Štědrovečerní tabuli nemusí prezentovat jen tradiční vanilkové rohlíčky, pracny či sněhem zdobené perníčky. Rostlinná kuchyně otevírá cestu životnímu stylu, který souzní s přírodou. Ať už je pro vás veganská skladba vánoční tabule nezbytností, nebo rádi zkoušíte vše nové, veganské recepty stojí zato vyzkoušet!
Při přípravě veganského cukroví budete potřebovat trochu jiné suroviny, než na které jste zyvklí z přípravy klasického. Poznáte díky tomu jak chutná tapioka, datlový sirup, matcha a další roslinné alternativy, díky kterým vykouzlíte spoustu sladkých dobrot.
Příprava vánočního cukroví za 5 minut 12? Jděte do raw!
Raw cukroví krásně vypadá a ještě lépe chutná. Jelikož klasifikace raw stravy vychází z nulové či velmi nízké tepelné úpravy (pouze do 42 °C), je takové cukroví navíc i velmi rychlé.
Raw kuličky
Velkou výhodou raw kuliček je pestrost receptur. Můžete zkoušet různé kombinace surovin, náplní a polev. Vždy budete mít na stole originální, chutné a oku lahodící cukroví. Vyzkoušejte třeba kuličky s tahini a med nahraďte javorovým sirupem. Jejich vůně vás dostane do kolen!
Raw brownies
Nepečené raw sušenky můžete připravit nejen na vánoce. Dvě polévkové lžíce medu lze nahradit jakýmkoliv veganským sladidlem (javorový sirup, hnědý rýžový sirup, kokosový sirup, aj.).
- Raw brownies není nutné chladit, podávejte je lze ihned.
Arašídové kuličky pro vegany i celiaky
Arašídovými kuličkami uděláte radost nejen vyznavačům veganského životního stylu. Díky nulovému obsahu lepku jsou vhodnou vánoční pochoutkou i pro jedince s intolerancí na lepek.
- Kardamom dodává kuličkám hřejivou chuť i vůni.
- Sladký vanilkový lusk opatrně nožem rozřízněte a jeho špičkou přejeďte po vnitřní straně. Vanilkové aroma dodá kuličkám typickou vůni vánočního cukroví.
- Kuličky obalujte v nasekaných pražených kokosových lupíncích, které lze nahradit praženými nasekanými arašídy.
- Kuličky před zdobením uložte na 30 minut do mrazáku.
Veganské „raffaelo“
Kdo by neznal oblíbený kokosový výrobek s mandlí uprostřed? Pokud jsou domácí raffaelo kuličky nedílnou součástí vašeho vánočního hodování, pak zkuste vyzkoušet recept na jejich veganskou verzi.
- Ve vodní lázni rozehřejte ½ hrnku panenského kokosového oleje, který následně přelijte do mixéru. Ke kokosovému oleji přidejte 1 hrnek raw strouhaného kokosu a 3 polévkové lžíce agávového sirupu.
- Směs mixujte tak dlouho, dokud nevznikne pevná hmota, kterou lze tvarovat do kuliček. Vzniklé kuličky obalte ve strouhaném kokosu a vložte do papírových košíčků.
Zásady veganského pečení
- V první řadě potřebujete kvalitní mixér.
- Veganské cukroví se často připravuje z datlí.
- Kravské mléko nahradíte mlékem rýžovým, ovesným, mandlovým, makovým, sójovým, kokosovým.
- Živočišné tuky nahradíte veganským margarínem, použít můžete ořechové či arašídové máslo, kokosový olej, sezamové máslo (tahini).
- Místo medu sáhněte po javorovém, čekankovém, datlovém sirupu, agávovém či rýžovém sirupu. Vyzkoušet můžete také slad kukuřičný, rýžový ječmenný. Med můžete rovněž nahradit kokosovým či březovým nektarem či bezlepkovou stévií v prášku.