Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové à la špekáčky na pivu: Lahůdka, kterou zvládne připravit i začátečník

26. 3. 2025
Vepřové à la špekáčky na pivu
Apetit

Jak se k sobě hodí vepřová krkovice a špekáčky na pivu? Dokonale! Tato kombinace voní a chutná po hospodské klasice i domácí pohodě. Šťavnaté maso nasákne chuť výrazného piva, zatímco opečené špekáčky dodají jídlu příjemnou kouřovou notu. Uvařte si dokonale syté a lahodné jídlo, které potěší každého milovníka poctivé české kuchyně.

Vepřové à la špekáčky na pivu je poctivé české jídlo, které spojuje šťavnatou vepřovou krkovici s pikantní chutí opečených špekáčků. Pomalu pečené v tmavém pivu s rajčaty, cibulí a voňavým kořením získává bohatou chuť s jemně kouřovým nádechem. Výsledkem je sytý a lahodný pokrm, který se skvěle hodí k čerstvému chlebu (a sklenici vychlazeného zlatavého moku).

Jak připravit vepřové à la špekáčky na pivu:

Jak připravit vepřové à la špekáčky na pivu

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: více než 2 hodiny, velmi snadná příprava

Ingredience: 800 g krkovice, 4 špekáčky, rostlinný olej na opékání, 4 cibule, 250 g rajčatového pyré (nebo passaty), 400 g konzervovaných loupaných rajčat, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 špetka kajenského pepře, 3 lžíce medu, 2 snítky čerstvého tymiánu, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 1 l tmavého piva, 200 g papriky kapie, chleba k podávání

  • Místo krkovice můžete použít libovější bůček.

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na půlkolečka.

  • Pokud nemáte čerstvý tymián, můžete místo něj použít 1 lžičku sušeného.

  • Česnek oloupejte.

  • Papriku kapii nakrájejte na proužky.

  • Před podáváním posypte nakrájenou jarní cibulkou.

Postup:

  1. Vepřové maso nakrájejte na kostky, špekáčky překrojte na poloviny a nařežte tzv. na ježka.

  2. Do pekáčku vložte maso, špekáčky a všechny zbylé ingredience kromě paprik.

  3. Pekáček zakryjte alobalem a dejte péct na 1,5 hodiny do trouby předehřáté na 180 °C.

  4. Poté pekáček odkryjte, zvyšte teplotu na 210 °C, přidejte papriky a ještě 15–20 minut dopečte.

  5. Podávejte s chlebem.

Tipy a rady

  • Výběr piva: Pro výraznější chuť zvolte polotmavé nebo černé pivo s karamelovými tóny. Pokud preferujete jemnější chuť, nahraďte polovinu piva vývarem.

  • Zkaramelizovaná cibule: Cibuli můžete nejprve zkaramelizovat na mírném plameni. Získá sladší chuť a lépe zvýrazní ostatní ingredience.

  • Špekáčky s křupavější kůrkou: Před vložením do pekáče špekáčky krátce opečte na pánvi. Vytvoří křupavou kůrku a lépe udrží tvar.

  • Konzistence omáčky: Pokud je omáčka po upečení příliš řídká, můžete ji lehce zredukovat na sporáku nebo zahustit trochou chlebové střídy.

  • Příloha: Skvěle se hodí nejen chléb, ale i houskový knedlík nebo šťouchané brambory s máslem.

Variace a chuťové twisty

  • Pikantní chuť: Přidejte nakládané feferonky, špetku chilli nebo lžíci dijonské hořčice.

  • Uzený chuťový twist: Použijte místo špekáčků uzené klobásy nebo přidejte lžíci uzené papriky.

  • Jemná varianta: Na závěr přidejte trochu másla pro zjemnění a do hotového jídla vmíchejte hrst čerstvé majoránky.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Vepřové maso Pivo Česká klasika

Související články