Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční jidáše: Připravte si tradiční staročeské medové pečivo a vyzkoušejte i 5 našich variací

16. 4. 2025
Jidáše
Apetit

Nadýchané medové jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, které se nejčastěji připravuje na Zelený čtvrtek. Můžete ho smotat hned do několika tvarů, ale nejtypičtější je spirála, která symbolicky odkazuje na provaz, na němž se po zradě Ježíše oběsil Jidáš. Pověry praví, že pokud jidáše sníte na Zelený čtvrtek ještě před východem slunce, budete celý rok zdraví.

Jidáše jsou sladké pečivo, které se připravuje z kynutého těsta. Jsou nadýchané, jemné a díky citronové kůře, vanilce a medové polevě voňavé a chutné. Mají dlouhou tradici a společně s beránkem a mazancem patří mezi oblíbené sladké velikonoční dobroty, které Češi milují. Připravte si tradiční jidáše, případně vyzkoušejte některou z našich variant.

Jak připravit jidáše:

Jak připravit jidáše

Množství: 25 kusů
Doba přípravy a náročnost: méně než 2 hodiny, snadná příprava

Ingredience: 60 g krupicového cukru, 500 g hladké pšeničné mouky, 300 ml 12% smetany na vaření, 40 g droždí, 2 žloutky, 150 g másla, citronová kůra z 1 bio citronu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru, 1 špetka soli, 1 vejce na potření, med na pokapání

 

Postup:

  1. Připravte kvásek: Smíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, 100 ml vlažné smetany a 40 g droždí. Promíchejte tak, aby se suroviny propojily, a nechejte po dobu cca 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do čisté mísy dejte zbylé suroviny: Zbytek mouky a cukru, žloutky, změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vanilkový cukr a špetku soli. Poté pečlivě vmíchejte kvásek. Na závěr přilijte zbytek smetany.
  3. Zadělejte těsto: Promíchejte všechny suroviny, až vznikne hladké kompaktní těsto. Pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi 1 hodinu kynout.
  4. Připravte troubu: Předehřejte ji na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  5. Tvarujte jidáše: Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vytvarujte z nich válečky. Na plechu vyloženém pečicím papírem je stočte do požadovaného tvaru a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Dejte pozor, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly, během pečení nabydou na objemu a spojily by se.
  6. Pečení jidášů: Před pečením jidáše potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct, dokud nezezlátnou. Bude to trvat přibližně 25 minut.
  7. Dokončení a servírování: Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

TIP: Jidáše nejlépe chutnají čerstvě upečené, ale vláčné vydrží i do druhého dne, pokud je uchováte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Můžete je také zamrazit a po rozmrznutí krátce nahřát v troubě.

Variace a chuťové twisty:

  • Tvarohový twist: Do těsta můžete přidat cca 100 g měkkého tučného tvarohu – těsto bude jemnější a vláčnější. Tvaroh navíc zvýrazní chuť másla a citronu.
  • Pomerančová variace: Zkuste nahradit citronovou kůru pomerančovou. Těsto bude voňavější a sladší.
  • Kořeněný akcent: Přisypte do těsta půl lžičky mleté skořice nebo špetku mletého kardamomu.
  • Slaná verze: Do těsta nedávejte cukr, ale nadrobno nakrájené škvarky. Po upečení jidáše nepolévejte medem, potřete je rozpuštěným sádlem.
  • Plněná varianta: Do válečku těsta můžete před tvarováním zavinout lžičku povidel, tvarohu nebo ořechové náplně – podobně jako u kynutých rohlíčků. Při pečení dbejte na dobré utěsnění, aby náplň nevytekla.

Velikonoční jidáše jsou lahodné pečivo, které si můžete dopřát třeba ke kávě či čaji, jako svačinku nebo jím můžete obdarovat koledníky.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Velikonoce Sladké pečení Česká kuchyně Česká klasika

Související články