Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové à la Stroganoff: Připravte si variantu oblíbené klasiky

Vepřový Stroganoff
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové à la Stroganoff je variace na slavný pokrm z hovězího masa. Varianta s vepřovým masem zaujme jemnější chutí, svěžím nádechem a rychlou přípravou. Jaké ingredience tuto variantu odlišují od klasiky a čím jí dodáte extra šťavnatost? Vyzkoušejte recept, v němž zkombinujete smetanu, bílé víno a voňavý estragon.

Klasický hovězí Stroganoff je pokrm oblíbený a známý snad po celém světě. Šťavnaté nudličky masa v bohaté smetanové omáčce se žampiony a hořčicí jsou synonymem delikátního jídla. V naší variaci však saháme po vepřovém mase, které je rychlejší na přípravu a díky jemnějším tónům lépe vstřebává aromatické složky, jako je estragon a bílé víno. Výsledkem je lehčí, ale stále plná a elegantní chuť, která potěší každého milovníka krémových omáček.

Jak připravit vepřové à la Stroganoff:

Skryt pre seznam

Jak připravit vepřové à la Stroganoff:

Ingredience: 2 lžíce másla, ½ pórku, 230 g krémových žampionů, 500 g vepřového masa, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička sladké mleté papriky, 40 ml suchého bílého vína, 150 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky kremžské hořčice, 2 lžíce estragonu

  • Pórek nakrájejte na tenčí kolečka a žampiony na čtvrtiny.

  • Vepřové maso zvolte libové na minutku (např. panenku) a nakrájejte ho na proužky.

  • Místo nasekaných lístků estragonu můžete použít petrželku, případně lze estragon zcela vynechat.

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpalte máslo a poduste na něm pórek, dokud nezměkne (cca 2–3 minuty).

  2. Vyjměte pórek z pánve a dejte ho stranou. Pak v uvolněné pánvi opečte dozlatova houby a také vyjměte a dejte stranou.

  3. Nakrájené maso osolte a opepřete.

  4. Do pánve nalijte olivový olej a opečte na něm maso dozlatova (maso se musí rychle zatáhnout, ne dusit), zaprašte ho paprikou a opékejte ještě další minutu.

  5. Přilijte víno a nechte redukovat.

  6. Mezitím společně prošlehejte obě smetany s hořčicí.

  7. Přidejte smetanovou směs k masu a vraťte do pánve houby i pórek. Vařte asi 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne.

  8. Posypte nasekaným estragonem nebo petrželkou, případně ještě dochuťte solí a pepřem.

TIP: Ihned podávejte s přílohou podle své volby – hodí se rýže, široké nudle, šťouchané brambory nebo třeba bageta.

Variace a chuťové twisty:

  • Francouzská variace: Místo kremžské hořčice a estragonu zkuste dijonskou hořčici a špetku tymiánu.

  • Asijská verze: Přidejte kapku sójové omáčky a špetku chilli.

  • Sýrový twist: Do omáčky vmíchejte lžíci jemně nastrouhaného parmazánu.

  • Vegetariánský Stroganoff: Nahrazení masa bílými máslovými fazolemi nabízí rostlinnou alternativu, která je bohatá na bílkoviny a chuťově příjemně lahodná.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín