Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vietnamská polévka Pho Bo: Příprava i servírování jsou malým rituálem. Naučíme vás, jak na to

Pho Bo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Připravte si doma voňavou a barevnou hovězí polévku Pho Bo, která vás zaručeně zasytí i postaví na nohy. O recept se s námi podělily Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong. Spolu s návodem na přípravu nás provedly i servírováním. Pho Bo se podává v hlubokých miskách se spoustou bylinek a miska plná šťavnatého masa a jemných rýžových nudlí dokáže být plnohodnotným hlavním chodem.

„Slovo pho označuje jak samotné široké a placaté rýžové nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky Pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga), nebo hovězí (pho bo). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Jak připravit Pho Bo:

Skryt pre seznam

Jak připravit Pho Bo:

Ingredience na vývar: 3 hovězí morkové kosti, 500 g hovězí oháňky, 80 g čerstvého zázvoru, 1 svitek skořice, 1 cibule, 5 hvězdiček badyánu, 3 tobolky kardamomu, 2 lžíce soli, rybí omáčka na dochucení, 500 g kližky

Do polévky pro 4 osoby: 500 g hovězího masa, 4 porce rýžových nudlí, 1 svazek čerstvého koriandru, 4 jarní cibulky, 2 červené cibule, 1 svazek perily (vietnamské máty), 1 balíček výhonků mungo, 3 chilli papričky, 1 citron

Postup:

  1. Kosti dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu. Vodu slijte a kosti omyjte. Zajistíte tím, že vývar bude čirý.
  2. Kosti dejte znovu do hrnce. Zalijte čistou vodou a přidejte i oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna, zopakujte postup uvedený v prvním kroku. V opačném případě ztlumte oheň a sbírejte světlou pěnu.
  3. Zázvor podélně rozpulte a naklepejte paličkou na maso. Opražte nasucho na pánvi spolu s kořením a rozpůlenou cibulí. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá.
  4. Jakmile z vývaru seberete všechnu pěnu, přidejte do něj cibuli, zázvor a opečené koření, 2 lžíce soli a kližku. Stáhněte oheň a vývar táhněte 2–3 hodiny.
  5. Poté vyjměte uvařené maso a pokračujte v tažení vývaru další 2–3 hodiny. Pokud se voda odpařuje příliš rychle, doplňte ji. Hotový vývar dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.
  6. Všechny suroviny k servírování si připravte těsně před tím, než budete polévku podávat.
  7. Nejdříve dejte na hodinu namočit nudle do studené vody.
  8. Mezitím propláchněte v míse s vodou bylinky. Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část.
  9. Vařenou kližku nebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  10. Na talíř si připravte klíčky mungo, koriandr a perilu. Na další talíř dejte klínky citronu a nakrájenou chilli papričku.
  11. Namočené nudle krátce uvařte v horké vodě, sceďte a rozdělte do misek. Nudle v misce ještě nabobtnají.
  12. Maso rozložte na nudle. Přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Zalijte vařícím vývarem a ihned podávejte. Vývar lijte po stranách misky, nikoli do jejího středu, bylinky tak nezvadnou.

Tipy a rady

Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, jarní cibulka a červená cibule.

  • Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků.

  • Cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky.

  • Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře. Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín