Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si domácí salko. Slazené kondenzované mléko uplatníte do krému, náplní i do polevy

Kondenzované mléko
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Chystáte se na výrobu vaječného likéru, milujete palačinky polité salkem, chystáte se dělat krém, ale nekoupili kondenzované mléko? Zkuste si ho vyrobit doma. Potřebujete pouze tři suroviny a sami ovlivníte, jak sladký bude výsledek. Tip máme také na bezlaktózovou verzi.

Příprava slazeného domácího kondenzovaného mléka

Pečení bez kondenzovaného mléka si možná někdo nedovede ani představit. Salko se používá do krémů, náplní a polev, před Vánoci se pak uplatňuje do likérů, plní se jím vosí hnízda, pečou z něj kokosky a další cukroví. Některé suché pečivo se jím promazává či polévá. Jeho výroba je přitom jednoduchá, navíc jsou k tomu zapotřebí jen 3 suroviny, které se ve vaší domácnosti pravděpodobně vyskytují i teď.

Připravte si: 200 ml plnotučného mléka, 200 g cukru a 20 g másla. Cukru můžete použít i méně. Vezměte také v úvahu, že na začátku bude mléčná směs méně sladká než na konci, až odpařením zhoustne a chutě se zkoncentrují.

  1. Ve vysokém hrnci prohřejte mléko, přidejte cukr i máslo. Za mírného zahřívání a míchání a přiveďte k varu.
  2. Tekutina se začně redukovat, na povrchu se vytvoří hustá pěna. Vysoký hrnec zabrání vyběhnutí přes okraj. Stále míchejte po dobu 10 minut od dosažení varu.
  3. Poté odstavte, kondenzované mléko bude působit příliš řídce, ale během chladnutí vám začne také houstnout.
  4. Ještě teplé mléko přelijte do vymytých a vyschlých skleniček, uzavřete uzávěrem, vložte do velkého hrnce se studenou vodou.
  5. Skleničky by měly být ponořené až po hrdlo uzávěru. Hotové kondenzované mléko můžete ihned zpracovat či skladovat v lednici. Máslo se dá pro krémovitější chuť nahradit 150 ml smetany ke šlehání, množství mléka upravte do stejné dávky jako je smetana.
  6. Hotové kondenzované mléko můžete také vylepšit přidáním kakaa či karamelu. Pokud chcete pro své děti či vnoučata připravit sladké a studené překvapení, tato vynikající zmrzlina je žhavým, tedy spíše ledovým, favoritem.

Pokud nechcete použít cukr, můžete vsadit na nízkokalorické sladidlo, například xylitol nebo erythritol či stévii. Vyzkoušet můžete i datlový, fíkový či agávový sirup, ale raději si nechte tuto možnost, až si budete jistější a vyzkoušejte je nejdřív opatrně na menším množství mléka. Použití sirupu může v mléce může během přípravy způsobit mléčné sraženiny. 

Ještě delším vařením a přidáním vanilky docílíte proslulého španělského dezertu dulce de leche

Bezlaktózové kondenzované mléko

Pro hosty či rodinné členy s intolerancí laktózy můžete vytvořit nemléčnou alternativu. Možnosti máte hned dvě.

  • Nejjednodušší je plnotučné mléko nahradit plnotučným mlékem bez laktózy, které lze pořídit v každém větším obchodě. Výroba je tedy úplně stejná jako s klasickým mlékem.
  • Použít rostlinnou alternativu mléka. Exotický nádech vaječnému likéru nebo krému dodá například kokosové kondenzované mléko.

Na jeho přípravu potřebujete 400 ml kokosového mléka v plechovce a 150 g cukru či 5 lžic medu.

  1. Kokosové mléko přelijte do kastrůlku i z pevnou částí kokosové smetany. Až začne vřít, přidejte cukr a plotýnku stáhněte na nejnižší stupeň. Mléko se nechá táhnout kolem půl hodiny.
  2. Poté se přelije do sklenic a nechá vychladnout.

Hustou konzistenci získá také až po vychladnutí. Kokosové kondenzované mléko skvěle nahradí to klasické, chuť vaječného likéru se tím obohatí. 

Neslazené kondenzované mléko vyrobíte dlouhým mírným vařením mléka tak dlouhou, dokud se nezredukuje jeho objem na třetinu. 

Zdroj info: Apetit, SImplyRecipes, PinchAndSwirl

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín