Na rychlé rybízové buchtě na plech s drobenkou zabere nejvíc času sbírání rybízu. Pokud ho už však máte v misce a přemýšlíte, jak s ním naložit, vězte, že s křupavou drobenkou mu to v koláči bude slušet. Na odměření surovin vám stačí hrnek a pak už jen všechno smícháte dohromady.
Rybízová buchta z litého těsta s drobenkou je dokonalým letním moučníkem. Zvládnete ho vykouzlit i v případě, že vás zaskočí nenadálá návštěva, ze surovin, pro které sáhnete do lednice. Jemnost sladkého těsta a křupavost lahodné drobenky zde kontrastuje s kyselou chutí rybízu.
Co budete potřebovat a kolik rybízu se hodí?
- Na těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek rostlinného oleje, 1 hrnek mléka, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce
- Na posypání: mísu rybízu a hrnek cukru. Určitě platí, čím víc ovoce, tím lépe.
- Potřebovat budete také drobenku, kterou si připravte předem, ať se během příprav na pečení nezdržujete.
Jak na to a jak dlouho se buchta peče?
Všechny suroviny na těsto promíchejte v míse do hladké jednolité směsi. Vylijte těsto na plech nebo do formy v tenké vrstvě. Na vrstvu těsta naneste rybíz promíchaný s cukrem. Na ovoce navrstvěte drobenku a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 20 minut.
Co byste měli vědět o obyčejné buchtě na plech
Až skončí sezona rybízu, můžete použít zamražený. Nebo ovocnou buchtu či koláč upéct se stejným úspěchem také s meruňkami, švestkami, rebarborou či borůvkami.
Před podáváním posypte moučník moučkovým cukrem nebo podávat se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. Získá tím efektní vzhled a poskytne ještě hlubší chuťový prožitek.
- Velikost hrnku není v receptu zas tolik zásadní, důležitý je poměr surovin, který vás nenechá ve štychu. Proto můžete zvolit v podstatě jakýkoli objem. Pokud budete dělat opravdu malý koláč (z malých „hrnků“), jedno vajíčko uberte.
Zdroj informací: časopis Apetit