Tymián obecný je nenápadná, ale nepostradatelná bylinka. Ve světových i českých kuchyních se zabydlel například jako součást provensálského koření. Jeho intenzivní vůně dokáže povznést chuť masa, ryb i brambor, ale hodí se také do dezertů a různých nápojů. Jak ho pěstovat, sklízet, sušit – a hlavně jak z něj v kuchyni vytěžit maximum?
Tymián obecný (Thymus vulgaris) své místo v kuchyni našel hlavně ve Středomoří, kde roste planě, ale i u nás se těší velké oblibě. Tymián je velice aromatický a má obrovské využití.
-
Zajímavost: V historii si tymián získal oblibu zejména ve Francii, kde jej podle webu pharmapoint.cz nazývali penicilinem chudých, protože může mít dezinfekční vlastnosti.
Jak vypadá tymián?
Tymián obecný je polokeř. Tato trvalka dorůstá do výšky až 30 cm. Využívá se jeho nať, listy i květy. Rostlina má tmavě zelené jehlicovité lístky a drobné květy, které vykvétají od května až do září. Rostlina je sytě zelená a tuto barvu si dovede zachovat po celý rok – sklízet jej můžete i celou zimu. Bylinka má příjemnou pronikavou vůni i chuť.
-
Zajímavost: Tymián je příbuzný mateřídoušky, která běžně roste i u nás.
Kdy sázet tymián a jak ho pěstovat?
Tymián zvládá jak záhon, tak květináč na parapetu či balkonu.
- Stanoviště: Tymián je citlivý na stín, tam se mu dařit nebude. Má rád teplá a slunná místa, ale chráněná před větrem.
- Půda: Tymiánu se dobře daří v hlinitopísčité půdě, která je dobře propustná a může být klidně chudší na živiny. Na dno květináče umístěte keramzit, kamínky či oblázky, abyste zabránili přemokření.
- Zálivka: Tymián snese spíše suchou půdu, přemokření způsobuje zahnívání kořínků a ztrátu chuti i aroma. Zálivku proto nalévejte do spodní misky a zajistěte, aby květináč nikdy nestál ve vodě.
- Hnojení: Přílišné hnojení tymiánu škodí, ztrácí tím své přirozené aroma.
TIP: V našich podmínkách tymián v záhonu přezimuje zcela bez problému, jen ho na zimu překryjte chvojím.
Jak se tymián množí a rozrůstá?
Tymián se množí pomocí semínek, která se vysévají začátkem března do výsevního substrátu. Semínka nezasypávejte, jen je lehce zatlačte do zeminy – potřebují dostatek světla, aby mohla vyklíčit. Substrát udržujte vlhký. Vzešlé rostliny můžete přesadit v během května či června. Pokud chcete semínka vysévat přímo do záhonu, pak v průběhu dubna až května.
Kdy a jak sklízet tymián?
Tymián sklízejte za suchého a slunného počasí. Ideální dobou pro sklízení je poledne. Vhodné je tymián sklízet před rozkvětem, tedy v květnu až září, potom ztrácí velkou část aroma. Na okamžitou spotřebu můžete tymián sklízet po celý rok, pravidelné zastřihování pomáhá rostlině sílit a prospívat, navíc keř zhoustne a bude mít kompaktní tvar.
TIP: Po odkvětu rostlinu zkraťte přibližně na třetinu výšky, aby mohla zesílit.
Jak sušit a skladovat tymián?
Čerstvý tymián vydrží krátce, proto je vhodné ho sušit či uchovat jinak.
- Tymián sušte buď rozložený na ploše v tenkých vrstvách, nebo zavěšený v menších svazcích na vzdušném, ale stinném místě. Usušenou bylinku skladujte v dobře uzavřených nádobách.
- Čerstvý tymián můžete uchovat v lednici – stačí ho vložit do mikrotenového sáčku nebo uzavíratelné plastové nádoby. Takto uskladněný vydrží až týden.
- Tymián lze také naložit do oleje, případně octa.
Jaké má tymián účinky a na co je dobrý?
Podle webů pharmapoint.cz a osej.cz může mít tymián pozitivní vliv na zdraví člověka.
- V lidovém léčitelství se tymián používá jako přírodní antibiotikum a k podpoře imunitního i dýchacího systému.
- Tymián může mít antiseptické a dezinfekční účinky, může tělo zbavovat bakterií, plísní a střevních parazitů a může pomáhat proti zánětům trávicího traktu.
- Tymián se také využívá jako bylina proti onemocnění horních cest dýchacích a může pozitivně působit proti chřipce, nachlazení, astmatu, černému kašli, angíně či bronchitidě, ať už jako čaj nebo v podobě masti.
- Pozitivně může tymián působit i proti infekci močových cest a močového měchýře.
- Tymián může mít pozitivní vliv při léčbě revmatismu.
- V aromaterapii se využívá ke zklidnění těla i mysli, proti úzkostem, vyčerpání a nespavosti.
Pozor! Ačkoli je tymián obecně považován za bezpečnou rostlinu, podle webu pharmapoint.cz při vyšších dávkách může způsobovat potíže s ledvinami, bolesti hlavy, slabost a zvracení.
Jak využít tymián v kuchyni?
Tymián patří mezi jednu z nejoblíbenějších bylinek, které našly místo v kuchyni téměř po celém světě. Bývá součástí směsi, která je známá jako provensálské koření.
- Své využití našel tymián jako koření na maso, zejména zvěřinu, ale i při uzení masa.
- Pokud se chystáte grilovat, přidejte tymián do marinád na maso i zeleninu.
- Bylinka výborně podpoří grilovanou, pečenou i dušenou rybu.
- Tymián se výborně hodí i do pokrmů připravovaných na pomalý způsob – například do dušeného hovězího, ragú nebo cassouletu.
- Tymián se přidává i do polévek a některých omáček. Výborně doplňuje bobkový list, pepř a petržel. Perfektní je i na dochucení bešamelu.
- Tymián skvěle podtrhne chuť sýrů – zejména kozího, ovčího nebo sýrových pomazánek. Může být součástí ochucených sýrů i teplých pokrmů, jako jsou zapečené brambory se sýrem.
- Skvěle se hodí do pečených i gratinovaných brambor. Zvlášť lahodný je v kombinaci s česnekem a máslem.
- Tymián se přidává i ke smaženým nebo dušeným houbám. Tato kombinace je tradiční hlavně ve francouzské kuchyni.
- Výborně si tymián rozumí také v kombinaci s luštěninami.
- Nebojte se tymián přidat do slaných koláčů a také do těsta na slané palačinky, vafle nebo krekry. Skvěle dochutí i slané pečivo, slané muffiny, pizzu nebo quiche.
- Milovníci paštik jistě vědí, že tymián patří i do tohoto pokrmu.
- Tymián můžete použít i do domácích ochucených másel – například spolu s česnekem, rozmarýnem nebo citronovou kůrou. Výborně se hodí i do bylinkového oleje na zakápnutí hotových pokrmů.
- Tymián používá i k aromatizaci domácí bylinkové soli i octů – obvykle ve směsi se saturejkou, rozmarýnem nebo levandulí.
- V moderní gastronomii se tymián přidává i do citrusových dezertů – například v kombinaci s citronem do sirupů, panna cotty nebo citronového krému. Obvykle se využívá jako lehká aromatizace, ne jako hlavní bylinka.
- Čerstvý tymián je výbornou bylinkou k dochucení salátů a zálivek. A rozhodně neprohloupíte, ať už ho přidáte k jakékoli zelenině.
- Snítka čerstvého tymiánu příjemně provoní domácí limonády, ledové čaje i různé míchané nápoje.
Tymián dokáže propojit tradiční i moderní kuchyni, jemné i výrazné chutě a můžete ho kombinovat prakticky s jakoukoli surovinou.
Zdroj informací: iucnredlist, pharmapoint, osej