Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 3. díl: Sladké recepty jako od našich babiček, pečte s láskou, ale za pár korun

Makový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Šalamounské řezy 

Nejrychlejší buchta, která by rozhodně neměla chybět ve vašem repertoáru. Šalamounské řezy jsou krásně vláčné, a kromě kokosu se dají posypat, čímkoli si budete přát. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou. Když zvlášť ušleháte bílky, budou i krásně nadýchané. Do těsta můžete přidat rozinky namočené v rumu nebo nasekané ořechy.  

Tip: Polovinu másla nahraďte olejem, buchta bude ještě o něco vláčnější. Vajíčka postačí tři! 

Mrkvové muffiny 

Snídaně nebo zdravý dezert snadno a rychle. Mrkvové muffiny připravíte jen z několika ingrediencí a hotovo bude už za 35 minut! 

Tip: Pokud nemáte muffinové košíčky nebo formičky, dejte těsto do malých, máslem vymazaných hrníčků.  

  • Pokud preferujete mrkvový dort, i na ten máme recept, který je dokonce jedním z nejpopulárnějších u nás na webu! 

Makový koláč s drobenkou 

Mák je skvělý nejen v kynutých buchtách, nebojte se ho přidat i do těsta na koláč. Věřte, že se po něm jen zapráší! Drobenku lze vyrobit i z Hery, ale tady se přimlouváme za máslo. Jeho chuť v tomto případě nic nenahradí. 

Tip: Před posypáním drobenkou můžete těsto poklást či posypat oblíbeným mraženým ovocem. 

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurtJogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín