé kostičky, přidejte jemně nasekanou cibuli, zbylou pažitku, nasekanou chilli papričku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci piva a špetku kmínu. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. Servírování: Pomocí kruhové formičky vytvořte porce tataráku na talíři. Posypte sladkou paprikou a dozdobte ředkvičkami. Podávejte s opečeným pečivem a připraveným dresinkem.
  • Lépe se pracuje s tvarůžky, které mají pokojovou teplotu – snáze se promíchají s ostatními surovinami. Můžete je nakrájet, případně rozmačkat vidličkou.

  • Hotový tatarák nechejte alespoň 30 minut odpočinout v lednici – chutě se lépe propojí a struktura bude pevnější.

  • Pokud chcete výraznější chuť cibule, přidejte její část až těsně před servírováním.

Jak tatarák servírovat: Variace a zajímavosti

Tvarůžkový tatarák můžete podávat tradičně s chlebem nebo topinkou. Pokud chcete experimentovat, výborně si pochutnáte na tataráku s domácími krekry, bagetou nebo chlebem s černým pivem.

  • Tmavý nebo kváskový chléb ještě více podtrhnou chuť tataráku.

  • Nakládaná zelenina jako kyselé okurky je skvělým doplňkem – můžete je podávat zvlášť nebo nasekat přímo do směsi. Okurky lze také nahradit kapary.

  • Pokud chcete, aby byl pokrm jemnější, můžete část tvarůžků nahradit měkkým tvarohem, který dodá pokrmu jemnost a krémovější texturu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín